Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Konačno rekonstrukcija opasnog Čakarunovog zavoja

20.11.2011. 23:00
Konačno rekonstrukcija opasnog Čakarunovog zavoja


Infrastruktura je preduvjet razvoja svakog mjesta pa tako i Galovca. Mogu se pohvaliti da kod nas i unatoč financijskim ne baš najsretnijim vremenima, ritam radova ne posustaje. Prometnoj smo problematici trenutačno dali prioritet, a kroz razgovore sa sumještanima mogu zaključiti da je siguran promet prioritet i većine Galovčana, kaže načelnik Gulan


Radovi na rekonstrukciji nepreglednog i opasnog zavoja na županijskoj cesti u Galovcu napreduju predviđenim tempom. Potpunu rekonstrukciju cestovnog zavoja, izgradnju sustava odvodnje otpadnih i oborinskih voda, ogradnih zidova te 350 metara prvog nogostupa uopće u ovoj ravnokotarskoj općini izvodi građevinska tvrtka Cestar d.o.o. Split.
Vrijednost kompletnog prometnog uređenja opasnog Čakarunovog zavoja iznosi 1,1 milijun kuna, a novac su osigurale Uprava za ceste Zadarske županije i Općina Galovac.
Besplatno ustupili zemljište
– Ponajprije zahvaljujem velikodušnim vlasnicima parcela koji su u korist projekta ustupili svoju djedovinu i to posve besplatno. Da nije bilo tih dobronamjernih mještana od ovog izuzetno važnog projekta najvjerojatnije ne bi bilo ništa, ističe načelnik Marin Gulan.
Zbog radova u središtu Galovca promet se uz pomoć semaforske signalizacije odvija alternativnim pravcem, naizmjenično pokraj župne crkve sv. Mihovila.
– Molim sve sudionike u prometu za strpljenje jer će se završetkom radova znatno poboljšati sigurnost u prometu, prvenstveno školske djece koja svakodnevno prelaze nepreglednu dionicu. Intenzivno prikupljamo svu potrebnu dokumentaciju te u skoroj budućnosti planiramo izgraditi nogostup kroz cijelo mjesto, najavljuje Gulan koji je na mjesto načelnika izabran na prijevremenim izborima prije 16 mjeseci.
Dobra infrastruktura jedan je od preduvjeta kako bi mlade obitelji ostale i dolazile u ruralne sredine.
– Infrastruktura je preduvjet razvoja svakog mjesta pa tako i Galovca. Mogu se pohvaliti da kod nas, i unatoč financijskim ne baš najsretnijim vremenima, ritam radova ne posustaje. Prometnoj smo problematici trenutačno dali prioritet, a kroz razgovore sa sumještanima mogu zaključiti da je to prioritet i većine Galovčana, kaže Gulan.
Unatoč turbulentnim političkim okolnostima u posljednjih godinu i četiri mjeseca, općinska uprava uspjela je adaptirati te se uselila na kat već postojeće općinske zgrade. Na tom su mjestu osmišljeni i od tuda “dirigirani” i brojni manji zahvati i aktivnosti kao što su izgradnja sigurnosnog ogradnog zida između školskog igrališta i županijske ceste, asfaltiranje kilometar dugog puta, oživljavanje nogometnog kluba, postavljanje table dobrodošlice, uređenje tri autobusne čekaonice…
Europskoj uniji vraćen dug
Općinska uprava bdije i nad proširenjem i održavanjem javne rasvjete, održavanjem cesta i drugim projektima.
– Iako ništa ne pada s neba na dobrom smo putu prema izgradnji školske sportske dvorane. Nakon 40 godina obnavlja se krov na župnoj crkvi za što smo dobili donaciju od 100.000 kuna. Pred nama je i izgradnja dva dječja igrališta, navodi Gulan.
U sklopu provedbe programa obnove i izgradnje objekata infrastrukture, koje financira Europska investicijska banka u suradnji s Vladom RH broz program EIB III nominirana je i izgradnja dječjeg vrtića.
– Prije mjesec i pol dana prvi put u svojoj povijesti Galovac je dobio poštu. Pošta je uređena na katu tzv. stare škole, tik uz novouređene prostorije Općine Galovac. U uredu su dostupne sve poštanske i financijske usluge te ponuda maloprodajnog asortimana Hrvatske pošte, ponosno će Gulan.
Na površini od 9,5 četvorna kilometra u naselju sa zaseocima Šarini stanovi, Tikvari i Jošane živi oko 1.400 žitelja u 350 obitelji.
Galovac se ponosi svojim KUD-om i NK Sv. Mihovil, tu je i seosko gospodarstvo Markica-Jošani, obrtničko-poljoprivredno-uslužna zadrugu Žena, u mjestu djeluje kreativna radionica djece i mladeži župe sv. Mihovila. Tu su i povijesni arheološki lokaliteti. Dakako, i željeznička pruga, benzinska postaja, opća i stomatološka ambulanta, pekara, prodavaonice, kafići, sportska kladionica te razni obrti. Grade se i obiteljski te gospodarski objekti.
– Iako smo krenuli od nule uspjeli smo dosad, prvenstveno zbog primjerene suradnje sa Zadarskom županijom, Vladom RH i resornim ministarstvima, vratiti općinski dug u iznosu od oko dva milijuna kuna. Od toga iznosa u potpunosti je vraćen dug Europskoj uniji od 600.000 kuna, obznanio je Marin Gulan.