Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Poletjeti do pobjede

Autor: Roman Morović

20.11.2008. 23:00
Poletjeti do pobjede

Foto: Zvonko KUCELIN



Moramo ući koncentrirano, igrati jednostavne napade i ako nam se otvori šut možemo donijeti bodove iz Podgorice – kaže Hrvoje Perić
Košarkaši Zadra rano jutros poletjeli su prema Podgorici u potrazi za sedmom ovosezonskom pobjedom, drugom gostujućom. Neće to biti nimalo lak zadatak jer je dvorana na Morači oduvijek bila jedan od najvrućih terena regionalne lige, a tome u prilog ide i činjenica da su prošle sezone domaći navijači vidjeli samo tri poraza. Ove godine omjer je za sada stopostotan 5-0, od čega su četiri pobjede ostvarene u regionalnoj ligi, a jedna i najuvjerljivija u kvalifikacijama za Eurokup protiv Galatasaraya 93-62.
– Znamo dobro da je Podgorica “vruće” gostovanje, ali bez obzira na to mi nigdje ne idemo s bijelom zastavom pa tako ni tamo. Preko tjedna smo dosta pričali o njima, pogledali smo neke njihove utakmice i napravili dobar skauting tako da u tu utakmicu ulazimo maksimalno pripremljeni – kazao je u najavi utakmice Hrvoje Perić. Jedna od momčadi koje su lani slavile u Podgorici bio je i Split, Perića, Ivanova i Garnetta. Postoji li neki poseban recept za pobjedu na Morači?
– Oni u svaku utakmicu kreću s jakim presingom, nešto slično kao što je Zadar znao igrati u Jazinama. Ako se protivnička momčad ne snađe u tih prvih nekoliko minuta oni se odvoje na desetak razlike, a onda je kasnije jako teško hvatati priključak. Moramo ući koncentrirano, igrati jednostavne napade i ako nam se otvori šut možemo donijeti bodove iz Podgorice.
Nakon pobjede protiv Cibone u Zagrebu, još tamo početkom listopada, Zadar je upisao dva uzastopna gostujuća poraza kod Partizana i Hemofarma. Nakon mjesec i pol dana posta konačno je došlo vrijeme za novu gostujuću pobjedu.
– Do sada smo igrali s gotovo svim vodećim momčadima u gostima. Dobili smo Cibonu u Zagrebu, a dvije utakmice protiv Partizana i Hemofarma smo izgubili na prilično nes(p)retan način. Sigurno je da bi nam dobro došla pobjeda protiv Budućnosti ali isto tako mi ne idemo tamo s nikakvim imperativom. Ako dobijemo dobivamo dvostruko, a ako izgubimo nije to nikakav strašni kiks kao kada bismo primjerice izgubili od neke slabije momčadi. Sve su to vrlo kvalitetne momčadi koje se bore za završni turnir i sve će one u drugom dijelu sezone doći u našu dvoranu. Ipak, nema sumnje da bi nam ova pobjeda jako dobro došla što zbog bodovnog konta što zbog samopouzdanja.
Kako je bilo i najavljeno u Podgoricu neće putovati ozljeđeni Damir Rančić, dok su svi ostali zdravi i na raspolaganju treneru Petroviću.


 CRNOGORCI POKAZALI KAKO SE RADI S MLADIMA


Već smo pisali kako Budućnost u momčadi nema nijednog stranca, a čak pet igrača u prvom sastavu dolaze im iz vlastitog omladinskog pogona. Pravi je to dokaz da se i s domaćim igračima može igrati dobro i imati rezultat.
– To je najveća zasluga njihovog omladinskog pogona i trenera koji je već nekoliko godina tamo i uvodi te mladiće u profesionalnu košarku. To su sve mladi domaći igrači i igraju vrlo moderno i atraktivno što je u svakom slučaju za pohvalu – kaže Perić.
Zašto je to moguće u Vršcu i Podgorici, a ne i u Hrvatskoj ostaje pitanje koje će morati riješiti hrvatski košarkaški stručnjaci.




 TKO RANO RANI…


Putovanje avionom za Zadar donosi mnoštvo pozitivnih stvari, no ono na što Zadrani do sada nisu navikli jest rano ustajanje.
– Podgorica je dosta daleko putovanje i sigurno da je, što se tiče fizičke snage, puno bolje da putujemo avionom. S druge strane morat ćemo se vrlo rano probuditi na dan utakmice što mi je do sada bio nepoznat pojam ali treba uzeti u obzir da ćemo se, nakon završetka utakmice odmah vratiti u Zadar i brže ćemo se moći oporaviti za iduću utakmicu koja je već u utorak – kaže Perić.