Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Jesu li zadarski vrtići spremni za obveznu predškolu?

Autor: Nives Rogoznica

20.11.2012. 23:00
Jesu li zadarski vrtići spremni za obveznu predškolu?

Foto: Zvonko KUCELIN



Državni pedagoški standard je donesen prije tri godine za djecu predškolske dobi i sve ustanove koje se bave ovom djelatnošću moraju se uskladiti s njim do 2013. Jesu li privatni vrtići usklađeni i hoće li moći preuzeti zadaće koje zakonodavac nalaže, pitala je Vesna Sabolić (HNS)


Rasprava vijećnika o Programu javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu vrijednom 47,4 milijuna kuna, koji je voljom vladajuće većine usvojen na proračunskoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak, rasplamsala se na pitanju uvođenja devetogodišnjeg obveznog obrazovanja.
Vijećnice SDP-a i HNS-a izrazile su sumnju u sposobnost gradske vlasti da od sljedeće godine, prema novom Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi, organizira obvezno pohađanje programa predškole za svu djecu godinu dana prije polaska u osnovnu školu. Riječ je o programu koji je do sada bio neobvezan i trajao je od 150 do 250 sati godišnje, a sada zbog prihvaćanja stečevina EU postaje obvezan i to u trajanju 550 sati godišnje, odnosno tri sata dnevno.
Tko plaća više?
Tenzije u vijećnici potaknula je i činjenica što SDP-ova vijećnica Sabina Glasovac obnaša dužnost zamjenice ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića. Nakon što je Glasovac ustvrdila kako su samo u Bjelovaru, gdje to košta 750 kuna, zadarski dječji vrtići s cijenom od 700 kuna u samom vrhu najskupljih u Hrvatskoj te kako u predloženom programu „nema rješenja za podizanje pedagoškog standarda u osnovnim školama”, pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić požalio se kako je Grad prisiljen za održavanje minimalnog standarda u osnovnim školama izdvajati 1,7 milijuna kuna „jer država daje 20% manje za decentralizirane funkcije”.
– Glasovac zaboravlja da upravo njezino ministarstvo donosi odluku o minimalnom financijskom standardu i da je ono za dodatnih 10% umanjilo taj standard u 2013. Da mi nismo izdvojili novac, po vama u Ministarstvu, djeca ne bi imala za kredu, rekao je Nekić i dodao kako su i biogradski vrtići skuplji od zadarskih, a Glasovac mu je uzvratila kako država još uvijek daje 11,5 milijuna za zadarsko osnovno školstvo.
Sabina Glasovac i Vesna Sabolić (HNS) uputile su kritiku opredjeljenju Grada Zadra da sa 9 milijuna kuna godišnje financira privatne vrtiće smatrajući kako su se za taj novac mogli graditi gradski vrtići, a Sabolić je dodala i kako „rješenje s privatnim vrtićima možda jest bilo dobro do sada”, no kako „zbog predškole više nije”.
Privatni vrtići (ni)su čuvališta
– Predškolski odgoj nije čuvalište djece pa da možete reći da su sve potrebe djece predškolske dobi zadovoljene jer se djeca nezaposlenih roditelja ne mogu upisati u vrtić. 2013. nam je nulta godina obveznog predškolskog obrazovanja za svu djecu i morali ste u ovom programu tu mogućnost predvidjeti ili pričekati da se donesu zakonske izmjene i da se vidi na koji će način Grad Zadar primijeniti zakon. Državni pedagoški standard je donesen prije tri godine za djecu predškolske dobi i sve ustanove koje se bave ovom djelatnošću moraju se uskladiti s njim do 2013. Jesu li ovi privatni vrtići usklađeni i hoće li moći preuzeti zadaće koje zakonodavac nalaže, to jest hoće li cijela generacija zadarske djece imati minimalni pedagoški standard tog nultog obrazovanja, željela je znati Sabolić.
Sudjelujući u raspravi Duško Vuković (DSU) je kazao kako mu je nerazumljivo da se privatni vrtići stavljaju pod sumnju.
– Djeca tamo prolaze sve standardne oblike obrazovanja za tu dob, tamo rade stručni ljudi koji obrazuju djecu koja su im povjerena na čuvanje, rekao je Vuković.
– Nadam se da ćemo biti spremni provesti program devetogodišnjeg obveznog obrazovanja koji uvodi program predškole kao nešto što će se brzo pokazati pozitivnim jer se u nekim europskim zemljama pokazuje da djeca tako postižu bolje rezultate. Ovaj program u sustav na razini države ubacuje 40.000 djece koja će morati proći nultu godinu koja ih priprema za što bezbolniji ulaz u sustav osnovnoškolskog obrazovanja, rekla je Glasovac dodajući kako je za provedbu predškole Vlada u proračunu za 2013. predvidjela 3 milijuna kuna.
– Ministarstvo je odgovorno za programe koje uvodi.  Suradnja s privatnim vrtićima je dobra, a što se financiranja tiče, mi dajemo plaće samo za odgojitelje. Nema niti jednog grada koji je na takav način angažirao 102 odgojiteljice i daje im istu plaću kao u gradskim vrtićima iako nisu obuhvaćene kolektivnim ugovorom i Bože sačuvaj da su to čuvališta djece! Da je to tako, Ured državne uprave im ne bi dao dozvolu za rad, zaključio je Nekić.