Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

O stankovačkoj bojni napisat će se knjiga

20.11.2011. 23:00
O stankovačkoj bojni napisat će se knjiga


Dok su, nažalost, diljem Hrvatske padala sela i gradovi, ova bojna je 3. listopada 1991. izvela uspješan napad na neprijatelja na Gomile na Vukšićkoj gradini. Time smo neprijatelju poslali poruku da neće tako lako ući u Stankovce i okupirati ovaj prostor – Željko Baradić


Položaje koje je zauzela stankovačka bojna na dan svog osnutka, 10. rujna 1991. godine držala je dok nije došla zapovijed da se ide u oslobađanje okupiranih prostora Hrvatske. Ljudi koji su činili ovu bojnu nisu znali za “rikverc” i prvi smo krenuli u napad u Dalmaciji, rekao je načelnik Općine Stankovci i ratni zapovjednik Banjevačke bojne Željko Baradić na obilježavanju 20. godina od osnutka samostalne bojne Stankovci, kasnije 2. pješačke bojne 134. brigade HV-a, koje je održano u subotu u Domu kulture u Stankovcima.
Svečana obljetnica okupila je pripadnike postrojbe te policijskih snaga koji su u Stankovce došli odmah nakon Krvavog Uskrsa na Plitvicama.
– Dok su, nažalost, diljem Hrvatske padala sela i gradovi, ova bojna je 3. listopada 1991. izvela uspješan napad na neprijatelja na Gomile na Vukšićkoj gradini. Time smo neprijatelju poslali poruku da neće tako lako ući u Stankovce i okupirati ovaj prostor. Od toga dana na radio Kninu govorili se da u Stankovcima ima “deset iljada ustaša koji čekaju spremno”, rekao je Baradić i predložio da se napiše knjiga o stankovačkoj bojni.
– Nije bilo 10.000 ustaša nego nekoliko stotina hrabrih hrvatskih branitelja. Mi možemo biti ponosni, a da bi bili ponosniji to moramo zapisati. Pišu se knjige o našim prijateljima iz Šibenika i Zadra gdje se Stankovci spominju usputno, gdje je bila neka o postrojbi. Ako se mi sami ne angažiramo to će tako ostati. Općine Stankovci financirat će njenu izradu. Mi smo imali veliku čast da budemo pripadnici Hrvatske vojske, pobjedničke vojske, da stvaramo svoju domovinu.
– Mi smo u početku imali dvije velike zadaće: organizirati obranu i izvlačiti preostale Hrvate koji su se nalazili na okupiranom teritoriju nekadašnje Općine Benkovac, što nije bila nimalo laka zadaća. Kninski korpus za 30. prosinca, 1991. planira operaciju “Udar 91” i šalje izvješće u Beograd o spremnosti za izvršenje napada na pravcu Vukšić, Stankovci, Pirovac. Tog dana u 15.20 sati neprijateljski migovi napadaju zapovjedništvo u osnovnoj školi, djelovali su topništvom po cijeloj bojišnici i mi smo u tom napadu imali jednog poginulog. Međutim, i taj pokušaj im je propao, oni se čak nisu usudili krenuti u napad pješačkim snagama. Vi možete biti ponosni na vaše sudjelovanje u Domovinskom ratu, ali morate to prenijeti mlađim generacijama, rekao je zapovjednik bojne Radojko Baković.


Osvojili dvije haubice




U prvom napadu stankovačke bojne na okupirane Gomile na Vukšićkoj gradini sudjelovali su Blaž Morić Krećo i Ratko Despot.
– Bili smo gotovo goloruki, ali smo odlučili krenuti u napad da ih preplašimo. Zauzeli smo nove položaje i osvojili dvije haubice. Oni su krenuli u protunapad, ispalili su na nas 700 granata, ali smo ih mi uspješno odbili, kaže Morić.