Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BICIKLIJADA DO STARIGRADA Na put dug 45 kilometara iz Zadra krenulo više od stotinu biciklista

21.10.2019. 11:25


Desetu godinu za redom Biciklistički klub Zadar organizirao je jučer Biciklijadu od Zadra do Starigrada. Stotinjak članova kluba, biciklističkih zaljubljenika i rekreativaca uputilo se s Trga pet bunara do Starigrada. Biciklijada je održana u sklopu obilježavanja 70. obljetnice osnutka Planinarskog društva Paklenica. Svih ovih godina, jedan od glavnih pokretača ove manifestacije je i tajnik kluba Neven Pavić.
– Za ovu relaciju od 45 km, broj sudionika je već postao standard. Još jednom moramo istaknuti da je Zadar i biciklistički grad pa time sve naše biciklijade postaju sve popularnije. Biciklističke staze prema Ninu i Viru dodatno su animirale ljude ka biciklizmu. Od kad su te staze izgrađene, rekreativni biciklizam je doživio boom. Gdje god je to moguće, kad se grade nove prometnice, treba povući i dvije žute crte tj. označiti biciklističku stazu. Posebno bi to trebalo napraviti na relaciji prema Biogradu koja je izuzetno atraktivna. Vjerujem da bi izgradnjom staze, biciklistički boom doživio i taj dio županije, rekao nam je prije starta tajnik BK Zadar Neven Pavić dodajući da se prema njegovoj procjeni u Zadru aktivnim i rekreativnim biciklizmom, bavi više od tisuću ljudi.
No, posebno zanimljivo je uvijek razgovarati s veteranima ovog sporta i njihovim razlozima zašto se bave biciklizmom.
Zoran Prižmić (68) kaže da zbog bicikla i ne zna što je to tableta.
– Skoro svaki dan vozim bicikl. Ništa spektakularno. Vozim ture obilaznicom pa do Dikla, a najviše do Kožina. Nekad je to i do Vira. Moja poruka je: »Krećite se!« Meni je neobično da nitko ne vozi bicikl. Ova biciklijada nije naporna iako je duga 45 kilometara. Svakih desetak kilometara se stane i odmori, pa bi sudjelovanje svakom preporučio kazao je umirovljenik Zoran Prižmić.
Zdravstvene tegobe s kralježnicom dovele su Zdenka Miškovića (62) do bicikla. Nakon teške operacije, Mišković je postao i aktivni član BK Zadar.
– Već osam godina aktivno sudjelujem u biciklističkim manifestacijama. Imam specifičan posao koji iziskuje dugotrajno sjedenje ispred računala. Bicilizam me spasio od propadanja kičmenog stuba. Ovo mi je deseti put da vozim relaciju do Starigrada, ali mi znamo odvoziti i relacije duge 200 km. Najveći problem je na tim dugim relacijama sjedenje u »sicu«. Tad se malo odrveni, ali mozak zaboravi tu bol. Što si bliže cilju, to je radost veća, rekao nam je Mišković.
Na kraju biciklijade, u Starigradu su sve sudionike čekale majice i okrepa u organizaciji Hotela Vicko. Prijevoz nazad bio je organiziran autobusima i kamionima za bicikle.