Vrančić: Bože moj, neka svatko odgovara za nedjela koja je učinio, ako ih je učinio

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
hdzjazine_sanader
Zvonko KUCELIN

Bivši premijer Ivo Sanader osuđen je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina za zloporabu položaja i ovlasti. Sudac Ivan Turudić Sanadera je za primanje provizije u slučaju Hypo od 3,6 milijuna kuna kada je obnašao dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova osudio na tri i pol godine zatvora, dok mu je za predaju Ine Mađarima i mito od pet milijuna eura izrekao osudu od sedam i pol godina zatvora. Također, naložio mu je vraćanje provizije te plaćanje sudskih troškova u roku od 15 dana po pravomoćnosti.

Zadarske političare upitali smo za komentar ove prvi put u Hrvatskoj donesene nepravomoćne presude za ratno profiterstvo. Evo što su nam rekli:

Božidar Kalmeta: Najvažnija je neovisnost pravosuđa

- Hrvatska je neupitno pravna država. Najvažnije je da pravne institucije neovisno rade svoj posao i da je pravda za sve jednaka. Što se tiče presude, ona je nepravomoćna pa ćemo sačekati konačnu presudu i onda je komentirati - kazao je Kalmeta kojeg smo zatekli na putu prema Pakoštanima gdje se uputio kako bi dočekao generala Antu Gotovinu.

Renata Sabljar Dračevac: Prijeći s političke na materijalnu odgovornost

- Presuda je nepravomoćna, ali ja mislim da ćemo se mi još nagledati i naslušati o njoj idućih nekoliko godina. Smatram da je krajnje vrijeme da se prijeđe s političke na materijalnu odgovornost i da netko snosi odgovornost za štetu nastalu kriminalnim radnjama - rekla je Sabljar Dračevac, predsjednica SDP-a Zadarske županije.

Drago Čulina: Pravda je dostižna i ostvariva

- Nakon ovakve presude koja je obradovala hrvatski narod mišljenja sam da narod ima pravo misliti kako je pravda ostvariva i dostižna. Ona nije pravomoćna, ali ako je sudski proces odrađen kvalitetno i onako kako treba, ona će to postati. Kao takva od velikog je značenja za hrvatski narod, a posebice što je sud donio odluku da se vrati ono što je prigrabljeno. Kad bi svi oni koji će doći, a moraju doći, vratili ono što su prigrabili, građanima bi bilo lakše. Naime, mi imamo dovoljno pljačkaša pa se u tom slučaju ne bi donosili novi nameti i harači kao što je ovaj najnoviji vezan uz porez na nekretnine - rekao je čelnik zadarskih laburista Drago Čulina, nazvavši ovu presudu i opomenom svim onima koji se bave nekim nečasnim radnjama.

Zvonimir Vrančić: Podržavam rad pravosuđa i jednakost

- Nije zahvalno komentirati nepravomoćne presude, ali mogu reći kako podržavam rad pravosuđa i da budemo svi jednaki pred zakonom. U ovom konkretnom slučaju već mjesecima se govorilo o inkriminaciji pa ako ona bude i pravomoćna... Bože moj, neka svatko odgovara za nedjela koja je učinio, ako ih je učinio - kazao je zadarski gradonačelnik iz redova HDZ-a Zvonimir Vrančić.

Rudolf Dvorski: Kako siješ, tako ćeš i žeti

- Nisam gledao presudu pa ne znam kakvo je bilo obrazloženje. Presuda je nepravomoćna, ali moram reći kako je bila očekivana. Na kraju krajeva, kako siješ, tako ćeš i žeti. Da je Sanader radio kako treba, ne bi se našao u situaciji u kojoj jest. Međutim, pravosuđe je tu da dade svoj stručni sud - prokomentirao je Rudolf Dvorski, dopredsjednik HSP dr. Ante Starčević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno