Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Germanisti o mobilnosti i kontaktima

Autor:

20.11.2008. 23:00
Germanisti o mobilnosti i kontaktima

Foto: Vedran SITNICA



U organizaciji Odjela za njemački jezik i književnost Sveučilišta u Zadru u Zadru se održava godišnja konferencija Udruženja germanista jugoistočne Europe (Südosteuropäischer Germanistenverband: SOEGV) pod nazivom “Mobilnost i kontakt. Odnos njemačkog jezika, književnosti i kulture prema prostoru jugoistočne Europe”.
U hotelu ‘Kolovare’ jučer je, pozdravnim govorima, otvorena konferencija. U ime Organizacijskog odbora i Odjela za njemački jezik i književnost Sveučilišta u Zadru pozdravne riječi uputila je prof. dr. sc. Slavija Kabić kazavši kako je ova međunarodna znanstvena trodnevna konferencija najveći skup germanista održan u Zadru od osnutka Filozofskog fakulteta, odnosno Sveučilišta u Zadru.
Skup je, uime DAAD-a, pozdravio i dr. sc. Roman Luckscheiter, voditelj odjela “Germanistika i njemački jezik”.
Uime gradonačelnika Grada Zadra prisutne je pozdravio prof. Dragomir Mišljenac, savjetnik gradonačelnika Grada Zadra za međunarodne i gradske veze, podsjetivši se svojih studentskih dana kada je, studirajući germanistiku, imao želju da se, po njegovim riječima, onda nepravedno zanemareni jezik na ovim prostorima oživi.
– Moj san se ostvario jer su diljem ovih prostora katedre sa studentima postale sve brojnije. Ponosni smo što je Zadar izvorište i rasadište velikog broja umjetnika na svim područjima, kazao je Mišljenac dodavši kako je grad Zadar prava riznica za turiste, ali i one koji dolaze radi obrazovanja.
Rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešić je kazao kako je održavanje ovog skupa, upravo u Zadru, evidentan znak pažnje njegovih kolega germanista i samog Sveučilišta.
– S obzirom na to da je ovaj trodnevni međunarodni znanstveni skup privukao hvalevrijedan broj uglednih znanstvenika iz 24 ustanove na kojima se proučava njemački jezik i književnost, iz osam zemalja, s punim pravom možemo ustvrditi da se radi o velikom i značajnom znanstvenom okupljanju, koje će rezultirati brojnim vrijednim prinosima, kazao je rektor Uglešić napomenuvši kako će ova konferencija, kao mjesto razmjene i aktivnog učenja, doprinijeti učvršćivanju već postojećih međuinstitucionalnih veza.
Konferenciju je otvorila predsjedavajuća Udruženja germanista jugoistočne Europe, prof. dr. sc. Neva Šlibar.
Uvodno, plenarno predavanje pod nazivom “Znanje i njegova primjena: određenje pojma, motivacija, perspektiva” održao je prof. dr. sc. Pavao Mikić, a jučer je predstavljen i zbornik radova s prve, sarajevske konferencije, pod nazivom: Transformationsräume. Aspekte des Wandels in deutscher Sprache, Literatur und Kultur (Prostori transformacije. Aspekti promjene u njemačkom jeziku, književnosti i kulturi).
Tijekom konferencije bit će, u vidu izložbe, predstavljene germanističke publikacije, kao što su časopisi, zbornici i slično, nastavnika i nastavnica sa zastupljenih germanističkih instituta objavljene u zadnje tri godine.
Teme konferencije su za današnje vrijeme i simbolične, primjerice mobilnost i kontakt, ali i vrlo aktualne, poput bolonjske reforme visokoškolskog sustava na primjeru germanistike, prvi rezultati njezine provedbe i perspektive. Cilj konferencije je traganje za određenim centralnim dimenzijama burnog obostranog njemačko-jugoistočnoeuropskog spleta odnosa.
Konferencija će se održavati u dvije glavne sekcije i jednom diskusijskom forumu. U dodatnoj, kulturno-znanstvenoj sekciji diskutirat će se o određenoj metodičko-teorijskoj perspektivi u razmatranju (inter)kulturalnog iskustva.