Kolanjska "Uređena zemlja"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kolan
Alenka FESTINI
Rezultati novog mjerenja na terenu katastarske općine Kolan uvrstit će se u izradu novih katastarskih planova

Vlada Republike Hrvatske, putem Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave, od veljače ove godine, na području Kolana provodi Nacionalni program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra skraćenog naziva - Uređena zemlja. Sporazum o izmjeri između Državne geodetske uprave, Geodetskog zavoda Rijeka i Općine Kolan potpisan je 25. listopada 2008. u Opatiji.

Planovi stari 150 godina

Vrijednost sporazuma za obavljanje geodetskih i katastarskih usluga na području Općine Kolan iznosi 3,5 milijuna kuna, od toga 2 milijuna kuna financira Državna geodetska uprava i Republika Hrvatska, a oko 1,5 milijuna kuna financiraju Općina Kolan i vlasnici zemljišta. Na kolanjskom terenu izvođači radova kod izmjera su tvrtka ACES d.o.o. iz Zadra i Geodetski zavod iz Rijeke.

 - Geodetska izmjera nekretnina u k.o. Kolan na prostoru kolanjskog polja i naselja Kolan ide predviđenim tijekom i već je puno toga napravljeno. Riječ je o više od 500 hektara površine koja će se ovim projektom katastarski i zemljišno-knjižno dovesti u red. Ovim putem pozivamo sve vlasnike parcela kako bi ispunili svoje financijske obaveze, jer jedino zajedničkom suradnjom možemo doprinijeti da se projekt "Uređena zemlja" privede kraju u zakazanom roku. Samim time, nakon više stoljeća Kolanjci, odnosno vlasnici zemljišta napokon će imati čisto vlasništvo. Očekujemo, naravno, ako bude uredna suradnja s vlasnicima zemljišta, da će sređivanje vlasničkih listova na Općinskom sudu u Pagu krenuti od rujna iduće godine,  kaže Josip Zubović Pipe, načelnik Općine Kolan.

Važno je napomenuti da je stanje katastarskih i zemljišnih knjiga vrlo loše, s obzirom da su sadašnji katastarski planovi učinjeni prije više od 150 godina. Zastarjeli su i goleme su razlike između stvarnog stanja na terenu u usporedbi s podacima ucrtanim u katastarskom registru i stanju u zemljišnim knjigama.

Dvije faze

Stoga će se, s postignutim rezultatima novog mjerenja na terenu katastarske općine Kolan, prići izradi novih katastarskih planova koji će prikazivati stvarno stanje te će se napraviti katastarski elaborat u kojem će se svim parcelama upisati novoizračunata katastarska površina, pravi vlasnici i način korištenja, ovisno je li parcela pašnjak, oranica ili drugo.

Cijeli je projekt podijeljen u dvije faze. Po uvjetima u potpisanom sporazumu prva faza bi trebala završiti u listopadu 2010. godine.

U ovoj fazi, koja je završena, bila je vrlo važna suradnja vlasnika zemljišta, lokalne samouprave i izvođača, geodeta, jer su vlasnici kvalitetno označili svoje parcele te je održano zračno snimanje.

U tijeku je druga, također vrlo važna faza u kojoj će se izraditi nove zemljišne knjige, u kojima će se, uz nove parcele, upisati i stvarni vlasnici koji će se utvrditi uobičajenim metodama. U ovom dijelu projekta više je no važna uloga Općinskog suda u Pagu, u kojem će se formirati komisija za upis katastarskog elaborata u nove zemljišne knjige. Taj bi proces, ovisno o pripremi i stručnim kadrovima također trebao trajati nekoliko godina, da bi na kraju imali potpuno sređeno stanje i na terenu i u zemljišnim knjigama.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno