Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mušku listu predali A-HSP i HSP, najviše žena kandidirala Zelena lista

20.11.2011. 23:00
Mušku listu predali A-HSP i HSP, najviše žena kandidirala Zelena lista


Na prvom mjestu liste, od 26 kandidiranih lista, nalazi samo 7,7,% žena, na drugom mjestu ih je 11, odnosno 42%


Udio žena na izbornim listama za Hrvatski sabor u IX. izbornoj jedinici nešto je niži od nacionalnog prosjeka. Naime, ukupno je među kandidatima na parlamentarnim izborima 34,6% žena, dok ih je u IX. izbornoj jedinici, u kojoj je kandidirano 26 lista, 31,8%. U ovoj izbornoj jedinici kandidatkinja je 116, a kandidata 248.
Više žena nego 2007.
U odnosu na izbore 2007. primjećuje se napredak s obzirom da je tada udio žena na listama u IX. izbornoj jedinici iznosio 28%.
Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova donesenom 2008. godine kvota od 40% žena na listama morat će se poštovati tek prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu toga zakona, dakle u slučaju parlamentarnih izbora, 2019. godine. Zakon govori o kvoti za podzastupljeni spol, što znači da će  rijetke većinski ženske liste trebati imati 40% muškaraca. Neke liste poput Autohtone Hrvatske stranke prava i Hrvatske stranke prava predlažući liste obilato su iskoristile činjenicu izostanka zakonske prisile, pa su predale liste na kojima nema ni jedne žene. Zanimljivo je primijetiti kako lista Demokratske stranke žena nije lista s najvećim udjelom kandidatkinja, već je to lista Zelene liste na kojoj je 11 žena. No, na izborima 2019. neće biti tolerirana ni ovakva podzastupljenost muškaraca, s obzirom da bi pripadnika podzastupljenog spola na listi za Hrvatski sabor trebalo biti minimalno šest.
Kvote od 6 žena, što je oko 42%, predlažući listu pridržavale su se Abeceda demokracije, Akcija mladih, koalicija ASH-SSU-SUH, Hrvatski laburisti – Stranka rada, Obiteljska stranka i Zelena stranka. Isto su učinile Demokratska stranka žena i Neovisna lista Ivana Grubišića koje su kandidirale 6 muškaraca i 8 žena.
S pet kandidatkinja cilju postavljenom u Zakonu o ravnopravnosti spolova približile su se Neovisna lista Stipislava Jadrijevića i lista Kukuriku (SDP-HNS-IDS-HSU) koalicije i Socijalistička radnička partija (SRP).
Po četiri kandidatkinje, odnosno 25,5% žena nalazimo na listama koalicije Bloka Umirovljenici zajedno, Primorsko-goranske stranke i Hrvatske radničke stranke, koalicije HDZ-a i Kerumove Hrvatske građanske stranke, HSS-a, HSLS-a te na Neovisnoj listi Stipe Petrine. Koalicija Hrvatske demokršćanske stranke i „Jedino Hrvatske” čiji je nositelj Josip Jurčević, koalicija HSP-a Dr. Ante Starčević i HČSP-a, Hrast, SDSS i Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ) na svojim listama imaju samo tri kandidatkinje što iznosi 21,4%.
SDP poštovao kvotu
HDZ je, s aspekta ravnopravnosti spolova, napredovao u odnosu na 2007. godinu, no u tome teško da ima namjere ove stranke. Naime, koalicija s Hrvatskom građanskom strankom na listu je dovela četvrtu ženu, sestru Željka Keruma, Nevenku Bečić, koja je ujedno i najbolje pozicionirana žena na ovoj listi. Bečić se nalazi na sedmom mjestu, a 2007. je nabolje pozicionirana žena na listi HDZ-a bila Ana Lovrin, koja je tada bila na osmom mjestu, pri čemu su ukupno na listi bile tri kandidatkinje.
HSS i HSLS na ovim izborima imaju 25,5% žena što je značajan napredak u odnosu na njihovu zajedničku listu iz 2007. kada nisu imale ni jednu ženu. SDSS na sadašnjoj lista ima tri žene što je, također, napredak u odnosu na 2007. kada su imali samo jednu kandidatkinju.
HSP je nazadovao. Lista na kojoj je 2007. prvi bio Danijel Kotlar imala je tri žene, dok današnja lista ove stranke, čiji je prvak Mirko Čondić, ima samo muškarce.
Kada su u pitanju stranke Kukuriku koalicije, na listi koja je u IX. izbornoj jedinici sastavljena od kandidata i kandidatkinja SDP-a, HNS-a i HSU udio žena iznosi 35,7% dok je prije četiri godine udio žena, kada se zbroje kandidati i kandidatkinje ovih triju stranaka koje su tada nastupile samostalno, iznosio svega 16,6%. Ukupno su tada tri stranke kandidirale 7 žena, pri čemu je šest kandidatkinja bilo na listi SDP-a, jedna na listi HNS-a i to Vesna Sabolić koja je danas na koalicijskoj listi, dok HSU tada nije kandidirao ni jednu ženu. HSU je na koalicijskoj listi dobio jedno mjesto i ono je pripalo muškarcu. SDP je u potpunosti poštovao kvotu od 40% žena s obzirom da su od 10 kandidata ove stranke četiri – kandidatkinje, dok je HNS prilično napredovao gledano iz ugla ravnopravnosti spolova. Ova je stranka, naime, koalicijskoj listi dala troje kandidata, a od toga jednu kandidatkinju.
 Prve na listi samo dvije žene
Valja napomenuti kako sam po sebi udio žena na nekoj listi ne govori nužno i o volji stranaka i nositelja neovisnih lista da se približe idealu paritetne demokracije. Puno više o stvarnoj volji implementacije ravnopravnosti spolova govore podaci o broju muškarca i žena koji na listama zauzimaju prvo ili drugo mjesto iz čega se mogu izuzeti tek koalicije na čelu s HDZ-om i SDP-om koje mogu očekivati pedesetpostotni ili veći prolaz kandidata, dok se ostale liste bore za jedno mjesto u parlamentu. Na prvo mjesto istaknule su kandidatkinju samo dvije liste, a zanimljivo je da su obje kandidatkinje Zadranke. Riječ je Mirti Habuš na Neovisnoj listi Ivana Grubišića i Atani Grbić-Martinović na listi Zelene liste. Za razliku od Zelene liste koja je na drugom mjestu kandidirala muškarca NL Ivana Grubišića i na ovom je mjestu ponovno kandidirala ženu. Na prvom mjestu liste, od 26 kandidiranih lista, nalazi samo 7,7,% žena, na drugom mjestu ih je 11, odnosno  42%.
Od stranaka koje na prvom mjestu imaju muškarca, ženu na drugom mjestu imaju Abeceda demokracije, Akcija mladih, koalicija Autohtone Hrvatske seljačke stranke i Saveza za promjene, Demokratska stranka žena, HSLS, Neovisna lista Stipe Petrine, Obiteljska stranka, SDSS, Kukuriku koalicija (SDP-HNS-IDS-HSU) i Zelena stranka.