Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Europskim novcem omogućena uspostava druge smjene dječjeg vrtića i njegovo opremanje

21.10.2018. 12:06
Europskim  novcem  omogućena  uspostava druge  smjene dječjeg  vrtića i njegovo  opremanje


Bibinjske obitelji s djecom predškolskog uzrasta u buduće  će moći kvalitetnije i bezbrižnije organizirati svoj poslovni i obiteljski  život zahvaljujući Općini Bibinje koja se izborila za bespovratna sredstva  namijenjena provedbi projekta „Druga smjena- ispunjenije djetinjstvo“.   Projekt je vrijedan 2.292.062,66 kuna, a sufinancirat će ga Europski socijalni fond s iznosom od 1.948.253,66 kuna, dok će ostatak namiriti Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tim novcem financirat će se  dodatno stručno usavršavanje djelatnika koji rade u  dječjem vrtiću, što će povećati kvalitetu provedbe programa predškolskog odgoja i naobrazbe, ali i zapošljavanje novih odgojitelja i kuharice,  plaćanje usluge logopeda te nabavku opreme za vrtić od namještaja, didaktičkih igračaka, klima uređaja pa do materijala potrebnog za  uređenje vrtićkog igrališta.


Jedini u županiji
Hvale vrijedan projekt u prostorijama Dječjeg vrtića Leptirići roditeljima su predstavili načelnik Općine Bruno Bugarija, pedagog Mile Spahija i stručni suradnik Šime Sikirić.
Općinski načelnik nije mogao skriti ponos što je upravo njegov tim jedini u Zadarskoj županiji uspio povući novac iz EU fonda preko poziva   „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i  obrazovanja“ te je naglasio kako se radi o značajnim sredstvima za  općinski proračun.
–   Općina se trudi svake godine dodatno unaprijediti standard koji djeca i mladi imaju na području naše općine, a posebno vodimo računa o  potrebama najmlađih. Preko ovog projekta u našem vrtiću omogućen je  smjenski rad, čime se roditeljima koji svoje radno vrijeme nisu mogli prilagoditi dosadašnjem radnom vremenu vrtića daje mogućnost da bez  straha ostave djecu na brigu odgojiteljicama i odgajateljima. Moram naglasiti kako nije nevažno što se ovim projektom omogućuju nova zapošljavanja. Kroz projekt se promiče obiteljska politika u kojoj obitelj  ima nezamjenjivu ulogu u izgradnji sustava vrijednosti. Europski je cilj  90 posto djece u vrtićima, a s ovakvim projektima te dodatnim ulaganjima u gradnju novih objekata, to nije problem  dostići, rekao je Bugarija i  najavio  skoru izgradnju novog dječjeg vrtića za koji je istaknuo kako će  biti jedan od najmodernijih na području Zadarske županije, a pedagog i  zamjenik ravnateljice DV Leptirići, Mile Spahija pojasnio je  u što konkretno će se potrošiti novac.


Opremanje kuhinje
–   Projekt je usmjeren na jačanje kapaciteta i dodatno usavršavanje odgojitelja i stručnih suradnika. U okviru projekta nabaviti će se potrebna  oprema, prvenstveno didaktička sredstva u cilju povećanja kvalitete  pružanih usluga. Opremit će se dvije smještajne jedinice namještajem i  didaktikom i ono što je najvrijednije, konačno će se opremiti u potpunosti kuhinja vrtića. Uvode se novi programi, radionice dvaju stranih jezika  – engleskog i talijanskog.  Projekt traje 30 mjeseci pa će se na taj rok zaposliti tri osobe, dok će se na pola radnog vremena financirati pedagog i  spremačica. Također, ono što je bitno naglasiti je da ćemo zaposliti i logopeda koji će dva puta tjedno dolaziti u vrtić pa roditelji svoju djecu  više neće morati voditi u zadarsku bolnicu ili plaćati privatnu uslugu, rekao Spahija ističući kako je sve više djece iz godine u godinu koja imaju  problema s govorom. Dodao je kako će se hrana do ljeta nabavljati iz caterringa, kad kreće opremanje vrtićke kuhinje gdje će se onda potom  ona i pripremati za ukupno 70-ak djece.




Roditelji oduševljeni projektom
Roditelji okupljeni na predstavljanju projekta izrazili su zadovoljstvo zbog najavljenog poboljšanja uvjeta za njihovu djecu te istaknuli kako su ponosni što se upravo  Općina Bibinje u konkurenciji s puno većim općinama i gradovima izborila za milijunska sredstva iz EU fonda.
– Jako mi  je drago što je novac dobio u pravo ovaj vrtić jer se „tete“ jako trude. Sama činjenica da ćemo dobiti popodnevnu smjenu olakšat će mnogim roditeljima  život, ali i još bolje educirati djecu i pripremiti za školu, rekla je Marina Lisica, inače  učiteljica engleskog jezika u osnovnoj školi. Kako radi samo u jutarnjoj smjeni njoj  poslijepodnevna dostupnost vrtića ne znači puno, ali se zato raduje činjenici da će  joj u učionicu dolaziti učenici koji će već imati neko osnovno znanje iz engleskog jezika. Njezinoj sumještanki, međutim, mogućnost ostavljanja djeteta u poslijepodnevnim satima puno znači jer radi u smjenama.
–  Nekako smo se snalazili, molili i lovili koga god smo stigli da pokupe djete iz vrtića, čuvaju… To što ću u buduće moći ostaviti dijete u vrtiću do 20 sati meni zaista  puno znači i olakšava mi život, izjavila je Marina Vujević.