Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

KOLANJSKA POSLA Treći put za redom pao prvi ovogodišnji rebalans proračuna

21.10.2020. 07:47


U svečanoj sali na katu Općinske uprave u utorak, 20. listopada 2020., pod predsjedanjem Ante Zubovića održan je brzopotezno sazvani nastavak prekinute sjednice Općinskog vijeća Općine Kolan (Kolan, Kolanjski Gajac, Mandre) koja je proteklog petka, 16. listopada 2020., nakon čak šest sati burne i maratonske rasprave i gotovo bez donesenih bitnijih odluka zbog nedostatka kvoruma prekinuta na 21. od 34 točke dnevnog reda.
S obzirom na prvi dio sjednice na kojoj je nazočilo šest od devet vijećnika ovog puta bilo ih je pet: Ante Zubović (HSS), Mario Baričević (Neovisni za Hrvatsku), Šime Gligora (Lista grupe birača Šime Gligora) i Ivan Čemeljić (Lista grupe birača Branimir Tauzer) te Bogumil Šugar (HSS). Za razliku od prvog dijela sjednice nedostajao je Ante Prtorić (HSS) te kao i prethodno Ivica Prtorić i Mladen Šuljić (oba HDZ) kao i Branimir Tauzer (Lista grupe birača Branimir Tauzer).


Turbulentna politička situacija
Srećom nastavak sjednice trajao je tek tri sata čemu je kumovala i odsutnost HDZ-ovog načelnika Marina Pernjaka koji nema većinu u Općinskom vijeću. Naime, dobro je znano kako je u Općini Kolan, kolijevci proizvodnje paškog sira i janjetine, biser maloga poduzetništva u Hrvatskoj, u srcu otoka Paga, izuzetno turbulentna politička situacija.
Pernjak je bio na sastanku trgovačkog društva »Vodovoda Hrvatsko primorje – Južni ogranak« u suvlasništvu Senja, Raba, Paga, Novalje, Karlobaga, Lopara i Povljane te Kolana koji ima suvlasnički udjel od 4,3 posto. Upravo je ovlaštenje načelnika za potpis ugovora o suvlasništvu Južnog ogranka bio jedan od kamena spoticanja na prvom dijelu sjednice, nije dobio zeleno svjetlo za potpisivanje ovog za Kolanjce vrlo važnog ugovora, jer imaju i po 17 posto udjela u Komunalijama Pag i Čistoći Pag.
Ipak na kraju ove sjednice glasovalo se u svezi Južnog ogranka i prvog rebalansa općinskog proračuna, koji su bili na popravnom. Bez rasprave jednoglasnom odlukom petorice nazočnih vijećnika načelnik je dobio dopuštenje za potpis ugovora Južni ogranak, dok rebalans ni treću sjednicu za redom nije usvojen. Za rebalans je kao i dosad bio Bogumil Šugar, protiv su bili Ante Zubović i Mario Baričević, dok su ovog puta Šime Gligora i Ivan Čemeljić bili suzdržani.
A upravo je i neusvajanje prošlogodišnjeg rebalansa i shodno navedenom neobjavljivanju na službenoj općinskoj stranici dovelo Općinu Kolan među najnetransparentnije među 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj po Institutu za javne financije koji iz godine u godinu analizira transparentnost županija, gradova i općina. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.


Rastući ČIOK
Prva točka dnevnog reda u nastavku sjednice bilo je izvješće o radu Čistoće i održavanje Kolan d.o.o. (ČIOK), za 2019. godinu koji je podnio direktor Marin Zubović, u čijem je dvogodišnjem mandatu zbog proširenja djelokruga poslova zaposlenost od 9 narastao na 19 djelatnika, a proračun od 2,2 na 4,8 milijuna kuna.
– U općinskom proračunu je predviđeno 700.000 kuna, a utrošeno je 1,1 milijun kuna. To je puno veći iznos, jeste li upoznali načelnika da će se potrošiti gotovo više od planiranog, zapitao je Šime Gligora, aludirajući na općinski proračun koji predlaže općinski načelnik, a vijećnici ga prihvaćaju ili ne.
Naime, u svojoj strukturi poslovanja Čistoća i održavanje Kolan d.o.o. obuhvaća odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, brigu i uređenje mjesnog groblja Kolan, uređenje i čišćenje plaža, šetnica, javnih i zelenih površina, održavanje uređaja i opreme javne rasvjete, održavanje nerazvrstanih cesta i poljskih puteva te naplatu parkinga.
– U proračunu je jedno a u bilanci ČIOK-a drugo, između ostalog je rekao Ivica Čemeljić
Bogumil Šugar je rekao kako je prema stavkama bilo neplaniranih i izvanrednih radova.
– Primjerice, u Gajcu je trebalo žurno intervenirati na javnoj rasvjeti, javnoj površini, obrazlagala je Lorena Šugar, pročelnica.
– Stanite malo o Gajcu, kao da su tamo knezovi, ustvrdio je Mario Baričević.
Od fonda zaštite okoliša ČIOK je od ukupnog iznosa od 450.000 kuna za kupnju sjeckalice grana, mobilnog stroj za sabijanje ili pres kontejnera i za polupodzemni kontejner dobio 270.000 kuna.
– Preostali iznos od 180.000 kuna financirat će Općina, reći će Zubović istaknuvši kako će domaćinstva umjesto jednog spremnika imati četiri spremnika za odvajanje kućnog otpada.




Problem cijene zemljišta
Cijena pružanja javne usluge odvoza otpada određuje se temeljem volumena ugovorenog spremnika, a sve je dovelo do rasprave i brojnih pitanjima za Marina Zubovića.
U nastavku sjednice rezultatom 4:1 izglasano je stavljanje izvan snage odluke o izradi trećih izmjena i dopuna PPU-a Općine Kolan, dok odluka o izradi UPU-a ugostiteljsko-turističke zone Mandre istok nije prošla rezultatom 1:4. Također nije prošla ni izrada UPU-a Solinice u Mandrama koja je putem medija javnosti poznata još od 2014.
– Samo vi radite po svojemu, imate većinu, u jednom od obraćanja će Šugar.
Prostorni plan i urbanističke planove uređenja obrazlagao je Josip Zubović, a pravno Petar Šupraha, općinski pravnik. Bez konačnog glasovanja vodila se i rasprava o izmjenama i dopunama županijsko PPU.
Cijena zemljišta koje Općina kupuje zbog puteva i izgradnje infrastrukture iznosi 50 kuna po metru četvornom. Naime, raspravljao se o tri aktualna slučaja, između kojih i o 1.800 metara četvornih na ulazu u Mandre za koje prijeti sudska tužba. Kako su drugačiji uvjeti za rješavanje imovinskog pravnih odnosa kao i cijene zemljišta Gligora, Čemeljić i Baričević su predložili da se na slijedećoj sjednici donese nova odluka jer po važećoj može se kupiti za 50 kuna po m2, što je prihvaćeno jednoglasno.
Jednoglasno je prošao i prijedlog Šime Gligore, člana općinskog socijalnog vijeća, da se za liječenje 12-godišnje Ene Škoda iz Paga, koja je rođena s genetskom bolešću neurofibromatoza tip I-NF, uplati 5.000 kuna.