Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Počinje sezona janjenja

Autor:

20.11.2009. 23:00
Počinje sezona janjenja

Foto: Alenka FESTINI



Za desetak dana na Pagu kreće sezona janjenja. Ova godina ovčarstvu nije bila naklonjena. Tijekom proljeća, ljeta i početkom jeseni vladala je velika suša pa trave na pašnjacima gotovo da i nema. Nadohrana ovcama od sredine ljeta bila je više nego nužna, a to ovčarima iziskuje i velike financijske troškove.
Ante Donadić, predsjednik Udruge ovčara „Rogujica” iz Paga, a ujedno i ovčar kaže kako ovce nemaju trave za pasti već nekoliko mjeseci.
– Suša je doslovno spržila travu, mlada jesenska nije nikla jer je i u rujnu bila suša. Kiša koja je pala u posljednjih mjesec dana nije imala što spasiti na pašnjacima. Rezultat toga su velike posljedice u ovčarstvo. Kao i svi ovčari na otoku već od ljeta krenuo sam s nadohranjivanjem ovaca. Došao je period pripusta, ovce su gravidne, ali, nažalost, u tom periodu nisu imale što za pasti na pašnjacima. Bez pomoći čovjeka teško da bi same preživjele ljeto. Naravno, sve to iziskuje i velike financijske izdatke. Za kupnju sijena već sam utrošio oko 10.000 kuna. Na sreći imao sam prikupljenog sijena sa svojih livada koju su ovce brzo pojele, tako da su mi financijski izdaci bili ipak nešto manji. Mnogi ovčari za sijeno su potrošili znatno više novaca od mene. No, kako je paška ovca vrijedna, jedinstvena, paški ovčari itekako brinu o svom stadu, stoga je na Pagu normalno da se ovce zbrinjavaju bez obzira na cijenu dodatnih troškova, kaže Donadić.
On je istaknuo da posljedice suše mogu biti vidljive u sezoni janjenja.
– Gravidne ovce nisu baš toliko jake kao onda kada se hrane friškom trave s pašnjake. Sada molimo Boga da janjad koja će uskoro doći na svijet biti zdrava, a da će ovce imati dovoljno mlijeka za svoje mlade. Istina, da je ovo razdoblje velikog očekivanja u sezoni janjenja, stoga je normalna slika da su ovčari skoro svakodnevno sa svojim stadom kako bi hranili ovce i nadgledali je li sve u redu, rekao je Donadić.
U sezoni janjenja ostaje još jedna velika neizvjesnost. Ovčari se pribojavaju učestalih kiša i stalne vlage koji u nekoj mjeri mogu ugroziti zdravlje mladih ovaca. Oni se tako nadaju češćoj buri koja bi mogla isušiti tlo. Takvo vrijeme bilo bi pogodnije, jer se u suhom ambijentu janjad brže razvija i postaje izdržljivija.
Važno je reći da Pagu ima oko 40.000 ovaca, a ovčari kažu da će početkom prosinca na svijet početi dolaziti janjad. Očekuje se da će do Božića biti okoćeno oko 10.000 janjadi, a već za nadolazeće blagdane prva ovogodišnja paška mlada janjetina naći će se na stolovima. Realno, kako kažu ovčari,, do kraja veljače očekuje se da će biti od 25.000 do 30.000 janjadi.
Tema oko sezone janjenja na Pagu jedna je od glavnih. To nije slučajno budući da je paška janjetina proizvod jedinstven u svijetu, a uzgoj janjadi i proizvodnja paškog sira je financijski najisplativija privredna grana u Hrvatskoj .
Naime, danas se na Pagu oko 550 domaćinstava bavi uzgojem ovaca, od toga se oko 400 domaćinstava bavi mužnjom. Jedan dio njih sir proizvodi na svojem gospodarstvu, dok dio ovčara mlijeko paške ovce prodaje jednoj od četiri sirane na otoku Pagu. Važno je reći da je to itekako isplativo, ponajviše ako se uzme u obzir da paški sirari otkupljuju litru ovčjeg mlijeka po 12 kuna. Ne treba zanemariti da kilogram paškog sira stoji oko 150 kuna, a kilogram paške janjetine oko 80 kuna. Zbog paške ovce koja nosi lijepu zaradu svakom ovčaru, nije nimalo čudno da ovce jako paze.