Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Karamarko ne prihvaća kolektivnu odgovornost

Autor: Novi list

20.11.2012. 23:00
Karamarko ne prihvaća kolektivnu odgovornost

Foto: PIXELL



HDZ je definitivno prošao katarzu, 2008. smo započeli borbu protiv korupcije. Zato ova nepravomoćna presuda neće utjecati na rejting HDZ-a, izjavio je Tomislav Karamarko na konferenciji za novinare


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jedan je od članova Sanaderove vlade koji su podržali izmjene dioničarskog ugovora između hrvatske države i MOL-a. U listopadu 2008. Karamarko je postao ministar unutarnjih poslova, a na sjednici Vlade 29. siječnja iduće godine zajedno je sa svim prisutnim kolegama dignuo ruku za ugovor kojeg je sudac Ivan Turudić jučer proglasio »protivnim interesima države Hrvatske«. Na toj sjednici, s koje je izostao jedino tadašnji ministar kulture Božo Biškupić, Vlada je naložila Plinacrou da kupi plinsko skladište Okoli, čime je započelo izdvajanje plinskog biznisa iz Ine, što je za Turudića također štetno za Hrvatsku.
Neće biti teret
Karamarko je bio i na Vladinoj sjednici 24. prosinca 2008. na kojoj je članovima prezentirana informacija o tome što je ispregovarano s MOL-om. Tom prilikom samo Darka Milinovića nije bilo u Banskim dvorima.
Unatoč tim činjenicama, Karamarko je uvjeren da presuda Ivi Sanaderu neće predstavljati teret za HDZ.
– Nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost. HDZ je definitivno prošao katarzu, 2008. smo započeli borbu protiv korupcije. Zato ova nepravomoćna presuda neće utjecati na rejting HDZ-a, izjavio je Karamarko na konferenciji za novinare.
Za HDZ-ovce koji bili u Sanaderovoj vladi, od kojih neki i danas pripadaju vrhu stranke, bolno je i Turudićevo objašnjenje da je nekadašnji premijer »po kriterijima poslušnosti predlagao članove vlade koji su ga slijepo slušali«, pa je stoga i mogao »svojim autoritetom postići da se sklope poslovi protivni interesima Hrvatske«. Karamarko je za sebe naglasio da »tada nije bio u stranci niti Sanaderov blizak suradnik«.
– Ne znam kakva je bila tehnologija odlučivanja u stranci, ne znam što se događalo i kako je funkcionirao HDZ, ustvrdio je aktualni predsjednik HDZ-a.
Malo je istaknutih članova te stranke jučer bilo spremno komentirati za njih višestruko poražavajuće Turudićeve tvrdnje.
Isti princip
– Njegovo obrazloženje onog dijela presude koje se odnosi na MOL je čudno, potpuno ispolitizirano. Valjda je takvo vrijeme, pa suci, a ne ljudi koje je izabrao narod, određuju što je nacionalni interes. A to što nas je okarakterizirao kao slijepe poslušnike pokazuje da Turudić pojma nema kako funkcioniraju vlade, zar misli da je bitno drugačije kod Zorana Milanovića, ljutio se jedan bivši HDZ-ov ministar koji nije želio javno polemizirati sa Sanaderovim sucem.
Tadašnja potpredsjendica Vlade Jadranaka Kosor rekla nam je da ocjene iz prvostupanjske presude ne može komentirati, ali svejedno je istaknula da su sve dosadašnje Vlade radile po principu da ministar koji vodi neki resor predlaže odluke i za njih odgovara, a da ostali u njega imaju povjerenje.
– Tako vjerojatno radi i Milanovićeva Vlada. Nemoguće je da svaki ministar o svakom resoru zna svaki detalj. Imate punu vjeru u ono što radi kolega, makar je premijer taj koji određuje ritam i način rada. Ja sam bila na sjednici i digla ruku za taj ugovor, ali s punom vjerom u kolege, kazala je Kosor.
Puki poslušnici
Dio bivših čalnova Vlade misli da je Turudić prešao crtu između pravosuđa i politike, te da je napravio presedan koji nije dobar za Hrvatsku.
– On je duboko zašao u političke vode, u način na koji vlast funkcionira. Ne pokušavam opravdati Sanadera, ako je dobio mito, neka za to i odgovara. Ali, nema čovjeka u izvršnoj vlasti koji je sada siguran. Svakoj se odluci može naći zamjerka i to se može proglasiti radom protiv nacionalnih interesa, uzbuđeno je pričao jedan bivši ministar. Njemu posebno smeta kvalifikacija o ministrima koji su bili samo puki poslušnici, jer se o brojnim odlukama, kaže, raspravljalo, ali nigdje u svijetu, pa tako ni u Hrvatskoj, članovi Vlade ne osporavaju jedni druge javno, pred kamerama, kad je politička odluka o nečemu već pripremljena.