Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Barić: Ministar je obećao pomoći otočanima

21.10.2019. 08:14


Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić, iza zatvorenih se vrata Velike vijećnice Zadarske županije sastao s predstavnicima Udruge za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor, te načelnicima otočnih općina. Prvi je ovo sastanak ovakve vrste na kojemu će predstavnici općina i udruga u direktnom razgovoru ministru moći ukazivati na probleme otočnih mjesta, stoga je prvi sastanak bio i zatvoren za javnost kako bi se što otvorenije moglo raspravljati.
Do susreta je došlo prošlog tjedna uoči ministrova potpisivanja ugovora u Županiji kojom prilikom je najavio milijunska sredstva za projekte širom Zadarske županije. O onome što je na sastanku s Pavićem dogovoreno te jesu li zadovoljni njegovim zaključcima, razgovarali smo s predsjednikom Otočnog sabora, Denisom Barićem. On pak izražava zadovoljstvo samom činjenicom da su mogli otvoreno razgovarati s ministrom, umjesto uobičajenog slanja dopisa njegovim službama zaduženim za otoke.


Načelnici iznijeli glavne probleme
– Sastanak je uslijedio nakon problema vezanih za otok Kaprije u šibenskom arhipelagu zbog izdavanja visokih računa za vodu. U našem kontaktu s ministarstvom dogovorili smo se održati jedan sastanak s ministrom na kojemu bi bili i predstavnici otoka proglašenih specifičnim područjem te su pozvani i otočni načelnici, a sastanku su nazočili i gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, te direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek, kao i direktor Vodovoda Šibenik. Osim Kaprija, tema je bila provedba Zakona na otocima koji su proglašeni specifičnim područjima, a nama je važno da su na sastanku doneseni i konkretni zaključci. Što se tiče otoka Kaprije, bit će poništeni svi računi za njegove otočane, ali samo za one prijavljene na otoku Kapriju. Dobit će nove račune za isporučenu vodu, ali ne i za njen prijevoz, kao što je bilo u prethodnom računu. Rečeno nam je da će se i gospodarstvenici koji koriste vodonosce ili autocisterne sa svojim računima javiti na natječaj koji će objaviti Ministarstvo jer po zakonu gospodarstvenici imaju popust do 50 posto na vodu, s obzirom da plaćaju ekonomsku cijenu, kaže Barić, dodajući:


Osigurati bolju zdravstvenu skrb
– Otočni načelnici govorili su o aktualnoj problematici koja muči otočane i zaključili smo da su najveći problemi oni zemljišno-knjižni, s obzirom da nisu riješeni imovinsko- pravni odnosi. To znači da se gradovi, općine i županije, a ni sami vlasnici, ne mogu javljati na natječaje jer svi natječaji traže vlasništvo ‘jedan kroz jedan’. Govorilo se i o zdravstvu i problemima ovog resora jer znamo koliko oni muče mještane kojima, zbog udaljenosti od kopna, treba što brža i kvalitetnija skrb. Zaključeno je da bismo ovakve sastanke trebali održavati nekoliko puta godišnje, konkretno svaka dva do tri mjeseca, te da bi na njima trebali sudjelovati svi predstavnici otoka proglašenih specifičnim područjem. Takvi otoci spadaju pod grad ili neku općinu, pa tako u našoj županiji imamo Zverinac koji pripada Općini Sali, Sestrunj i Rivanj koji pripadaju Općini Preko te ostale male otoke koji pripadajui Gradu Zadru, prenio nam je Barić detalje sastanka s ministrom, otkrivajući kako bi za koji mjesec već trebao uslijediti i drugi sastanak, a najvažnije im je da je ministar obećao pomoći otočanima.
– Ne znamo gdje ćemo se idući put naći, ali sada su svi iznijeli svoje probleme, ponajprije predstavnici jedinica lokalne samouprave, što je izvrstan početak ovakvih susreta. Svi smo zadovoljni sastankom, zadovoljan je i ministar i mi u Otočnom saboru jer je otvoren direktan dijalog, što je mnogo lakše. Istaknuta je i konkretna procedura u fazama vodoopskrbe zadarskih i šibenskih otoka, o čemu su izlagali direktori Vodovoda, pa je u procesu već i vodoopskrba Ugljana, projekti su spremni.
– Definitivno nam ovakvi sastanci trebaju te ćemo za tri mjeseca vidjeti što je napravljeno od dogovorenog te što je od projekata spremno, zaključuje čelnik Otočnog sabora.
 




Što su otoci sa specifičnim položajem?


Novim Zakonom o otocima neki su od njih proglašeni otocima sa specifičnim položajem, a na to su upozoravali u Otočnom saboru, Udruzi za razvitak hrvatskih otoka, kako bi se udaljenijim otocima pridalo više pažnje. U Otočnom saboru su, naime, od predsjednika Vlade i predsjednika Sabora zatražili provođenje Zakona o otocima kako bi se poboljšala kvaliteta života, osobito nakon donošenja ovog zakona.
Sam zakon na snagu je stupio 29. prosinca prošle godine, a za njegovu je primjenu u potpunosti bilo potrebno donijeti devet pravilnika i jednu odluku, kako je tada navedeno u Otočnom saboru koji je javnosti pokušao skrenuti pažnju na činjenicu da nisu doneseni u zakonskom roku. Otočani očekuju da se zakoni koji se donose u Hrvatskom saboru moraju provoditi, stoga i traže odgovornost zbog njegove neprovedbe,kako su pojasnili u Udruzi, nadajući se da će proglašenje nekih otoka specifičnim područjima poboljšati i uvjete života njihovih stanovnika. Barić ističe kako su upravo ovakvi sastanci s ministrom Pavićem izuzetno bitni i za osiguranje boljih uvjeta života na otocima sa specifičnim položajem.