Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

U muzeju će se na ljeto moći popiti i kava

Autor: Nikola Markulin

20.11.2008. 23:00
U muzeju će se na ljeto moći popiti i kava

Foto: Vedran SITNICA



Precizno koncipirana namjena ugostiteljskog objekta u sklopu Muzeja antičkog stakla još se usklađuje s Ministarstvom kulture. Sigurno je da će to biti neki vid caffe bara s otvorenom terasom. U dvorištu muzeja postavit će se spomenik staklu od velikih grumenova amorfnog stakla
Zadarski list je jučer prošetao i istražio unutrašnjost Muzeja antičkog stakla, institucije čije je osnivanje izazvalo različita mišljenja javnosti, a čije je otvaranje, prvenstveno zbog problema s fizičkim smještajem, odnosno kompletnim preuređenjem bivše palače Cosmacendi, do sada više puta prolongirano. Unutrašnjost i stanje njezine dovršenosti Muzeja antičkog stakla pokazao nam je i objasnio dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla.
Primjećujemo da su od posljednjeg našeg posjeta zgradi Muzeja antičkog stakla radovi daleko dogurali. Unutrašnjost svih muzejskih prostorija je dovršena. Zidovi su obojeni, instalacije i nadzorne kamere su postavljene i funkcionalne, kotlovnica i lift za invalide također.
Recepcija, info-pult, garderoba, info-plazma nalazit će se u prvoj prostoriji Muzeja antičkog stakla. U prizemlju i podrumu nalaze se još prostorije predviđene kao depoi za muzejsku građu, njenu obradu i pohranjivanje, soba za kontrolni nadzor, kotlovnica na električnu energiju. Dvije višenamjenske dvorane služit će za povremene izložbe, gostujuće izložbe, znanstvene i stručne kongrese, projekcije dokumentarnih filmova i sl.
– Muzej će biti koncipiran tako da izložba bogate i zanimljive povijesti stakla i staklenih predmeta započinje već u predvorju. Posjetitelji će se imati prilike upoznati s općom poviješću staklarstva, upotrebom staklenih izrađevina u svakodnevnom životu. Zatim, tu će biti posebno izloženi minijaturni predmeti od stakla, nakit, žigovi, kozmetički stakleni predmeti i, naravno, raritetni primjerci… Glavna se dvorana s izlošcima nalazi na prvom katu muzeja, a posjeta završava na drugom katu gdje će posjetitelji moći prisustvovati izradi staklenih predmeta u našoj staklarskoj radionici. Puhači stakla bit će smješteni u radionici ograđenoj izlogom, a za te je ljude predviđena i posebna kupaonica zbog specifičnih uvjeta rada, kazuje nam profesor Fadić.
Ukupno Muzej antičkog stakla ima površinu od 2 000 četvornih metara. Cjelokupan muzeološki koncept izradio je dr. sc. Ivo Fadić, a Hrvatsko muzejsko vijeće ga je prihvatilo. Nekad glavni ulaz u palaču Cosmacendi bit će, nažalost, izvan funkcije, jer do njega nije bilo moguće izraditi rampu koja bi omogućavala pristup osobama s invaliditetom.
Na drugom će se katu, osim spomenute staklarske radionice, nalaziti manja restauratorska radionica, čajna kuhinja za djelatnike muzeja, uredi za kustose, dokumentariste i muzejskog pedagoga, specijalizirana knjižnica, uredi ravnatelja i tajnika te soba za znanstvene i stručne sastanke.
Profesor Fadić kao najvažnije preostale radove ističe:
– Čeka nas kompletno opremanje interijera muzeja s ormarima, policama, vitrinama, uredskim priborom i ostalim dijelovima muzejskog “namještaja”. Precizno koncipirana namjena ugostiteljskog objekta u sklopu Muzeja antičkog stakla još se usklađuje s Ministarstvom kulture. Sigurno je da će to biti neki vid caffe bara s otvorenom terasom. U dvorištu muzeja postavit će se spomenik staklu od velikih grumenova amorfnog stakla.
Od profesora Fadića doznali smo i kako Muzej antičkog stakla u sljedećim danima očekuje tehnički prijem kojim će se pregledati ispravnost uređaja i instalacija, a nakon kojega useljenje u zgradu može otpočeti.
Na upit, što inače javnost najviše zanima, kada će Muzej antičkog stakla otvoriti vrata posjetiteljima, profesor Fadić odgovara:
– Nadam se do ljeta!