Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DANI KRUHA Blago danu koji počinje mirisom kruha

21.10.2019. 11:30


Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje tradicionalno se obilježavaju se tijekom listopada, a ovoj se manifestaciji daleko najviše vesele djeca, koja upravo za ovakve prigode, sa svojim roditeljima uživaju u pripravljanju i pečenju kruha, peciva i naravno, kolača.
I u Dječjem vrtiću Zlatna lučica Sukošan, i u proširenom područnom vrtiću Debeljak, izložbom krušnih proizvoda i jesenskih plodova te blagoslovom obilježen je Dan zahvalnosti za plodove zemlje – Dani kruha. U vrtiću je ukupno 120 djece, u Sukošanu 80 i u Debeljaku 40.
– Tradicija je to koja se već niz godina njeguje i podržava u našem vrtiću, kazala je Milica Ćoso, ravnateljca DV Zlatna lučica. Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, trgovca ali i majki i baka kad pripremaju domaći kruh.
– Najviše volim kruh moje bake Davorke i moje bake Nade, sasvim ozbiljno će Vito u sukošanskom vrtiću.
Blagoslov i molitvu je predvodio don Domagoj Kelava, župnik Sukošana i Debeljaka. Na taj su način zahvalili Bogu za sve plodove, radosti, uspjehe i darove kojima smo bili podareni.
– Starinski načini pripreme kruha, krušnih proizvoda i drugih plodova zemlje imaju za cilj očuvati običaje žitelja Sukošana i Debeljaka, našeg naroda, poručila je Ćoso dodajući kako je kruh čovjekova potreba od uvijek, samim time i simbol života.
– Na licima djece vide se radost, spremnost i veselje zbog ovog događaja, ponosno će Ćoso. Zajedno sa svojim roditeljima djeca su se potrudila donijeti poneki prigodni krušni proizvod i jesenski plod zemlje. Svega je bilo u izobilju, a mašte i kreativnosti nije manjkalo. Našlo se tako različitih vrsta kruha, peciva raznih oblika, maštovitih i ukusnih kolača, palačinki, fritula, ali i voća. I to onih ukusnih, sezonskih, jabuka, mandarina, šipaka, čičindra, ali i suhih smokava i mendula.
– Djeci smo nastojali pokazati cijeli postupak nastanka kruha. Od zrna do pogače ili od zrna pšenica, preko pekarskih ruku do našeg stola. Blago danu koji počinje mirisom kruha, rekla je teta-odgajateljica Danijela Katuša iz vrtića u Debeljaku.
Koliko nam sama riječ kruh doista znači najbolje ilustriraju izreke poput »trbuhom za kruhom, kruh sa sedam kora, te kruh naš svagdašnji«, ili pak ako za nekoga kažemo »dobar kao kruh« onda ne treba posebno isticati kolika je dobrota sadržana u toj riječi.
– Obilježavamo Dane kruha, ali zapravo zahvaljujemo na svim plodovima zemlje. Krušni proizvodi i plodovi zemlje još jednom pokazuju svu raskoš naših krajeva i sva bogatstva naših narodnih običaja, zaključila je Ćoso.