Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I učenici u Shakespeareovom svijetu

Autor: Mile Marić

20.11.2012. 23:00
I učenici u Shakespeareovom svijetu


Djeca su u predstavi aktivno sudjelovala u originalnim igranim prizorima iz raznih drama autora, pomno su slušala predavanja koja su se ticala života, političkih, društvenih, kazališnih i drugih prilika u kojima je autor djelovao, a najzanimljivije je ipak bilo kad su u prizorima i sami sudjelovali


U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac u organizaciji Osnovne škole Benkovac i Gradske knjižnice Benkovac gostovao je Kazališni studio iz Dubrovnika s ciljem približavanja Williama Shakespeara, njegovog kazališta i vremena u kojem je živio učenicima sedmih i osmih razreda.
U razgovoru s autorima projekta akademskim glumcima Nermom Kreso-Kavain i Darkom Kavainom doznajemo da je Kazališni studio umjetnička organizacija registrirana pri Ministarstvu kulture RH 2001. godine.
– U njemu nastojimo ostvarivati programe koji odgovaraju na kulturne potrebe naših korisnika, posebno mladih. Jedan od glavnih projekata namijenjenih njima, koji se pokazao iznimno vrijednim i korisnim, je ciklus predstava-radionica koje se bave najznačajnijim razdobljima i osobama povijesti drame i kazališta. All the World’s a Stage program je kojeg je iskristaliziralo naše gotovo-dvadesetogodišnje iskustvo rada s mladima. Osim što – govoreći o najznačajnijim poglavljima povijesti drame i kazališta – zadire u povijest književnosti i obradu pojedinih lektirnih naslova, u radioničkom dijelu, u kojem radimo na originalnim prizorima, uključuje same učenike-gledatelje, kaže Kavain.
Taj angažman učenicima ukupno iskustvo čini nezaboravnim. Same predstave se tako ne moraju nužno vezati uz nastavni program: neposrednost, interakcija, zaigranost čine cjelokupni kazališni događaj dinamičnim i najvažnijim dramskim djelima europske književnosti.
I zaista, djeca su u predstavi aktivno sudjelovala u originalnim igranim prizorima iz raznih drama autora, pomno su slušala predavanja koja su se ticala života, političkih, društvenih, kazališnih i drugih prilika u kojima je autor djelovao, a najzanimljivije je ipak bilo kad su u prizorima i sami sudjelovali.
U projektu All the World’s a Stage djeca su se neprimjetno uvela u svijet kazališne umjetnosti i to na primjeru umjetnika Shakespeara koji je stvaralačkom snagom i umijećem obilježio svoje razdoblje, ali ostavio trajan zalog naraštajima koji će doći poslije njega, tako da je predstava koja je trajala puna dva sata djeci bila prekratka.