Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

BRANIMIR LONGIN: “Dao sam mandat na raspolaganje, trener nije jedini krivac!”

21.10.2019. 13:40


Kao što znate trener Ante Nazor nije više s nama. Nažalost nadali smo se da će odraditi svoj mandat do kraja, ali svi znamo da je Zadar specifična sredina i da se tu možda najmanje trpe porazi, vjerojatno igdje u Europi. Tako da zahvaljuemo Anti na svemu što je napravio za nas, pogotovo za prošlu sezonu što je došavši u teškoj situaciji izvukao nas od ispadanja iz ABA lige. Želimo Anti svu sreću, a klub je u potrazi za novim trenerom. Mislim da ne bi trebalo proći puno vremena – rekao je sportski direktor Zadra Branimir Longin, nakon teških poraza i smjene trenera Ante Nazora. Naravno, predstavnike "sedme sile" zanimalo je zašto je samo trener smjenjen i jeli Nazor jedini krivac trenutne situacije u klubu.
– Naravno da nije trener jedini i isključivi krivac. Trener je prvi na vjetrometini, pa je prvi ajmo to tako reći 'platio glavom'. No definitivno i ja se osobno osjećam jednako odgovornim kao trener i da budem iskren dao sam svoj mandat na raspolaganje Nadzornom odboru, tj. podnio sam svoju ostavku zajedno s trenerom. Sada (danas) imamo sjednicu NO-a i razgovarat ćemo o toj situaciji.
Osebujan lik
Iako je sudjelovao u smjeni, sada već bivšeg trenera, Longin je izrazio žaljenje što se to dogodilo. Na neki način je i priznao da je ulogu u smjeni Nazora imala i javnost.
– Ante je jedan osebujan lik. Uvijek je žal kad se mora otpuštati dobrog trenera. Što god javnost mislila i ljudi oko kluba mislili Ante je jako dobar trener. Studiozan, dobro priprema utakmice, jako se trenira pogotovo za ovakvu mlađu momčad kao što smo mi. Žao nam je da nije više s nama, ali što je tu je. Malo me iznenadio taj pritisak javnosti da Ante koji je inače čvrst u stani-pani situacijama i prošao u tri mandata sve i svašta ovdje na Višnjiku nije ostao do kraja dosljedan sebi što se tiče načina igre i utjecaja na momčad. Ali kažem, to je Zadar. Neki put Zadar izvlači ono najbolje iz trenera i igrača, a neki put ono najgore.
A na pitanja, zašto se ovako rano krenulo u promjene trenera, nakon samo šest odigranih utakmica…
– Da je u pitanju neki drugi klub bilo bi rano, ali stvar je u tome da je u petak utakmica protiv Cibone koja je nama jako bitna i taj jedan šok se treba dogoditi i mislili smo da je sad vrijeme za to prije te utakmice. Da nam je sljedeća utakmica recimo Zvezda ili Partizan u Beogradu koje bi bilo teško dobiti vjerojatno bi pričekali 10-ak dana da se vidi je li se možda može nešto napraviti. Ovako kad slijede utakmice, Cibona kući i Igokea vani, mislim da je pozitivan šok potreban u ovom trenutku.
Novi trener će imati veliki izazov? I momčad koju nije sam slagao?
Momčad diše zajedno
– To su stvarno dobri momci. Za razliku od prošle sezone ove imamo momčad koja diše zajedno i sve su to dobri momci. Druže se, bodre se. Tko god došao na mjesto trenera bez obzira na moj status ova momčad ima potencijal. To se pokazalo i u pripremnom razdoblju i recimo protiv Krke u većem dijelu utakmice ili u prvom dijelu protiv Budućnosti. Znači ova momčad može dobro igrati. Naravno, uz jednu promjenu mislim da se može bar 50 posto još bolje.
Zašto je momčad toliko padala u drugom poluvremenu svih važnih utakmica?
– Siguran sam da je razlika igrati kući ili vani. Kad imaš neki plus i ulaziš u drugo poluvrijeme treba isto krenuti od nule, a ne kao da vodiš. Ne znam. Možda je pritisak u pitanju. Umor sigurno nije posrijedi, jer je momčad dobro fizički pripremljena. Možda je razlog u individualnoj odgovornosti, neki sitni detaljiili koncentracija koji dijele da uđeš u to drugo poluvrijeme bolje nego prvo. Nama se događa da smo tada lošiji i nadam se da će se to ispraviti i s novim trenerom doći na svoje.
Hoćemo li uskoro vidjeti i nove igrače u rosteru Zadra?
– Mogu pretpostaviti da će novi trener napraviti sigurno jednu promjenu u rosteru tako da na njemu je koja će to biti.
 


Loše odluke


Nakon što se nije nastavila suradnja s Aramisom Naglićem, klub je krenuo u drugom smjeru. Tako je prvo odlučeno da trener bude Aleš Pipan, što se nije pokazalo kao dobra solucija. Onda je stigao Nazor, a za njim i tri vrlo dobra igrača, svejedno igra nije bila dobra, gubilo se mnogo i samo je jedna lopta sačuvala Zadar u ABA ligi. U konačnici se odlučilo nastaviti suradnju s Nazorom, što se opet nije pokazalo kao dobra odluka. Mnogo je loših odluka, vezanih uz trenera, doneseno u zadnjih godinu dana.
– Što se tiče Naglića ta sezona u kojoj je on bio trener je bila solidna. Mi se nismo našli nakon nje iz ovog i onog razloga, ne bih sad išao u dubinu. Nekako je vizija kluba bila onda i ostala je da se proba nekako složiti jedna mlađa momčad, radna momčad koja se neće mijenjati iz sezone u sezonu nego koja će rasti. Definitivno smo mislili da je Ante, pa i Aleš taj trener, jer su to jedni radni i studiozni treneri koji prije svega imaju strpljenja u radu s mladim igračima i koji imaju strpljenja voditi klub na duge staze. Sada kad se osvrnemo oko sebe nije bio dobar potez dovođenje Pipana. Ante je došao u toj situaciji nakon i nije bila bajna sezona, ali na kraju krajeva kako jedna lopta dijeli od ulaska ili ispadanja ABA lige tako i jedna lopta dijeli od finala prvenstva ili kupa. To je sport, detalji, jedna lopta, dvije lopte ili tri male stvari čine jednu veliku. Definitivno smo mislili da će Nazor voditi klub na duge staze, ali to je Zadar i greške i porazi se ne praštaju.
 




I dalje pregovaram s trenerima


Znakovita je i činjenica da je Longin dao svoj mandat na raspolaganje, iako nije dao neopozivu ostavku, ali i dalje sudjeluje u pregovaranju s trenerima.
– Da. Pregovaram. Zamolili su me predsjednik i Nadzorni odbor da im pomognem u nekakvim kontaktima za novog trenera. Pomažem im da se popriča s par kandidata, i osobno sam s tim agentima i trenerima nekako puno bliže, pa je i logično da prve kontakte i prve razgovore potenciram ja, pa da onda svi zajedno sjednemo za stol s tim novim trenerom.