Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sveti Krševan i zaštitnici

Autor: Nikola Markulin

20.11.2008. 23:00
Sveti Krševan i zaštitnici

Foto: Vedran SITNICA



“Sveti Krševan i zaštitnici” ime je izložbe slikara naive Milana Generalića, koja je svečano otvorena jučer prije podne u crkvi sv. Petar Stari i Andrija. Izložbu su prigodom Dana Grada Zadra i blagdana sv. Krševana organizirali Udruga 3000 godina Za dar i Pučko otvoreno učilište Preko.
Sa slikarom i njegovim djelima zadarsku je javnost upoznao Tomislav Marijan Bilosnić, književnik, slikar i fotograf:
– Naivna umjetnost, premda nije više toliko propulzivna koliko je to bila koje desetljeće ranije, baš je u Hrvatskoj polučila domete visoke kao malo gdje u svijetu. U Hrvata naivna umjetnost egzistira još od 1929. godine, odnosno od osnivanja grupe „Zemlja”. Pojava Ivana Generalića, inače Milanovog strica, dala joj je odlučni impuls. Milan se udaljava od socijalnih motiva i elemenata, pejsažnog slikarstva i mrtve prirode. On u prvi plan stavlja interes za scene svetica i svetaca, mučenika i prizore iz pučke mitologije kršćanstva. Svjesno prema djelu gradi novi odnos i to ga, na poseban način, svrstava u red angažiranih umjetnika. Izgled lica njegovih svetaca, njihova duhovna i emocionalna stanja, sve je to ovdašnje, hrvatsko, domaće. U nekim ćemo, čak, likovima otrkiti i autoportret. Milan Generalić u suvremenu zbilju unosi biblijske motive, i obrnuto. Velika vjera u maloga čovjeka koji ne zaboravlja svakodnevnu zbilju trpnje pred dubokim istinama povijesti, upućuje ovog umjetnika na likovni put potrage za vječnim vrijednostima, u tehnici, tematici, u pristupu i u konačnoj izvedbi djela. Njegovi sveci su od krvi i mesa, živi ljudi kakve znamo i susrećemo. Iako ne baš eksponiran u našem suvremenom likovnom životu, Milan Generalić zaslužuje ugeld našeg danas ponajboljeg naivnog slikara.
Ante Sorić je u ime Pučkog otvorenog učilišta Preko pozdravio izložbu i kazao kako je Milan Generalić, istina, s nešto zakašnjenja, započeo put iz Hlebina prema Svijetu, te kako je izložba bila izvrsno prihvaćena u svim mjestima gdje je gostovala.
Najzad, autor je kazao kako mu je ovo bila najzahtijevnija izložba u životu, prvenstveno zbog činjenice da je Zadar grad u čijem su duhu sveci toliko prisutni. Generalić je na dar Gradu Zadru uručio i prigodnu fresku oslikanu likom svetog Krševana.