Od 505 škabrnjskih kućanstava na vodu priključeno tek trinaest

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Bez obzira na to što je oko 400 kuća prošlo obnovu i imaju sve potrebno za priključke na vodovodnu mrežu, u Škabrnji se čekaju jeftiniji priključci - načelnik Luka Škara

U vodovodizaciju Škabrnje uloženo je preko 30 milijuna kuna, od toga 14 milijuna za sekundarnu mrežu ukupne dužine 12,5 kilometara. Nakon godina čekanja u općini Škabrnja prije godinu dana napokon je potekla prva gradska voda, san generacija Škabrnjana i Prkošana.

Škara skida veto

Općina koja je do 1993. godine bila u sastavu zadarske općine, prema prošlogodišnjem popisu stanovništa broji 1.788 stanovnika, Škabrnja 1.425 a Prkos 363. Oni žive u 505 kućanstva, u Škabrnji u 404, a u Prkosu u 101 kućanstvu. Cisterne s pitkom vodom i opskrba preko hidranata, za Škabrnju i Prkos su već trebale postati stvar prošlosti.

- Prošlo je godinu dana, a od 505 kućanstava priključilo se njih, vjerovali ili ne, tek 12 ili 13. Da nije istinito bilo bi smiješno. Bez obzira što je oko 400 kuća prošlo obnovu i imaju sve potrebno za priključke na vodovodnu mrežu, jada se načelnik Luka Škara.

Općina za priključak vode naplaćuje 2.500 kuna, od toga 2.000 kuna za priključak, a 500 kuna za sanaciju iskopa i prometnice. Vodovod se naplati od 3.500 do 5.000 kuna, što je u ukupnom iznosu od 6.000 do 7.500 kuna za jedno kućanstvo.

- Općinsko vijeće je odmah nakon završetka vodovodizacije donijelo odluku da se davanja od 2.500 kuna smanje za čak 1.999 kuna. Naplaćivalo bi se tek jednu kunu za naknadu i 500 za saniranje prometnice, govori Marko Ivković (HDZ).

- Od danas skidam veto na odluku Općinskog vijeća, naknada Općini je nula kuna. Štoviše, svatko tko priključi vodu sa vodovodne mreže osobno ga darujem sa 500 kuna. To ću i službeno ovjeriti potpisom na odluku, dodijao je Škari strahovito mali broj priključaka, ali i predizborne najave HDZ-a da će od lokalnih izbora u svibnju iduće godine oni poštovati odluku Općinskog vijeća i priključivati kućanstva na vodu "mukti".

Općina je dosad uložila 1,4 milijuna kuna za vodovodizaciju. Sad su sve oči uprte u zadarski Vodovod, priključci idu na kapaljku. Mještani se snalaze na druge načine.

Plaća se samo Vodovod

- Priključci se po novim uvjetima mogu odmah započeti, cijena je nula kuna za Općinu, plaća se samo zadarski Vodovod. Nedopustivo je da ljudi u 21. stoljeću nemaju vodu, primarni je cilj da svako kućanstvo i svaki gospodarski subjekt dobije vodu kao osnovni preduvjet kvalitetnog života, naglašava Škara.

Ravnokotarska Škabrnja obnovljena je uglavnom do 2000. godine.

- Sada se razmišlja o budućnosti, o novim ulaganjima i gospodarskom razvoju. Kako bismo zadržali mlade, moramo im osigurati budućnost, radna mjesta i poboljšati infrastrukturu u svakom smislu, navodi načelnik dodajući da je u Škabrnji, kolijevci višnje maraske, cjevovod postavljen još 1999. godine.

Projekt vodoopskrbe zadarskog zaleđa, tzv. istočni vodovodni pravac, započeo je prije šest-sedam godina. Voda je krucijalna za život, a za vodoopskrbu zadarskog zaleđa do sada je uloženo oko 210 milijuna kuna.

- Bez vode nema života. Nadam se da nećemo dopustiti da ovaj projekt vrijedan 30 milijuna kuna leži u zemlji neiskorišten. Voda otvara nove gospodarske mogućnosti za Škabrnju i Prkos. Važno je živjeti, ali važno je i kvalitetno živjeti, zaključio je Luka Škara.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika tajox
Ko je lud platiti vodovodu 5000 kuna za priključak za zavidati dvije vide i nakon toga svaki misec još po 300-400 kuna račune kad za 1000 kuna može naliti gusternu i imati vode za cilu godinu.Da je ovo normalna država vodovod bi građane na razne načine pokušao nagraditi da se priključe jer u konačnici oni bi profitirali,ali ne oni ih odbijaju da se ne priključe sa svojim cijenama.