Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Isplaćeni svi proizvođači maraške

Autor:

20.11.2009. 23:00
Isplaćeni svi proizvođači maraške

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S jučerašnjim danom završena je isplata proizvođačima višnje maraške, javili su nam iz tvrtke Maraska. Proizvođačima je nakon četiri mjeseca isplaćen novac za marašku koja je otkupljena početkom srpnja. Tvrtka Maraska bila je u nemogućnosti novac isplatiti na vrijeme zbog opće nelikvidnosti u državi i usporene naplate potraživanja tvrtke. Proizvođačima je ukupno uplaćeno približno 2,5 milijuna kuna i nakon što su malo odahnuli, jer im je napokon stigao dugo očekivani novac, problem koji ih sada muči je hoće li se i dalje truditi i uzgajati autohtonu višnju Zadra i Zadarske županije. Naime, prema svim pokazateljima, cijena koja je i ove godine bila problem, sljedeće godine bit će još manja, a dosadašnji otkupljivač tvrtka Maraska uz lager dostatan za duži vremenski period, sljedeće godine imat će i svoje nasade. Kako nam je nedavno rekao sam direktor Maraske, Vandri Montabelo, prirast količina maraške puno veći od prirasta potražnje za maraškom i proizvodima na bazi maraške. Direktor poljoprivredne zadruge Škabrnja, Marko Ivković, zadovoljan je jer je novac napokon uplaćen.
– Hvala bogu da je novac uplaćen, sve je išlo preko nas i svakodnevno sam se morao pravdati proizvođačima. Same proizvođače bio je strah da tvrtka Maraska ne ode u stečaj i da ne ostanu bez svog novca. Svima je bilo bitno samo da dobiju svoj novac za ovu godinu, jer taj novac su praktički već potrošili. Što se tiče sljedeće godine, sve što mogu reći je da nam predstoji borba, kazao je Ivković.
Najave kako će sljedeća godina biti još gora, nekim proizvođačima su bile naznaka da se prestanu truditi. Tako da će ove godine mnogi voćnjaci po svemu sudeći ostati neobrani. Neki od većih proizvođača planiraju se prestati baviti uzgojem maraške, a jedan od njih je i Zvonko Tadić koji nam je nedavno rekao kako ove godine nema namjeru raditi ništa te da odustaje iako ga boli srce. Predsjednik poljeoprivredne zadruge, Marko Ivković kaže kako je sada teško predviđati što će biti sljedeće godine, no da će pokušati sve kako maraška ne bi odumrla.
– Ovo je najvjerojatnije presudna godina. Već je dosta proizvođača najavilo kako neće ništa raditi. Ukoliko pogledate cijene gnojiva, 100 kilograma je 600 kuna, a nekima je potrebno i do dvije tone. Sve su to veliki troškovi i ako cijena padne ispod ovogodišnje, kako je najavljivano, proizvođačima neće biti rentabilno raditi, rekao je Ivković najavljujući da iako sada sve izgleda crno, trudit će se pronaći nove otkupljivače.
– Potrudit ćemo se pronaći nove otkupljivače. Dosta ljudi zna za marašku, ali ipak ona nije toliko tražena izvan Hrvatske. Ponavljam kako je ova godina presudna i morat ćemo više uložiti u marketing. Očekujemo kako će sljedeće godine biti i više maraške, a Maraska ima svoje nasade. Jedno od rješenja bilo bi zaštiti je čime bi dobili i potporu od ministarstva, rekao je Ivković.
Podsjetimo kako je i ove godine jedan od problema bio cijena, koja je u zadnjih pet godina značajno manja. Uz probleme oko cijene i problem naplate, koji su proizvođači imali ove godine, a uz to i malu mogućnost pronalaska novih otkupljivača postoji realna bojazan kako će autohtoni proizvod Zadra i Zadarske županije početi padati u zaborav.