Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

(NE)OČEKIVANA SMJENA Ante Nazor: Želim sreću klubu kojeg istinski volim

21.10.2019. 07:59


Ante Nazor više nije trener Zadra. Svakih dvije ili tri godine ovako krenemo s tekstom. To se dogodilo i sada. Neočekivano? Očekivano? Realno očekivano, barem kada se prati dugogodišnji rad ovog kluba. Još jednog trenera »stajao« je loš ulazak u sezonu i nadamo se da se neće ponavljati sezone u kojoj će se mijenjati dva, ili tri trenera.
Novi trener nije objavljen sinoć do zaključka ovog broja. Damir Mulaomerović i Danijel Jusup su imena koja su jučer »izašla« u javnost. Tijekom dana su stizale informacije da je Jusup odbio, a kasnije i da je Mulaomerović odbio priliku da postane trener Zadra. No, to nije službena informacija i čini se da su i dalje sve opcije otvorene.
Jeli Nazor zaslužio otkaz ili ne, gotovo je nemoguće argumentirano odgovoriti. Ono što je sigurno, »pjesnik« je izgubio podršku javnosti i navijača, a kada se to dogodi, u Zadru se mijenjaju treneri. Doduše splitski strateg je uvijek imao najveći kredit kod Uprave ovog kluba, a kada je ovako rano ovaj puta maknut, onda se očito događalo nešto loše.
I je. Zadar je na terenu izgledao katastrofalno.
– Razumijem potez Uprave. Ovoj momčadi je potreban šok. Vjerujem u ovu momčad i bit ću joj najveći navijač. S čelnim ljudima kluba i igračima sam se rastao u potpuno prijateljskim odnosima i to je jedino bilo moguće. Želim svu sreću ovom klubu kojeg istinski volim – rekao je Ante Nazor.
Nakon Zadar basketball tournamenta činilo se da je Nazor složio momčad po svojoj želji, da ima igrače kakvi mu odgovaraju, da može raditi stvari koji želi raditi. U napadu je sve prilagodio Bryonu Allenu, a to nije prvi puta da Zadar pod Nazorom tako izgleda, a u obrani je povezao četiri jaka vanjska defenzivna igrača, niske igrače reketa, da može »preuzimati«, odnosno raditi jednu od svojih najdražih obrana. Ali ovaj puta u momčadi nema Sobina i (bilo) kojeg Ramljaka, Ivanov je nešto stariji, a onako usput se i ozlijedio, dok nedostatak kohezije vanjske i unutarnje linije je bio vidljiv u svakoj obrani. A nije pomoglo da su Zadrani energetski pali u drugom poluvremenu u svakoj važnoj utakmici.


Akcija i reakcija
I dalje Nazor inzistirao na svoje dvije najdraže obrane od »pick&rolla«. Agresivnim iskakanjem i spomenutim preuzimanjem. Kod iskakanja, često na vrijeme nije stizala strana pomoći, a niti Domagoj Vuković niti James Farr nisu baš toliko dobri »skakači« i tu je pucalo. Kod preuzimanja, Farr je očajan na nogama, niti Vuković nije Bog zna kakav branič, Stefan Fundić se previše trošio svugdje i previše prekršaja iznuđivao, dok Ivanov nije bio na raspolaganju. A uz takve probleme, sigurno se nije moglo sakriti Juru Planinića, kojeg su lijepo kažnjavali igrači Mega Bemaxa. Kod preuzimanja s jedne strane su »padali« centri koji nisu mogli ispratiti protivničke bekove, s druge strane neki zadarski bekovi su niski i nisu mogli dobro braniti post protivničkih visokih igrača, dok ostatak momčadi nije mogao dobro pomagati, jer jednostavno te kvalitete nemaju. Pravi napad nije postojao. Postojao je središnji »pick&roll« i tranzicija Martina Junakovića, koji je znao dobro probiti ili dobro odigrati s rollerom i postojala je igra »1 na 5« Allena. Nije tu bilo prave akcije za Amerikanca, nije tu bilo dobrih kretnji nakon »pick&rolla«, nije tu bilo sekundarnih akcija, akcija za Siriščevića, nije tu bilo niti postavljanja »post« igre (makar lažne), ali realno Zadar niti nema dobrog post igrača. A niti nije bilo napada s visokog posta, odnosno nije se dopuštalo centrima da nešto iskreiraju i bar tako se odradi neka akcija kroz brzo »uručenje« lopte, ili kroz poneka utrčavanja, stvari koje smo vidjeli na pripremnom turniru. Ipak, na Zadar basketball tournamentu se protivnici nimalo nisu pripremali za Zadar i mogli su igrači Zadra raditi što im je najdraže, no naravno, pitanje je bilo kako će ova momčad reagirati kada krenu »utakmice na nož« i hoće li se dobra atmosfera koja je bila prisutna u pripremama, nastaviti i nakon poraza.


Problemi
Zadar je u problemima i nadamo se da novi trener će bolje posložiti ovo što ima na rosteru. A nije da tu nema dobrih igrača. Ivanov će dati mnogo kad se vrati i s njim i Fundićem na četiri i pet se može nešto i »držati«. Junaković se nametnuo kao vođa napada. Ali mora ga se bolje iskoristiti. Karlo Uljarević kao da ne postoji. Realno, uz Allena, samo kroz ta dva »playa« Zadar može nešto graditi. Jedino Ivanov zna odigrati nešto kroz post igru. Siriščević mora doći do prilike da šutne 6-7 trica, kroz izrađene akcije. S druge strane čvrstoća u obrani koju mogu dati Marić, Gilbert, Palokaj i Siriščević na vanjskim pozicijama, se također treba iskoristiti. Problem je što nikada neće tri igrača (od ta četiri) biti zajedno na terenu, osim u nekoj varijanti kod »četiri mala«. No, prostora za napredak ima. I to ogromnog. Nadamo se da će se to vidjeti i na terenu uskoro.
 




Danas (19) s Dubravom


Košarkaši Zadra danas igraju dvoboj četvrtog kola HT Premijer lige. Protivnik je Dubrava, a dvoboj počinje danas u 19 sati u dvorani Krešimira Ćosića. U ovom trenutku se čini kako bi netko od pomoćnih trenera mogao voditi tu utakmicu, vjerojatno Franko Sterle, jer je teško očekivati da će novi trener stići do početka utakmice. Sreća u nesreći što Zadar vjerojatno nije mogao poželjeti boljeg protivnika u ovoj nezahvalnoj situaciji. Za dvoboj s Dubravom košarkašima vjerojatno nije niti potreban trener da ostvare pobjedu.
 


NOVI TRENER?


Damir Mulaomerović i Danijel Jusup su imena koja su jučer »izašla« u javnost. Tijekom dana su stizale informacije da je Jusup odbio, a kasnije i da je Mulaomerović odbio priliku da postane trener Zadra. No, to nije službena informacija i čini se da su i dalje sve opcije otvorene