Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Preku počela gradnja jaslica i obnova vrtića Lastavica

21.10.2018. 11:42


U prvoj polovici listopada u Preku su otvorena tri gradilišta: gradnja triju učionica u OŠ Valentina Klarina, uređenje dječjeg igrališta na Muliću i rekonstrukcija Dječjeg vrtića Lastavica.
Dogodine u obnovljenom vrtiću
Svi radovi, prema riječima općinskoga načelnika Jure Brižića, idu svojim tijekom, a nakon pripreme gradilišta za rekonstrukciju vrtića, koja uključuje i gradnju jaslica, odabran je izvođač – Class projekt d.o.o., Zadar, potpisan ugovor i službeno su počeli radovi.
– Mališani će sljedeću pedagošku godinu dočekati u obnovljenom vrtiću te će s radom započeti i prva jaslička grupa. Do tada će djeca i dalje biti raspoređena u područne odjele. Radovi će obuhvatiti nadogradnju dijela u kojemu će biti osiguran smještaj djece u jaslicama, obnovit će se i postojeće prostorije, uvesti podno grijanje, sagraditi zasebna kotlovnica, nova kuhinja, sanitarni čvorovi, fasada i posebna prostorija za rad logopeda, dodaje načelnik Brižić.
Veliki projekt obnove vrtića Općina Preko ovog je proljeća prijavila na javni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama, te dobila nepovratnih 712.483 kuna.


Dogradnja triju učionica
– Radi se i u OŠ Valentina Klarina, gdje je u tijeku dogradnja triju učionica kako bi se od sljedeće školske godine nastava mogla odvijati u jednoj smjeni. Radove, koje sufinanciraju Zadarska županija i Općina Preko, izvodi Braniteljska zadruga Maslenica 93. iz Zadra, ističe Brižić te navodi da su radnici općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi d. o. o. počeli s radovima na dječjem igralištu Mulić u Preku, a nakon toga na redu je uređenje dječjeg igrališta u Poljani.
Brižić podsjeća da je uređenje tih dvaju igrališta, te streetball igrališta koje je dovršeno početkom kolovoza kod Lučke kapetanije u Preku, dio projekta Avantura kids, za što je Općina Preko od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU dobila 550.000 kuna.
Igralište u parku Mulić u središtu Preka dodatno će se proširiti i obogatiti spravama, a na jedinom dječjem igralištu u Poljani proširit će se i dodatno urediti prostor između sprava, postojeće će se zamijeniti novima i sigurnijima te dodatno urediti prostor za roditelje u obližnjem parku.