Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nekretanje i »trovačnice« pored škola vode zastrašujućem broju pretile djece

21.10.2019. 07:29


U organizaciji Viktora Boguta, osnivača fitness programa Zadarsko ludilo i Prime time fitness, na Višnjiku je održan seminar koji se bavio stručnim temama iz područja medicine, nutricionizma, treninga i sportske psihologije. Koliko su interesa potaknula stručna predavanja, dovoljno govori činjenica da se dvorana potpuno ispunila i da je osoblje ŠC Višnjik u dva navrata moralo donositi dodatne stolice, ali niti to nije bilo dovoljno pa je dio publike morao stajati.


Uvođenje trećeg sata tjelesnog
– Drago mi je što se ovoliki broj naših sugrađana odazvao na ovaj seminar, koji je govorio o izuzetno važnim problemima današnjice. Čini se da smo pogodili s temama – rekao je Bogut, koji je u uvodu održao kratko predavanje na kojemu je govorio o činjenici da se gotovo 60 posto hrvatskih građana aktivno ne bavi sportom, niti rekreacijom, a niti pješice odlazi na posao. Spomenuo je i velik broj pretile djece, unatoč činjenici da se sve više djece bavi sportom.
– Nije dovoljno poslati svoje dijete dva ili tri puta tjedno na trening, a ostatak vremena mu dopustiti da bude na mobitelu ili laptopu. Djeca se trebaju kretati mnogo više od dva ili tri sata tjedno, istaknuo je Bogut.
A na tom tragu bilo je i predavanje poznatog kondicijskog trenera Jure Šanga, koji je govorio o važnosti bavnjenja sportom kod djece, ali i tzv. »neformalnim« treningom, odnosno vremenom koji dijete treba provestii vani, trčeći, igrajući se s prijateljima, penjući se. Kroz izuzetno zanimljivo predavanje Šango je posebno naglasio važnost uvođenja trećeg sata tjelesnog u škole.
– Na žalost kod nas se na razini vlasti donose odluke samo koje se mogu vidjeti do sljedećih izbora. Jasno je da odluka da se uvede dodatni sat tjelesnog odgoja donosi dodatni trošak, a korist toga će se možda vidjeti za 20 godina. A političarima to nije interes, kazao je Šango.
Magistirca nutricionizma Ivana Maršan Jukić odradila je dva predavanja, o prehrani djece i yo-yo efektu. Posebno je zanimljivo bilo pratiti probleme kod prehrane djece.


»Faktori rizika i prevencija srčanog i moždanog udara«
– Rezultati istraživanje govore o zastrašujućem broju pretile djece u Hrvatskoj. Čak 33% dječaka i 20% djevojčica u dobi od jedanaest godina je pretilo ili ima prekomjernu tjelesnu težinu. Samo 39% dječaka i 26% djevojčica se redovito bavi intenzivnom fizičkom aktivnošću. Kroz prizmu nutricionizma ono što je zanimljivo je to da samo 58% dječaka te 60% djevojčica svako jutro doručkuje, a samo 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno. Ovi podaci su zaista zabrinjavajući, objasnila je Ivana Maršan Jukić, koja je posebno nezadovoljna prehranom u školama.
– Dok su naši vrtići dobar primjer kako treba izgledati prehrana kod djece, stanje u školama je katastrofalno. Samo vidite što se otvara pored škola. Ili fast foodovi ili pekare. Ja iz zovem lokalne trovačnice, zanimljivo je usporedila Ivana Maršan Jukić, a temu »Faktori rizika i prevencija srčanog i moždanog udara« prezentirao je Ante Tolić, dr. med., specijalist neurologije koji je objasnio da se čak 50 posto smrti i u Hrvatskoj i u cijelom zapadnom svijetu događa zbog kardiovaskularnih bolesti, dok se između 20-25 posto događa zbog moždanog udara. U zapadnom svijetu takve bolesti su u porastu, a i smrtnost je izuzeto visoka. Razlog? Prije svega prehrana i stil života.
– U kretanju nismo dobri, ali zato smo u vrhu Europske unije po broju pušača i alkoholu. Baš SAD, država kojoj se znamo rugati, ima znatno bolje brojke nego mi, napomenuo je Tolić.
Interesantno predavanje je imao i sportski psiholog Toni Gauta, koji je vrlo otvoreno govorio o greškama koje roditelji čine u odnosu s djecom sportašima. Magistar psihologije govorio je o tome kako podržati svoje dijete u sportu, koji oblik roditeljskog pritiska negativno utječe na motivaciju za sudjelovanje u sportu, te kako zadržati svoje dijete u sportu.