Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadru trebaju kvalitetni hoteli

Autor: Teuta Babajko Jamičić

20.11.2008. 23:00
Zadru trebaju kvalitetni hoteli


Jučerašnji aktualni sat sjednice zadarskog Gradskog vijeća, koji je trajao iznenađujuće kratko, čak manje od 60 minuta, za pitanja i inicijative iskoristili su Željko Mikin, Željko Predovan, Želimir Maštrović i Damir Mišlov, a svi su tražili odgovore ili iznosili inicijative vezane za uređenje grada. Vijećnička pitanja i inicijative uglavnom su se odnosile na oživljavanje stare gradske jezgre, dakle Poluotoka, koji bi u budućnosti s gradskim predjelom Relja, gdje se planira izgradnja hotela, malog podzemnog parkirališta s nadzemnim trgovačkim objektom, trebao biti povezan velikom zelenom površinom s fontanom – novim plućima Zadra.
Vijećnik SDP-a Željko Mikin jučerašnji aktualni sat otvorio je nizom pitanja vezanih za gradskih predio Relja. Tako je Mikina zanimalo zbog čega se na Relji, na bivšem parkiralištu “Obala i lučica” gradi novi hotel kad već u blizini postoji hotel “Kolovare”. Uz to, Mikina su zanimali i planovi za prostor nekadašnje male pijace na Relji, koja je sada preseljena u novu City Galleriju.
– Gradonačelnik Kolega, prije nekog vremena je kazao, kako će se premještanjem male pijace u City Galleriju dobiti prostor za veliki zeleni park, no sada se već može čuti neka druga priča. Uz zelenu površinu, na prostoru male pijace, navodno će biti i drugih sadržaja, pa me zanima o čemu je točno riječ, pitao je Mikin, dodajući kako Zadar vapi za zelenim površinama koja su pluća svakoga grada.
Mikin se osvrnuo i na, kako je kazao, najavljenu “operaciju remen”. Zanimalo ga je, kako će se “operacija remen” odraziti na budući proračun Grada Zadra, funkcioniranje gradskih trgovačkih i komunalnih društava i socijalno ugrožene građane.
Odgovarajući na Mikinovo pitanje, gradonačelnik Živko Kolega, kazao je kako i dalje zastupa ideju o velikoj zelenoj površini na prostoru nekadašnje male pijace na Relji, koja će u budućnosti biti i realizirana te kao takva povezivati Poluotok s ostalim dijelom grada. No, kako sada stvari stoje, navodi Kolega, postojeća studija obvezuje izgradnju male podzemne garaže s nadzemnih trgovačkim objektom na Relji.
– Pitate zašto hotel na Relji? A, zašto ne?! Zadar nema viška hotela, nego je u debelom manjku. Trebamo razvijati turizam kongresnog tipa, za što nam je potrebno što više hotela takve namjene. Tako će se, uz Relju, hotel graditi i na prostoru bivšeg TIZ-a, na Ravnicama, a računamo i na Marasku te Elektru, govori Kolega, ističući kako Zadru trebaju hoteli na rubnim djelovima Poluotoka, čiji će gosti, koji su u pravilu iz srednjeg i visokog sloja društva, svojim boravkom doprinijeti oživljavanju stare gradske jezgre, koja polako umire.
Što se tiče “operacije remen”, gradonačelnik Kolega je kazao kako će Grad Zadar pratiti daljnje poteze, odnosno odluke Vlade RH, te shodno njima analizirati stanje na lokalnoj razini. Vezano za funkcioniranje poduzeća u vlasništvu Grada Zadra, Kolega je istaknuo, kako vjeruje kako neće biti potrebno podizati cijene komunalnih usluga budući da su cijene energenata nastavljaju padati, što ide na ruku gradskih tvrtkama. Izdvajanja za socijalno ugrožene kategorije građana, u idućoj godini, prema najavi Kolege neće se smanjivati, bez obzira na tijek stezanje remena, koje je najavio premijer Sanader.
Vijećnik HNS-a Želimir Maštrović izrazio je zabrinutost zbog jurnjave automobila u večernjim i noćnim satima duž Obale kneza Trpimira, gdje su se u posljednjih nekoliko mjeseci događale teške prometne nezgode. Maštrović smatra kako bi se jurnjavi automobila moglo stati na kraj postavljanjem ležećih policajaca, kao što se to čini i u drugim djelovima grada. Uz to, Maštrović je ukazao i na potrebu za osvjetljavanjem Doma županije te nedostatak parkirališnog prostora uz zgradu Ureda državne uprave, u Ulici Josipa Jurja Strossmayera, zbog čega je čak predložio i prenamjenu objekta, odnosno preseljenje tamošnjih ureda na neku drugu lokaciju.
Vezano za osvjetljenje Doma županije, Kolega je kazao kako je u tijeku realizacija projekta kojim će se osvijetliti brojne lokacije na Poluotoku, pa tako i Dom županije. Što se tiče preseljenja Ureda državne uprave, Kolega je pojasnio kako je spomenuta zgrada u vlasništvu Zadarske županije, koja jedina može odlučiti o daljnoj sudbini spomenutog objekta.
– Kako bi se stalno na kraj jurnjavi gradskim ulicama, u početku su svi tražili postavljanje ležećih policajaca. Dakako da ih se i dalje može postavljati, no čini se kako u posljednje vrijeme, mlade ljubitelje juranjave upravo zabavlja to preskakanje ležećih policajaca. Uz to, u pojedinim kvartovima, ljudi se žale, kako kamioni, kad prelaze preko ležećih policajaca, stvaraju strašnu buku. Dakle, mišljenja glede ležećih policajaca su podijeljena, stoga treba pronaći svojevrsnu ravnotežu, govori Kolega, dodajući kako su kazne za prekršitelje mnogo učinkovite od ležećih prepreka, no za to je potrebno više i policijskog nadzora, koji je nerijetko nemoguće provesti zbog nedostatka policijskih djelatnika.