Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zadar na Višnjiku (17 sati) ugošćuje Mornar u 4. kolu

21.10.2018. 09:30
Zadar na Višnjiku (17 sati)  ugošćuje Mornar u 4. kolu


Prošle sezone gostovanje Mornara na Višnjiku bilo je označeno kao utakmica kvalifikacijskog tipa u kojoj su igrači Zadra pod  vodstvom Aramisa Naglića tražili plasman u doigravanje ABA lige, a  sličnost s današnjim gostovanjem crnogorskog prvaka    je također u imperativu pobjede, no nije posrijedi borba za doigravanje već ostanak u ligi iako je tek četvrto kolo na rasporedu. Eventualni poraz bi naznačio da  će bijeg s dna biti i teži nego što se planiralo pred početak sezone, a pobjeda bi konačno donijela malo mira i zalog da će družina pod vodstvom  Aleša Pipana malo vedrije moći gledati prema budućim izazovima.
Realno sagledavajući odnos Mornara i Zadra teško je ne svrstati Crnogorce u ladicu favorita, ne samo u ovoj utakmici već i u nastojanju ponavljanja uspjeha iz prošle sezone kad su se plasirali u doigravanje u kojem  su ispali od C. zvezde. Ali su zato u finalu crnogorskog prvenstva iznenadili Budućnost te su ove sezone zaslužili nastup u Eurocupu gdje im je  jako dobro krenulo. Pobjeda u Torinu, te tijesan poraz od Unicaje na  svom parketu za momčad pod vodstvom Mihajla Pavićevića značio je  uspješan debi u drugom najjačem europskom klupskom natjecanju, a i   u ABA ligi imaju dvije pobjede. Stoga  Barani u Zadar stižu prepuni motiva kako bi nastavili s dobrim partijama koje prikazuju u posljednje vrijeme, a u lijepom sjećanju im je ostalo i prošlo gostovanje pred popunjenim Višnjikom. Tad su dominantnom igrom odnijeli bodove i tako eliminirali Zadra iz utrke za doigravanjem. Zato će za toliko željenu prvu pobjedu Zadrani danas  morati odraditi tzv. utakmicu krvavih koljena s kojom bi se i kupilo malo mira pred nastavak sezone. Težine zadatka  koji je  pred njegovom momčadi svjestan  je i trener Pipan, no ako se poklope  neke stvari nije ni prvi uspjeh Zadra u ABA ligi nemoguća misija.
– Još uvijek smo bez pobjede u ABA ligi i Mornar nam je prva šansa da  to promijenimo. No, da bi to ostvarili naravno potrebna je puno bolja  naša igra nego što smo ju pokazivali u posljednje vrijeme. U goste nam  dolazi iskusna momčad koja ove sezone paralelno igra na dva fronta i zato su osigurali za ovu sezonu izuzetno kvalitetan roster. Pobijedili su Partizana kući, dobili su Torino u gostima, ovu posljednju protiv Unicaje u  Eurocupu su izgubili u završnici što je sve dokaz da su kvalitetna  momčad koja će sigurno na Višnjiku otvorenog garda ići na pobjedu – riječi su Slovenca prije Mornara koji je u odnosu na prošlu sezonu mijenjao tek strance, pa su umjesto Brandisa Raley-Rossa i Dereka Needhama angažirali na bekovskim pozicijama povratnika Antabiju Wallera te  Khadeena Carringtona i Bronsona Koeniga, a pridodani su momčadi i  bivši Megaš Nikola Rebić te iskusni Đorđe Drenovac koji još nije zaigrao  zbog ozljede. Ipak glavne vedete su im Uroš Luković pod obručima te na  vanjskim pozicijama crnogorski reprezentativac Nemanja Vranješ.
– Najveća opasnost je Uroš Luković koji jedan od najmoćnijih centara  u ligi, a na perimetru imaju nekolicinu izvanrednih šutera. Posebno bih  izdvojio Nemanju Vranješa koji im je trenutno igrač u najboljoj formi tako da će nam danas trebati mnogo dobrih stvari i naravno malo sreće  kako bi uspjeli ostvariti ono što najviše želimo, a to je prva naša pobjeda  u regionalnom natjecanju – kazao je Pipan koji će protiv Mornara imati  dodanu vrijednost u liku Šveđanina Williama Magarityja. Njegov dolazak teško da će popraviti bitnije krvnu sliku Zadra već protiv Mornara,  no jedan igrač više u rotaciji za njegovu kratku klupu je itekako dobrodošao, a za nadati se da će i navijači dati podršku kakvu su pružili posljednji put kad je Mornar gostovao na Višnjiku, bez obzira što je ulaz u sezonu bio ispod svih njihovih očekivanja.


Pavićević: Ne priznajem ničiji domaći  teren
U stožeru Barana s puno optimizma očekuju početak današnje utakmice, a njihov  trener Mihailo Pavićević ne bježi od uloge favorita koja se stavlja pred njegove igrače  iako se igra na jednom od najtežih gostovanja u regionalnojn ligi.
– U ABA ligi nema podjele na lake i teške utakmice. Zadar shvaćamo na potpuno  isti način kao Zvezdu, Budućnost, Partizan… Jesu bez pobjede i učinit će sve da  pred svojim navijačima krenu bježati sa začelja. Međutim, to što igraju pred svojom  publikom ne mora ništa značiti za nas, jer ne priznajem ničiji domaći teren, niti na  njega gledam kao prednost za domaću momčad gdje god da se igra u ABA ligi. I mi  idemo na pobjedu što znači da nas očekuje zanimljiva utakmica. Izuzetno cijenimo  Zadar, ali naša forma je u usponu, posebno nas veseli naša igra u posljednje tri utakmice te na njoj gradimo optimizam da možemo do pobjede u Zadru – kazao je trener  Mornara dok je slično najavio utakmicu i ponajbolji igrač crnogosrkog prvaka Nemanja Vranješ.
– Gostujemo kod momčadi koja ima omjer 0-3. Vjerujem da ovu utakmicu Zadrani   ulaze na kartu "sve ili ništa" te će sigurno od prve minute jurišati na pobjedu. To bi  mogao biti naš adut i namjera nam je pametnom, smirenom igrom iznenaditi domaćina. Pobjeda u Zadru bi nam bila idealna nadogradnja na pobjedu protiv Partizana, napravimo brejk na strani i uplovimo u mirnu i sigurnu luku.