Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sufinancirano preko milijun sadnica povrća

Autor: Ivana Burica

20.11.2008. 23:00
Sufinancirano preko milijun sadnica povrća

Foto: Vedran SITNICA



Uglavnom je riječ o presadnicama rajčica, krastavaca i lubenica, a za sufinanciranje se mogu javiti oni koji namjeravaju kupiti između 1.000 i 10.000 presadnica. Nagli rast interesa objašnjavam i time da su poljoprivrednici u početku možda bili skeptični prema kvaliteti presadnica, no promijenili su stav kad su čuli povoljne vijesti, kaže Katuša
Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije i ove je godine osigurao sredstva za sufinanciranje sadnica višegodišnjih nasada, presadnica povrća, sudjelovao je u sufinanciranju premija osiguranja poljoprivrednih proizvođača, a financijski se pomagala i ekološka proizvodnja.
Širenje projekta
Kako ističe pročelnik ovog upravnog odjela Željko Katuša, iz godine u godinu raste broj onih koji traže ove vidove financijske pomoći pa se proporcionalno za te namjene osigurava sve više novaca.
Rastu i proračunska sredstva Upravnog odjela za poljoprivredu, koji je ove godine raspolagao s oko 8 milijuna kuna, a Katuša najavljuje da će proračun odjela i dalje rasti.
– Ove smo godine za sufinanciranje sadnica višegodišnjih nasada – maslina, vinove loze te različitih voćnih vrsta, dobili zahtjeve iz 20 jedinica lokalne samouprave. Županija je s 30 posto sufinancirala kupnju ukupno 40.000 sadnica maslina, 160.000 loznih cjepova te 20.000 sadnica ostalih voćnih vrsta. Za ovu je namjenu osigurano oko milijun kuna, otprilike jednako kao i lani ili možda neznatno manje. Što se tiče sufinanciranja sadnica višegodišnjih nasada, interes je posljednjih nekoliko godina ujednačen. No, konstantno i naglo raste broj onih koji se prijavljuju za sufinanciranje presadnica povrća, govori Katuša navodeći za usporedbu da je 2006., prve godine od kada Županija sudjeluje u ovoj aktivnosti, sufinancirano 340.000 sadnica, 2007. godine 700.000 sadnica, a ove godine Županija je financijski sudjelovala u kupnji čak 1,230.000 sadnica povrća.
Ovakav nagli rast Katuša jednim dijelom pripisuje pojačanoj sadnji povrća, ali je po njegovu mišljenju zapravo riječ o povećanju broja prijavljenih poljoprivrednika. To je i više nego razumljivo.
Naime, za povrtne je presadnice dogovoren vrlo povoljan model financiranja – 4 puta 25 posto. To bi značilo da kupnju jedne sadnice sa po 25 posto sufinanciraju Hrvatske šume – Rasadnik Piket u Zemuniku, Zadarska županija, jedinica lokalne samouprave te krajnji korisnik.
Ekološka proizvodnja
– Uglavnom je riječ o presadnicama rajčica, krastavaca i lubenica, a za sufinanciranje se mogu javiti oni koji namjeravaju kupiti između 1.000 i 10.000 presadnica. Nagli rast interesa objašnjavam i time da su poljoprivrednici u početku možda bili skeptični prema kvaliteti presadnica, a kad su se uvjerili da se one uzgajaju pod stručnim nadzorom i kad su od drugih poljoprivrednika čuli povoljne vijesti o ovom projektu, s vremenom su se u njega uključili i oni u početku sumnjičavi poljoprivredni proizvođači, navodi županijski pročelnik za poljoprivredu.
Kad je riječ o projektima sufinanciranja u kojima sudjeluje Upravni odjel za poljoprivredu, zanimljivo je spomenuti da će ove godine za sufinanciranje premije osiguranja poljoprivrednih proizvođača biti uplaćeno otprilike dvostruko više nego je početkom godine bilo planirano.
– Upravo smo zbog ove stavke morali raditi rebalans te će u konačnici za premije osiguranja biti uplaćeno oko 180.000 kuna. Imamo 3 ili 4 velika poljoprivredna obiteljska gospodarstva čije premije iznose oko 100.000 kuna, a u program se uključuje i sve više manjih proizvođača, reći će Katuša.
Na posljetku, treba kazati da se preko županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu vrše i aktivnosti sufinanciranja administrativnih troškova ekološke proizvodnje.
– Riječ je o stručnom nadzoru ekoproizvodnje, koji sufinanciramo s 50 posto iznosa. Trenutačno na području županije imamo 30-ak ekoloških proizvođača i dobro je što je zastupljena i ekološka proizvodnja povrća, maslinova ulja kao i ekološka proizvodnja u stočarstvu i vinogradarstvu iz čega će se razviti i ekovinari. Možda u ekološkoj proizvodnji malo kasnimo, ide se malo sporije, ali ne treba biti nezadovoljan jer se ide u dobrom smjeru, naglasio je Katuša.
Područje Zadarske županije, koje ima izvrsne preduvjete za razvoj različitih oblika poljoprivrede lagano se vraća na predratnu razinu aktivnosti. Potvrda tomu je i rastući broj projekata županijskog resornog upravnog odjela, čiji pročelnik očekuje da će aktivnosti oko sufinanciranja poljoprivredne proizvodnje rasti i idućih godina.