GLUMIO POLICAJCA Miletić: Kada ga je Luka prepoznao, svećenik je rekao da se smiri jer će ga prebiti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na suđenju don Tomislavu Vlahoviću svjedočili mladići
Moj prijatelj Luka Ojurović pitao je kako svećenik može zaustavljati aute i prijetiti. Odlučili smo nazvati policiju, a oni su nam rekli da ne poduzimamo ništa, već da će oni izići na teren, kazao je u iskazu vozač Luka Šimičević
Marin GOSPIĆ
Pojavio se na suđenju nakon što je bio izočan prethodnim ročištima - don Tomislav Vlahović

Na Općinskom sudu u Zadru jučer je nastavljeno suđenje svećeniku Zadarske nadbiskupije, don Tomislavu Vlahoviću, koji se 5. studenog 2017. na cesti Benkovac- Lepuri lažno predstavljao kao policajac. Svećenik, koji je u razdoblju kada se zbio ovaj događaj služio i kao policijski kapelan Zadarske nadbiskupije, pojavio se na sudu u pratnji branitelja Borisa Radmana, dok je optužnicu zastupala prva zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Zadru, Darija Padovan Buškulić.
Sutkinja Ana Zrilić saslušala je svjedoke događaja koji se zbio prije gotovo tri godine kada je svećenik zaustavio vozilo i tražio dokumente od mladića te jednom do njih navodno prijetio kako će ga pretući i privesti. Tako je, naime, u svojemu iskazu jučer izjavio svjedok, vozač automobila Šime Miletić, iznoseći detalje događaja.
- S bratom i prijateljima sam se vozio iz pravca Benkovca prema Lepurima. Primijetio sam da iza mene vozi osobni automobil, presreo me je i kroz prozor u ruci pokazao policijsku palicu. Iz vozila je izišao mlađi muškarac i obratio nam se drskim tonom govoreći nam »tko vam je dozvolio da izađete iz auta«. Na to ga je prijatelj prepoznao i rekao: »Don Tomislave, to ste Vi«, nakon čega se ovaj svećenik obratio meni i rekao da mojem prijatelju kažem »da se smiri jer će ga prebiti«. Moj prijatelj Luka Ojurović pitao je tada kako svećenik može zaustavljati aute i prijetiti. Odlučili smo nazvati policiju, a oni su nam rekli da ne poduzimamo ništa, već da će oni izići na teren, svjedočio je Šimičević.

«Htjelo se zataškati don Tomislava«

Prva zamjenica Tužiteljstva potom je zatražila da svjedok detaljnije opiše poziv policiji, na što je Šimičević pojasnio kako su i drugoga dana nazvali policiju da vide što je s ovim slučajem.
- Međutim, to nije bilo zavedeno u njihovom kompjutoru. To nam je provjerio jedan čovjek koji radi u policiji, ali nije bilo zavedeno ništa, htjelo se zataškati da je don Tomislav sudjelovao u ovakvom slučaju. Kada smo vidjeli da se ništa nije poduzelo, obavijestili smo novinare. Osobno sam razgovarao s njima i ispričao priču koju sam kasnije ponovio policiji. Od tog događaja pa do dana kada smo se obratili novinarima prošlo je nekoliko mjeseci. Htjeli smo da cijela država zna što je jedan svećenik, koji bi trebao biti primjer drugima, napravio jer to nije bilo primjereno ponašanje jednog svećenika, kazao je Miletić, pojašnjavajući zašto su nazvali RTL televiziju, nakon što policija nije reagirala.
Sutkinja ga je pitala tko je nakon toga reagirao te je li policija ikada s njima obavila razgovor. Odgovorio je da nije te da su na kućne adrese dobili dopis Općinskog državnog odvjetništva kojim ih pozivaju na davanje izjave. U nastavku je, pak, odgovarao na pitanja o tome kako ih je svećenik točno zaustavio.

«Ovo je jadno, tužno i bijedno«

- Prvo je vozio iza nas, pa nas pretekao svojim automobilom i zaustavio nas. Njegovo vozilo nije bilo označeno kao policijsko. Bia je to scena kao u filmovima, kroz vozačev prozor je izbacio ruku u kojoj je držao palicu s natpisom »Stop policija«, ali mi se čini da to nije bila prava palica, već igračka koja se može kupiti u Kineza. Zaustavio sam automobil, iako mi nije bilo jasno zašto nas zaustavlja, kazao je svjedok, odgovarajući i na pitanje sutkinje o tome koje su bile svećenikove prve riječi te kako je bio odjeven.
- Rekao je da tko nam je dopustio da izađemo iz vozila. Bio je u trenirci, sve mi je to bilo zbunjujuće, kao u filmu. Luka ga je odmah prepoznao i pružio mu ruku. Bili smo zbunjeni, ali kada razmislim, bio je ovo jadno, tužno i bijedno jer svećenik bi nas trebao učiti ispravnosti i kako da se ponašamo, izjavio je Miletić, odgovarajući i na pitanje sutkinje jesu li išta napravili, prekoračili brzinu, da bi ih netko zaustavio.

Radman: Bi li ovo mogla biti šala?

- Ja sam bio vozač i nismo ništa u prometu napravili da bi nas netko trebao zaustaviti. Prijatelj Luka i moj bratić znali su don Tomislava kao svećenika župe Perušić, a služio je i mise u Lepurima. Od mene je tražio osobnu iskaznicu i prometnu, a kada je na zadnjem sjedištu vidio Mateja koji ga je isto prepoznao, dokumente mi nije dao u ruku, već se vratio u auto i otišao. Vozili smo se za njim oko kilometar pravcem kojim inače idemo kući, dok nam nije došlo u glavu što se dogodilo. Isključili smo se iz prometa i nazvali policiju koja nam je rekla da ništa ne poduzimamo sami, svjedočio je Miletić.
Uslijedilo je pitanje svećenikova odvjetnika Borisa Radmana o tome »bi li po njemu sve ovo mogla biti šala«, no mladić je odgovorio:
- Ne! Po meni to nikako nije mogla biti šala jer što da je u tom autu bila neka cura sama?!
Radman je dalje svjedoka pitao je li mu imponiralo što je bio na televiziji, no Miletić je bio jasan:
- Ne, uopće mi nije imponiralo i medijima smo ovo dali kada smo vidjeli da nitko nije reagirao.
Sutkinja je na kraju iskaza zaključila kako je njihovo ponašanje bilo dosta hrabro, s obzirom da je u automobilu koji ih je zaustavio mogao biti bilo tko, a mogao je netko i nastradati, i s jedne ili druge strane.
- Sreća da smo mi normalni dečki, odgovorio joj je Miletić.
Uslijedila je primjedba odvjetnika Radmana na iskaz svjedoka koji je po njemu kontradiktoran jer je svjedok govorio paušalno.
Suđenje se nastavlja.

 

Sutkinja više puta opomenula odvjetnika Radmana

Saslušanje svjedoka Šime Miletića u jednom je trenutku prekinuto jer je svećenikov branitelj Boris Radman u 10 sati imao drugo ročište. Optuženi svećenik, svi svjedoci i novinari tako su morali pričekati 40 minuta na nastavak rasprave, no iako je sutkinja Ana Zrlilić zbog njega napravila pauzu, Radman ju je u nastavku ročišta stalno prekidao sugerirajući joj što bi trebala staviti u zapisnik.
Sutkinja ga je zbog toga više puta opomenula, ali ju je Radman nastavljao ispravljati, sve dok mu konačno nije rekla:
- Kolega, nećemo više ovako.

 

Kapelan je iz Zagreba došao na sastanak s nama

Na kraju svojega iskaza Šime Miletić sutkinji je kazao kako ih je, nakon što je priča izišla u medijima, »osobno kontaktirao glavni policijski kapelan na razini države«.
- Rekao je da se nađemo s njim u Zadru i da će on sve to preeuzeti na sebe. Našli smo se u njihovom domu nasuprot katedrale svete Stošije gdje smo sva četvorica razgovarali oko dva sata. Htio je osobno čuti našu priču, nakon što sam bio na Državnom odvjetništvu, kazao je Miletić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)