Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tera Nauta 28 iz Jastrebarskog najbolji hrvatski brod

21.10.2018. 09:39
Tera Nauta 28 iz  Jastrebarskog  najbolji hrvatski  brod


Na marginama 20. Biograd Boat Showa  izabrani su najbolji brodovi. Svake godine svjetska nautička industrija predstavlja na  stotine novih i unaprijeđenih brodova. Redakcija nautičkog portala  nauCAT iz tog razloga svake godine organizira izbor najboljih brodova  prisutnih na hrvatskom tržištu.
Kao i u proteklih petnaest godina, svjetska nautička industrija prepoznala je pokušaj nauCAT-a u rangiranju najboljih i direktno sudjelovala u  odabiru. Za ovu nautičku sezonu, nominirano je 34 modela brodova, podijeljenih u tri kategorije i šest grupa.


Komfor i propulzijski sustav
Za najbolji hrvatski brod proglašena je Tera Nauta 28. Terra Nautu 28  karakteriziraju novi kriteriji komfora i moderan propulzijski sustav s izvanbrodskim motorima. Upadljivo originalnog vanjskog dizajna (projektiranog u vlastitom studiju), Terra Nauta 28 posjeduje odlučnu osobnost podcrtanu vitkim profilom, te visokim bokovima obogaćenim trupnim prozorima. Terra Nauta ujedinjuje ključne elemente tisućljetne povijesti guca i zadovoljava suvremene nautičke standarde kombinirajući  sigurnost s ljepotom, šarm s čvrstoćom materijala, izazov s pouzdanošću i jednostavnost s luksuzom.
U obrazloženju se kaže kako Terra Nauta 28, koja se proizvodi u Jastrebarskom,  izražava svjež koncept udobnog boravka koji je artikuliran na  dvije razine. U kokpitu se nalazi sve što treba za provođenje vremena na  otvorenom prostoru, od udobnih sofa za osam osoba do upravljačkog  mjesta i velikog sunčališta. Otvorena arhitektura podcrtava ovu novu  funkcionalnost prkoseći preprekama koje tradicionalno razdvajaju  dnevni boravak i kokpit.
Kormilarsko mjesto omogućuje kormilarenje u sjedećem ili stajaćem  položaju, zahvaljujući svestranom širokom sjedištu, na kojem je još jedno mjesto za navigatora. Instrument ploča organizirana je pregledno s  mnogo mjesta za digitalne instrumente motora i GPS ploter s velikim  ekranom. Kokpit se od vremenskih utjecaja može zaštititi opcijskom  tendom, a potpuno zatvaranje tende i dodatno grijanje kokpita pružaju  mogućnost boravka i po hladnom vremenu.


Uočljiva stajaća visina
Ovo plovilo također jasno iskazuje nedvosmislen stil Terre Naute, kreirajući profinjen i privlačan unutrašnji ambijent. Potpalublje, rezervirano  za noćno vrijeme i projektirano za što veću udobnost (stajaća visina min.  1.90 m), sastoji se iz krmene kabine, središnje kuhinje na jednoj strani i  toaletnog prostora na drugoj, te pramčanog salona pretvorivog u još jednu dvostruku postelju. Svjetla unutrašnjost i uočljiva stajaća visina  brišu percepciju zatvorenih prostora, ostavljajući dojam kao da su kuhinja i salon projektirani da budu na otvorenom.
U konfiguraciji s jednim ili dva izvanbrodska motora, proizvođač deklarira nisku potrošnju goriva, dok tank goriva od 600 litara (u konfiguraciji s dva motora) pruža veliki doplov. S dvostrukim motorima maksimalna brzina iznosi 40 čvorova, dok je brzina krstarenja brzih 28 čvorova.
– Specifičnost ovog izbora je što konačnu odluku o najboljima donose  isključivo sami brodograditelji, dakle struka direktno involvirana u  njihov razvoj i izgradnju, što cijelom izboru daje posebnu težinu. Pravo  na glasovanje imali su svi proizvođači brodova čiji se brodovi prodaju na  hrvatskom tržištu, bez obzira jesu li imali nominirani brod za ovogodišnji izbor ili ne. Na taj je način sam izbor dobio potrebnu pažnju svjetskih nautičkih medija i javnosti. Redakcija portala nauCAT ni na koji  način nije sudjelovala u glasanju, već je samo zbrajala rezultate, rekao  nam je nakon izbora glavni urednik nauCata Nenad Jurek. 




Pobjednici po grupama
KATEGORIJA I: Motorni brod do 29 stopa Jeanneau Cap Camarat 9WA
Motorni brod do 40 stopa Marex 310 Sun Cruiser
Motorni brod od 40 stopa Linssen Grand Sturdy 40.0
KATEGORIJA II:
Jedrilice do 36 stopa Hanse 348
Jedrilice iznad 36 STOPA Nautor ClubSwan 50
KATEGORIJA III:
HR brodovi Terra Nauta 28