Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nema recesije duha na pulskom sajmu knjiga

20.11.2011. 23:00
Nema recesije duha na pulskom sajmu knjiga


Na sajmu od 2. do 11. prosinca sudjeluje više od 200 nakladnika, ali i dalje su u prvom planu autori – njih sedamsedetak iz regije i Europe koji se uklapaju u glavnu ovogodišnju temu “Identitet drame – drama identiteta”


Ove godine na pulskom sajmu knjiga sanjamo kazalište i književnost, rekao je Vladimir Stojsavljević na konferenciji za novinare u knjižnici Bogdana Ogrizovića gdje predstavljen program 17. izdanja te manifestacije. Ona će se održati u Domu hrvatskih branitelja (s više “satelitskih” događanja po cijeloj Puli) od 2. do 11. prosinca. Od preko 200 nakladnika, pozamašan dio činit će oni mali, manje vidljivi i slabije prezentirani u medijima, potučeni probemima s distribucijom, ali još uvijek predani produkciji kvalitetnih izdanja.
Direktorica Magdalena Vodopija zadovoljno je objavila da recesija nije stavila šape na duh sajma, unatoč tome što je platila danak ograničenim budžetom: više od 70 programa događat će se u deset sajamskih dana, a novost je i “nulti dan” – 1. prosinca – posvećen isključivo struci, odnosno knjižničarima koji će se premijerno upoznavati sa svježe objavljenim naslovima. Vodopiju veseli velik broj naslova koji su ciljano tempirani baš za pulski sajam.
– Nakladnici su na koljenima. Treba vratiti dignitet knjizi; to je misija ovog sajma. Pokazat ćemo da knjiga nije samo nešto što se tiče darovnih dućana i onih sajmića po kojima se knjige prodaju po kunu, kaže Magdalena Vodopija najavljujući radikalnije odvajanje reprezentativnog izlagačkog dijela sajma od “outleta” u “Marelici”, gdje će se knjige moći kupiti za 50 kuna ili manje.
Epitet autorskog sajma opravdat će gostovanje sedamdesetak autora iz regije i Europe koji se profilom uklapaju u glavnu ovogodišnju temu “Identitet drame – drama identiteta”. Među njima su Abdulah Sidran, Erika Fischer-Lichte, Thomas Glavinic, Franz Hammerbacher, Dušan Jovanović, Predrag Matvejević (dobitnik “Kiklopa” za životno djelo), Mirko Kovač (koji na programu “Suton uz knjigu” predstavlja svježe objavljeno djelo “Kad bijah pun tame”), Boris Dežulović (koji će s Mimom Simić voditi atraktivni program “U potrazi za Kiklopom”) i drugi.
Mima Simić kani novim autorski
m talk-showom “PMSSS” potući Oprah i Stankovića. Ugostit će Miljenka Jergovića, Predraga Lucića, Matu Kapovića, Darka Lukića, Sibilu Petlevski. Vojo Šiljak nastavlja voditi “Doručke s autorom”, a traži i izdavača za knjigu razgovora s intelektualcima piscima koja je produkt njegove višegodišnje plodne suradnje sa Sajmom u Puli.