Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

[FOTOGALERIJA] Mornar nasukao zadarski brod

21.10.2018. 19:19
[FOTOGALERIJA] Mornar  nasukao  zadarski  brod


Zadar nije ni u četvrtom pokušaju u ABA ligi uspio doći do pobjede.  Pred nešto manje od 2000 gledatelja, momčad pod vodstvom Aleša Pipana pokazala je da u 40 minuta ne može ravnopravno parirati puno kvalitetnijim protivnicima u ligi, a crnogorski prvak Mornar iz Bara sigurno  spada u tu kategoriju. Osim prve četvrtine i nekih kratkih dionica u drugom poluvremenu gospodar situacije na parketu Višnjika bila je gostujuća momčad koja je tako drugi put u nizu odnijela važne bodove iz Zadra.
A ulaz u utakmicu nije davao naznaku da bi se tako nešto moglo dogoditi, jer su Zadrani imali 9-0 već nakon dvije minute, a nije ih u toj dobroj  prvoj četvrtini omeo ni odgovor Mornara koji se uspio brzo rekuperati i  vratiti u egal (13:12). Iako su se  u toj mini seriji Barana od 12-4 počele nazirati glavne slabosti u obrani Zadra ulazak s klupe Williama Magarityja  je bio okidač za novi bijeg. Nakon prvog dodira s loptom stavio je  Šveđanin tricu, uslijedila je ukradena lopta, pa još četiri vezana poena i  skok u obrani što je kao šibicom zapalilo siromašno popunjene tribine  Krešinog doma. Magarity je u par minuta na parketu uspio dobro zagrijati dlanove gledatelja, a i Aleš Pipan je mogao biti zadovoljan jer je Zadar imao ugodnih 23:16, na što su se potom nadovezali Božić i Vuković  odličnim reakcijama u napadu.


– Imali smo dobar ulazak u utakmicu, a loš kraj. Jesmo u prvoj četvrtini  pokazali pravu igru, no da bi dobili ovakvu momčad  koja ima velike egzekutorske mogućnosti trebamo igrati cijelu utakmicu na razini prve  četvrtine – kazao je Pipan nakon novog poraza u regionalnoj ligi iako je s  27:18 na ulazu u drugu dionicu djelovalo da su Zadrani na pravom putu. 
No uslijedila je reakcija s klupe crnogorskog prvaka gdje je Mihailo Pavićević pronašao  džokera u Antabiji Walleru. Amerikanac je pravom simultankom s 13 ubačaja vratio Mornar u život, a počeli su do zraka dolaziti i njegovi suigrači te je prednost Zadra istopljena, a u završnici druge četvrtine Mornar dolazi i do svog prvog vodstva u utakmici. Vranješova trica za 41:44 naznačila je domaćim košarkašima da će za prve  bodove u regionalnoj ligi morati pokazati puno više od jedne dobre sekvence iz prve četvrtine. Sama prednost Mornara od četiri poena (43:47)  nije bila toliko problematična koliko činjenica da je Zadar ponovno u jednoj četvrtini primio  čak 30 poena.
– U prvoj četvrtini smo ih uspjeli zaustaviti na šutu, no druga četvrtina  je donijela uspavljivanje mojih igrača i dopustili smo da se egzekutori  poput Wallera, Rebića i Vranješa razmašu i to je glavni uzrok našeg kiksa  koji će biti teško ispraviti u sljedećim utakmicama – spomenuo se Pipan  loše druge dionice koja je usmjerila utakmicu u korist Mornara, a početkom nastavka  uslijedilo je podizanje prednosti na osam poena (52:60),  dok je otegotna okolnost Zadranima za posljednjih šest minuta treće  četvrtine predstavljao iskorišteni bonus.
Na suprotnoj strani broj prekršaja bio je nula, a to opterećenje prekršajima je otupilo ionako mlaku  zadarsku obranu što gosti koriste za odlazak na dvoznamenkastu prednost (52:63). Zadar ipak dolazi malo do zraka na račun Domagoja Vukovića koji je vezao pet poena, dodali su jedan koš Božić i Magarity te je  pred završnih 10 minuta Pipanova družina imala 'izglednih' šest poena  zaostatka (61:67).
Na krilima Marija Littlea Zadar je uspio stići do tek posjeda zaostatka (71:74), pet minuta do kraja. No, i sreća nekad treba za  velike pobjede, a ovog puta ona je bila na strani kvalitetnijih Crnogoraca  koji su u nedjeljnu večer imali svoju amajliju, Antabiju Wallera. Tricom  od table vratio je Waller šest, a napad nakon novim dalekometnim  ubačajem donosi povratak na devet viška  (71:80) što se pokazalo i  ključnim trenutkom utakmice. Donio je 'vrući' Amerikanac  veliko  olakšanje svojim suigračima koji nisu propustili priliku nokautirati Zadar u završnim minutama, a gledatelji  suočeni s novim posrtajem svojih  ljubimaca usmjerili su nezadovoljstvo prema Pipanu tražeći njegovu ostavku.


ZADAR 83
MORNAR 93




(27:18, 16:29, 18:20, 22:26)


ZADAR – Dvorana  „Krešimir Ćosić“. Gledatelja: 1500. Suci: Matej  Boltauzer, Dragan Porobić i Dragan Kralj.


ZADAR: Grant 22 (5-5), Bašić 3 (1-1), Marić, Magarity  10 (0-2), Krajina 2, Vuković 9, Brzoja, Špralja, Tomas, Little 18, Božić 19 (9-11), Planinić. Trener: Aleš Pipan.
MORNAR: Carrington 2, Koenig 12, Mijović, Mugoša, Pavić 8 (2-2),  Vujošević, Pavićević, Waller 19, Vranješ 14 (3-5), Mornar 10 (2-2), Rebić  16 (2-2), Luković 12 (2-4). Trener: Mihailo Pavićević.
Šut za dva: Zadar 30-64 (47%); Mornar 35-63 (56%).
Šut za tri: Zadar 8-24 (33%); Mornar 12-29 (41%).
Slobodna bacanja:  Zadar 15-19 (79%); Mornar 11-17 (65%).
Skokovi:  Zadar 33 (21+12); Mornar 34 (22+12).
Osobne pogreške: Zadar 21; Mornar 18.


Dalekometna paljba i pick igra  
Treneru Mornara, Mihajlu Pavićeviću, prešlo je u naviku pobjeđivati na Višnjiku.  Nakon prošlosezonskog uspjeha koji je njegovoj momčadi donio plasman u doigravanje i ovog puta je znao naći put do pobjede koja ih je ponovno digla visoko na ljestvici..
– Kao i uvijek gostovanje u Zadru je specifičan osjećaj i zadovoljstvo nam je igrati  u dvorani koja nosi ime po velikom Krešimiru Ćosiću. Pokušao sam to objasniti i svojim igračima i možda je to doprinijelo da s pobjedom odemo iz Zadra. Krenuli smo  dosta konfuzno što je domaćin iskoristio na pravi način. No nakon toga smo počeli  poštovati plan igre. Eliminirali smo Zadru dolazak do laganih poena, a proradila je i  naša dalekometna paljba koja je inače naš zaštitni znak i na takav način gradimo  momčad. Na krilima Wallera bilo je puno lakše doći do željenog cilja, a i preko obrane Zadra na picku smo uspjeli materijalizirati neke stvari tako da sam zadovoljan kako su moji igrači odigrali ovu tešku utakmicu.


Minuta šutnje za Leonarda Skroču
Prije podbacivanje lopte na Višnjiku je  minutom šutnje odana počast nekadašnjem igraču KK Zadar, 43-godišnjem Leonardu Skroči, koji je nastradao u prometnoj nesreći u četvrtak između Murvice i Crnoga. Skroče je bio dio nadarene generacije mlađih uzrasta Zadra u kojoj su stasali Marki Blaslov, Miro Dundov i trofejni trener, danas izbornik belgijske reprezentacije, Dario Gjergja, a nalazio se i u sastavu  Zadra sezone 1991./92. kao što je bio u postavi u majstorici finala Prvenstva Hrvatske protiv Cibone koju je Zadar izgubio 87:80


Tornado upao na konferenciju za  medije
Na službenoj konferenciju za medije nakon završetka utakmice pomalo neprimjetno je upala manja skupina pripadnika navijačke skupine Tornado koji su uputili nekoliko pitanja treneru Pipanu. Prije svega interesiralo ih je misli li podnijeti ostavku  na mjesto trenera Zadra na što je on negativno odgovorio. Zanimalo ih je da li misli  da on snosi krivicu za pet poraza koje je Zadar upisao na početku sezone,  a posebno  onaj šokantan protiv Zaboka. Pipan je odgovorio.
  – Nitko nije rekao da moramo biti prvi nakon četiri kola u regionalnoj ligi, a Zabok  se desio svakom treneru koji je bio ovdje – odgovorio je Pipan, a nezadovoljni njegovim odgovorom pripadnici Tornada su napustili press dvoranu s riječima.
– Mi vas ne želimo ovdje.