Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Američka razbibriga br. 1 sve popularnija u Zadru

Autor:

20.11.2008. 23:00
Američka razbibriga br. 1 sve popularnija u Zadru


Baseball klub “Donat” osnovan je davne 1979. godine na inicijativu Stevena Kolege i Bruna Švorinića. Već te godine je kontaktiran Baseball klub “Nada” iz Splita koji je pripomogao u samim počecima. Klub je službeno registriran tek 1984., ali se od samih početaka natječe u tadašnjoj Jugoslavenskoj ligi koja se sastojala od klubova iz Hrvatske i Slovenije. Do tako kasne registracije dolazi iz razloga što su gotovo svi članovi kluba bili maloljetni. Godine 1984. klub ostvaruje i svoj najveći uspjeh osvajanjem juniorskog prvenstva države. Treba naglasiti da je BK “Donat” drugi klub po starosti u Hrvatskoj (odmah poslije Nade iz Splita koja je osnovana 1972.).
Od samih početaka postoji interes za bejzbol u Zadru tako da je kroz klub prošao veliki broj igrača (skoro stotinjak), iako zbog prvenstveno tehničkih problema (teren, oprema i novac) nije omasovljen u onolikoj mjeri u kojoj bi to u klubu željeli. Upravo iz tehničkih problema Zadranima bejzbol nije poznat i prihvaćen na onaj način na koji je to u Karlovcu, Zagrebu ili Splitu.
Realno sedmo mjesto
Članovi Baseball kluba “Donat” svoje treninge i natjecanja održavaju u Športskom centru Višnjik, iako u nedovoljnoj količini termina (imaju samo dva termina tjedno za treninge – utorak i četvrtak).
– Trenutačno se natječemo u 1. hrvatskoj ligi i Hrvatskom kupu. Ove sezone smo zauzeli sedmo mjesto u ligi, dok smo u natjecanju Hrvatskog kupa ispali u četvrtfinalu. S obzirom na ukupnu situaciju to su realni rezultati kluba s kojima smo zadovoljni. U Hrvatskom prvenstvu smo kao cilj imali peto mjesto, ali su ozljede dva ključna igrača u samoj završnici (play off-u) bitno utjecale na rezultat, tako da je plasman na sedmo mjesto realan.
Sistem natjecanja u ligi je sličan košarkaškom natjecanju (NLB i Hrvatsko prvenstvo) gdje se četiri najbolja hrvatska kluba (Kelteks Karlovac, Zagreb, Nada Split i Vindija Varaždin) prije play offa natječu u Inter ligi (s klubovima iz Slovenije, Srbije i Mađarske) te su po kvaliteti daleko iznad ostalih klubova. Pored njih u hrvatskoj ligi se natječe još sedam klubova te je Donat zauzeo u ukupnom natjecanju sedmo mjesto od 11 klubova.
– Donat, kao i svi ostali klubovi iz malih sportova, nije financijski dovoljno jak, ali se uspiju pokriti svi troškovi natjecanja te s te strane nemamo velikih problema kao nekad. Najveći dio prihoda se ostvaruje od Grada Zadra, Zadarske županije i članarine.
Stvaranje juniorske ekipe
– Ciljevi BK “Donat” u budućnosti su stvaranje juniorske ekipe i što veće omasovljenje članstva. Iz tog razloga je klub uložio određena sredstva te od ove godine imamo u klubu i trenera bejzbola koji je položio i prošao sve seminare organizirane od strane Hrvatskog baseball saveza.
Nadamo se da ćemo uz kvalitetniji rad na tom stručnom dijelu privući što veći broj mladih za bavljenje ovim lijepim sportom. Također nam je plan i sljedeće sezone postići bolji rezultat u ligaškom natjecanju, odnosno što više se približiti najboljoj četvorki klubova. Ove godine smo
u prvom krugu play offa izgubili od prvaka Zagreba pruživši im dobar otpor u drugoj utakmici u Zadru (koja je završila rezultatom 5:11) što je znak da se uz dodatni rad može postići više i na seniorskom planu, rekao nam je predsjednik Božidar Švorinić.
Ovim putom pozivamo sve zainteresirane za bavljenje bejzbolom (bez obzira na godine) da se jave našem treneru Slavku Rogiću na mob. 091/503 1488.