Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U Pučku kuhinju dolaze i mlade obitelji s djecom

Autor:

20.11.2008. 23:00
U Pučku kuhinju dolaze i mlade obitelji s djecom

Foto: Adam VIDAS



Osim starih i napuštenih dolazi puno mladih obitelji koje su zbog nezaposlenja, ili spletom različitih životnih okolnosti, ipak primorani na obroke u Pučkoj kuhinji. Najviše je ipak onih staračkih obitelji i slučajeva u kojima se djeca ne žele ili ne stignu brinuti za svog roditelja
Opća financijska kriza koja je u posljednje vrijeme obuzela Hrvatsku, mnoge je ljude, doslovce, gurnula s ruba ponora. Uz ionako tešku situaciju uzrokovanu prvenstveno naimaštinom zbog minimalnih ili nikakvih primanja dodatno je pogoršalo poskupljenje osnovnih sredstava za život poput struje, vode, ogrijeva i hrane. Jednako je tako različite reakcije izazvala i nedavna poruka iz Vlade RH koja uslijed kriznog stanja poziva na štednju na božićnicima i božićnim darovima, a osobito ona o takozvanom zamrzavanju plaća. Činjenica je, naime, da su mnogi građani ovakav stav okarakterizirali kao nesuvislim, a uzevši u obzir da je plaća velike većine hrvatskog građanstva daleko ispod prosječne, negodovanje je itekako opravdano. Rijetki su, nažalost, oni koji uz svoja primanja mogu uštediti, kao i oni koji će se lako odreći povećanja plaće. I dok se spomenuta situacija najviše dotiče prosječnog građanina, koji vlastitim, poštenim radom nastoji privrediti za svoju obitelj i koji se uz tešku muku bori za kakvu takvu hrvatsku plaću, postoje i oni za koje financijska kriza ne znači ništa.
Kriza ne pogađa najsiromašnije
Radi se, naime, o onom sloju ljudi koji su odavno izgubili sve i kojima nikakva kriza jednostavno nema više što uzeti.
To su redom ogorčeni ljudi, s godinama “otupjeli” na razno razna obećanja koja svakodnevno, kako kažu, stižu “odozgo”. Svjesnima svoje situacije većina njih je postala tek nakon što su shvatili kako su primorani na svakodnevni odlazak u Pučku kuhinju, po svoj, za mnoge i jedini obrok toga dana. Kako pojašnjava don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasove Pučke kuhinje, unatoč ekonomskoj krizi, kao što je to bilo za očekivati, broj korisnika se nije povećao, a to opravdava prethodne navode o tome kako kriza na najsiromašnije ima nulti utjecaj.
– Trenutno imamo oko 220 korisnika, od kojih je 25 starih i nemoćnih i njima hranu nosimo na kućne adrese. Taj broj se povremeno povećava, no nikad ne pada ispod 220. S obzirom da nas financira Grad i Zadarska nadbiskupija te brojni donatori, a i neke stvari sami radimo, primjerice, svake godine radimo zimnicu, poskupljenje nismo osjetili, pojasnio je don Ivica Jurišić, dodavši kako niti tradicionalni blagdanski ručak kojeg Caritas svake godine upriliči za korisnike prenoćišta i Pučke kuhinje, unatoč pozivu na odricanje, u ovoj humanitarnoj ustavi neće izostati.
Kao i svake godine do sad i ovog će se Božića kao i na Novu godinu u prostorijama Pučke kuhinje organizirati ručak za beskućnike, one kojima prostorije Caritasa služe i kao prenoćište, a bez božićnog ručka neće ostati ni ostali korisnici Pučke kuhinje koji će dobiti primjerice puricu, kokoš i svinjentinu kako bi je uz blagdanski ugođaj pripremili sami u svojim domovima.
Dostava na području Zadra i Benkovca
Kako napominje don Ivica Jurišić, iz Pučke kuhinje se za sada obrok odvozi samo starima i nemoćnima na gradskim područjima, dok izvan grada Caritas za sada opskrbljuje tek potrebe Benkovca i njegove okolice.
– Što se tiče odvožnje hrane i u udaljenijim mjestima u županiji, za sada smo ograničeni isključivo prijevoznim sredstvom. U planu nam je da već početkom iduće godine osiguramo još jedno vozilo kako bismo bili u stanju opskrbiti i druga područja te se proširivati prema zapadnim dijelovima županije, ovisno, naravno, o broju korisnika, kazao je don Ivica Jurišić, pojasnivši kako je prije toga potrebno u suradnji sa županijskim općinama, domovima zdravlja i osobito patronažnim sestrama koje najbolje poznaju situaciju “na terenu”, prikupiti potrebne podatke o potencijalnim korisnicima.
Realizacija ovog plana, naravno, podrazumijeva i povećanje broja korisnika, no, kako navodi ravnatelj, s obzirom da je kapacitet Caritasove Pučke kuhinje dostatan za više od 300 korisnika, nema bojazni od nemogućnosti njegova izvršenja.
Svi korisnici Pučke kuhinje moraju imati bilo kakav dokaz o svom socijalnom statusu. Jedan dio čine socijalni slučajevi koje s potrebnom papirologijom Caritasu uputi Centar za socijalnu skrb, a drugi korisnici iz samostalnog domaćinstva poput umirovljenika ili obitelji sa sedmero ili više članova, koji također moraju predočiti bilo kakav dokument o svom socijalnom statusu.
Ravnatelj također ističe kako dobna skupina korisnika nije profilirana, jer tu osim starih i napuštenih ima i jako puno mladih obitelji s djecom koji su zbog nezaposlenja, ili spletom različitih životnih okolnosti, ipak primorani na obroke u Pučkoj kuhinji.
– Moglo bi se reći da je ipak više onih staračkih obitelji i slučajeva u kojima se djeca ne žele ili ne stignu brinuti za svog roditelja. Mladi se, poslovično, lakše snađu ili ne žele prihvatiti surovu stvarnost, no, ipak, među mladima su najčešće ili ovisnici ili psihički oboljele osobe kojima je teško pronaći zaposlenje, pojasnio je don Ivica Jurišić.
Tri obroka za beskućnike
Svakog ponedjeljka, dvije kuharice i jedan kuhar Pučke kuhinje zajedno sa voditeljem formiraju jelovnik za predstojeći tjedan i tako da se isto jelo ne ponavlja po danima.
– Kuhinja se svaki dan za korisnike otvara u 11.30 sati i tada im se dijeli obrok za taj dan. Mnogi od njih tu hranu nose kući, a za razliku od njih, beskućnici koji spavaju u našem prenoćištu i kojih je trenutačno osmero, imaju ovdje tri obroka dnevno.
U danu u kojem smo posjetili Pučku kuhinju na jelovniku je bila jota s kobasicom i kolačići za desert, a dvije kuharice, koje tamo rade već godinama, napominju kako su korisnici redovito zadovoljni njihovom kuhinjom. Iako, naravno, uvijek ima onih koji zbog nečaga “grintaju”.
Među brojnim Zadranima, svoj red za ručak mirno je čakala i jedna gospođa rekavši kako po ovaj obrok dolazi prvenstveno zbog zbog sina, a za sebe se, kaže, nekako snađe.
– U Pučku kuhinju dolazim tek mjesec dana, a na to sam bila primorana jer sam nezaposlena, živim u podstanarstvu, a bivši muž mi je prestao plaćati alimentaciju. Imam kćer koja studira u Zagrebu i sina srednjoškolca, a pošteni posao konstantno pokušavam pronaći, no to mi teško polazi za rukom, kazala je ova gospođa, napomenuvši kako je jako zadovoljna kuhinjom, budući da je hrana raznovrsna i zdrava.


 BROJNI DONATORI


Poznato je kako zadarsku Pučku kuhinju financira Grad Zadar, no don Ivica Jurišić ističe kako svakodnevno kvalitetno pripremanje obroka ne bi bilo moguće bez Tvornice kruha Zadar, koja od prvog dana daje kruh bez ikakve naknade. Isto tako uvelike im pomažu firme Cenmar, zatim Tuna Kali, Adria Zadar, Vrana, Dalmar, neka privatna poljoprivredna gospodarstva te privatne pekarnice Vražap, Golub, Kroštula, Zimaj, Tiramisu i Foša. Mliječne proizvode doniraju Kim i Dukat, a tu su još i drugi brojni donatori od kojih mnogi žele ostati anonimni.