Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Laganih +21 protiv FMP-a

Autor: Roman Morović

20.11.2009. 23:00
Laganih +21 protiv FMP-a

Foto: Zvonko KUCELIN



Tri minute prije kraja iz igre izlaze Rančić, Ružić i Downs, a ulaze „zadarska dica” Šarlija, Batur i Marčinković, pa je u jednom trenutku na terenu bila kompletna zadarska petorka. Minutu kasnije Stipčevića je zamijenio Car, Šarlija je pogodio dvicu, nešto kasnije Batur tricu iz kuta za najviših 89-62, a tek u posljednjoj minuti FMP je malo ublažio poraz serijom 7-1 za konačnih 90-69.


Košarkaši Zadra očekivano su, bez većih problema, pobijedili beogradski FMP u devetom kolu regionalne lige i tako stigli do svoje pete pobjede ove sezone. Osim početnih 0-2, gosti do kraja utakmice više nisu imali pozitivan rezultat, a Zadrani su sve dvojbe oko pobjednika riješili do kraja prvog poluvremena. Drugo je bila puka formalnost, a publiku je osim rezultata, zadovoljilo i nekoliko atraktivnih akcija, te minutaža zadarskih mladića u posljednjim minutama.
Prvoj petorci domaćih (Stipčević, Car, Downs, Boisa, Ružić), gostujući trener Vlado Đurović, koji je od zadarske publike dobio veliki pljesak, suprotstavio je Protića, Lazića, Cvetkovića, Labovića i Samardžiskog. FMP je samo na početku nakratko vodio, nakon slobodnih bacanja Cvetkovića, ali su Marko Car tricom, te Tomislav Ružić dvjema dvicama odmah pokazali tko je gazda u Krešinoj dvorani (7-2). Na koš Labovića, raspoloženi Car odgovorio je serijom 5-0 za +8 (12-4), a ta se razlika zadržala se još koju minutu (16-8). Beograđani tada prelaze na zonu, što Rančić odmah kažnjava tricom i Zadar prvi put ima dvocifrenu prednost, 20-9. Uskoro su domaći došli i do +14 (26-12), a Milutinović posljednjim košem u prvoj i prvim u drugoj četvrtini smanjuje na 26-15.
Ružić i Downs odveli su Zadar do dvostruke prednosti, 30-15, a koševe Milutinovića i Samardžiskog anulirao je sjajni kapetan domaćeg sastava dvjema dvicama za 34-19, na sredini druge četvrtine. Ako je do tog trenutka bilo ikakve dvojbe oko pobjednika, Zadrani su je serijom dalekometnih projektila vrlo brzo otklonili. Otvorio je Rančić, potom je Škifić zabio svoj prvi koš ove sezone, i to tricu s osam metara sa zvukom sirene, što je bilo pravo ohrabrenje za mladog Zadranina koji je do kraja prvoga dijela pogodio još jednu tricu i dva bacanja. Gosti su u međuvremenu zabili samo jedan koš iz igre i nekoliko slobodnih bacanja, pa je Zadar, zaključno s košem Perića, na odmor otišao s velikih +21, 49-28.
Stanje na semaforu nije se bitnije promijenilo ni u nastavku utakmice. Car (trica pa koš i bacanje) i Downs (zalijepio Čovićevo polaganje od tablu) malo su podgrijali atmosferu u dvorani, a Zadar je poveo 55-30. Kod gostiju se razigrao Svetozar Stamenković, koji je dvjema tricama vratio svoje na -21, 57-36 i tih dvadesetak razlike održalo se, u igri koš na koš, do kraja treće četvrtine. Uoči posljednjih deset minuta rezultat je bio 68-48, a u istom ritmu se nastavio i u četvrtoj četvrtini.
Škifić je pogodio još jednu tricu (75-52), s dobrom igrom nastavio je i Ružić koji je u jednom trenutku prošao kroz sredinu obrane FMP-a i atraktivnim zakucavanjem podigao publiku na noge. Rančić je tricom pa dvicom povisio na +25 (84-59), a onda je došao, za publiku svakako najzanimljiviji trenutak utakmice. Tri minute prije kraja iz igre izlaze Rančić, Ružić i Downs, a ulaze „zadarska dica” Šarlija, Batur i Marčinković, pa je u jednom trenutku na terenu bila kompletna zadarska petorka. Minutu kasnije Stipčevića je zamijenio Car, Šarlija je pogodio dvicu, nešto kasnije Batur tricu iz kuta za najviših 89-62, a tek u posljednjoj minuti FMP je malo ublažio poraz serijom 7-1 za konačnih 90-69.
ZADAR – FMP 90-69 (26-14, 23-14, 19-20, 22-21 )
ZADAR: Rančić 11, Perić 11, Stipčević 9, Boisa 4, Batur 3, Šarlija 3, Marčinković, Ružić 20, Downs 4, Car 14, Škifić 11, Plaisted. Trener: Zmago Sagadin.
FMP: Čović 3, P. Stamenković, Lazić 7, Protić 1, Labović 14, Cvetković 4, Jeremić 6, Samardžiski 6, Radetić 6, Dimić, Milutinović 12, S. Stamenković 10. Trener: Vlado Đurović.