Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Optužnica protiv Paravinje

20.11.2011. 23:00
Optužnica protiv Paravinje


 Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podignulo je pred šibenskim Županijskim sudom optužnicu protiv Dragana Paravinje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo teškog ubojstva i dva kaznena djela silovanja u pokušaju, objavio je DORH danas na svojim službenim internetskim stranicama.
Dva od navedenih triju djela, teško ubojstvo i silovanje u pokušaju, odnose se na maloljetnu Antoniju Bilić iz Kričaka pokraj Drniša koja je nestala 7. lipnja ove godine pošto se na mostu preko Čikole ukrcala u Paravinjin kamion. U priopćenju se navode samo inicijali Antonije Bilić.
U objavi za javnost DORH navodi kako postoji opravdana sumnja da je 43-godišnji vozač kamiona Paravinja 7. lipnja ove godine oko 10 sati na cesti Split – Drniš upravljao tegljačem u smjeru Zagreba te je, kad je na mostu preko rijeke Čikole ugledao maloljetnu autostopisticu Antoniju Bilić, polukružno okrenuo svoj kamion kako bi ju ukrcao.
DORH Paravinju tereti da se u jednom trenutku, vozeći prema Splitu, zaustavio u namjeri da s maloljetnicom protiv njezine volje i uporabom sile ostvari spolni odnos, a kako to nije uspio, usmrtio ju je da bi onemogućio otkrivanje djela silovanja te se potom odvezao do jezera Brljana na rijeci Krki i bacio njezino tijelo preko ograde u rijeku, stoji u priopćenju.
Također DORH Paravinju optužuje da je oko 10 sati 28. lipnja 2010. na području grada Omiša zaustavio kamion na zemljanom proširenju uza cestu u namjeri da s autostopisticom, koju je ranije ukrcao na splitskom području pored postaje Lukoil, protiv njezine volje ostvari spolni odnos. Budući da u svojoj namjeri zbog niza okolnosti nije uspio usprkos prijetnjama i uporabljenoj sili, stoji u priopćenju DORH-a, autostopisticu je oko 12,30 sati ostavio kod Šestanovca.
DORH u optužnici predlaže produljenje pritvora Paravinji “na temelju istih zakonskih osnova i razloga zbog kojih mu je i do sada bio određen”.
Dragan Paravinja od 22. srpnja ove godine nalazi se u pritvoru šibenskog zatvora. Uhićen je u Republici Srpskoj u BiH gdje je istražnim tijelima priznao ubojstvo maloljetne Antonie Bilić, no pred istražnim sucem Županijskog suda u Šibeniku djelo je zanijekao. Antonija Bilić nestala je 7. lipnja ove godine pošto se ukrcala u Paravinjin kamion i od tada joj se gubi svaki trag.
Policija je poduzela najveću akciju traganja u povijesti Hrvatske ne bi li pronašla nestalu maloljetnicu, no bez uspjeha.