Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Još nije velika, ali mala matura jest

Autor: Ivan Knežević

20.11.2008. 23:00
Još nije velika, ali mala matura jest

Foto: Zvonko KUCELIN



Svaki igrač Zadra sad je na određenoj točki sportske forme, no niti jedan još nije dosegao najvišu točku. A tu je negdje, baš sad, vrijeme da optimalna razina bude dosegnuta, potom i učvršćena
U rečenicama koje su se slijevale ovih dana kao dijelovi najave za utakmicu u Podgorici, često je puta spomenuto kako je Budućnost momčad koja doma igra veoma agresivno. Čak i preagresivno u nekim trenucima, što suparnika znade u nekoj mjeri iznerediti. Dijelom zato što mu Budućnost pokida mnoge konce, dijelom zato što treba proći neko vrijeme dok se ne uspostavi stanovita ravnoteža. Koji je najbolji lijek protiv visoke razine agresivnosti? Ima li Zadar taj lijek na raspolaganju? Ako ima, hoće li ga znati i moći iskoristiti?
Isto onako kako se momčad treba prilagoditi datim uvjetima na terenu, a puno je puta poslije Partizana Aco Petrović spominjao baš termin prilagodba, tako se isto i trener treba prilagoditi. Odnosno, treba na vrijeme uočiti najvažnije točke i u odgovarajućem trenu izvući prave poteze i prava rješenja. Ne bi bilo u redu da prođe puno vremena u pasivnom čekanju, odnosno najbolje bi bilo da Petrović natjera svoga kolegu da baš on više traži nova i druga rješenja u odnosu na ona koja je zamislio prije utakmice.
Bude li Budućnost doista danas preagresivna ta okolnost, ako suci budu držali uobičajen kriterij, može baš Podgoričane usmjeriti u neke poteškoće. Prečesti prekršaji znaju biti kontraproduktivni i momčad koja se dobro i brzo snalazi, znat će pravilno iskoristiti tu okolnost. Zadar, sigurno je, ima takve igrače koji mogu precizno iščitati namjeru suparničkih igrača, pa i onda ako oni žele pribjeći potezima koji na stanoviti način kastriraju igru kao takvu. Drugim riječima, ako svih pet igrača iz suparničke postave igra prežestoko, Zadar može iz mnoštva situacija izaći s profitom jer Dixon, Gečevski, Ivanov, Perić, Stipčević, Garnett… znaju pobjeći od problema koji može nastati. Samo, potrebna je trajno duboka koncentracija, pa i onda ako suđenje bude išlo na živce kao što je to bilo, recimo, u Beogradu s Partizanom.
Utakmice poput današnje na razne načine možemo tretirati i kao svojevrstan ispit. Osim spoznaje može li Zadar u gostima pobijediti momčad čija igra ima profil sličan Partizanovoj, moguće je dobiti neke nove spoznaje o igračima, ali i potvrditi neke već postojeće. Svaki igrač Zadra sad je na određenoj točki sportske forme, no niti jedan još nije dosegao najvišu točku. A tu je negdje, baš sad, vrijeme da optimalna razina bude dosegnuta potom i učvršćena. Za pobjedu u Podgorici svakako je nužna dobra igra, puno bolja od one kakva bi trebala za pobjedu protiv neke momčadi iz donjega dijela ljestvice. Budućnost u Morači u ovoj sezoni još nije izgubila, a možda je baš Zadar suparnik koji bi taj niz mogao prekinuti.
Za Petrovićevu je momčad korisno što u Podgoricu nije trebala putovati autobusom, a bit će korisno što je Budućnost pristala igrati dan prije. Doduše, Podgoričanima isto odgovara petak jer će i oni u utorak početi Eurokup. Valja vjerovati da će jutrošnji pucački trening Zadra u dvorani Morača biti dovoljno dobar, da će momčad na vrijeme ući u odgovarajući tonus i da će večeras odigrati dovoljno dobro koliko može dostajati za pobjedu. Sve će se moći vidjeti na TV VOX koja je najavila izravni prijenos.