Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zelene površine zalijevaju računala

Autor: Hana Radulić

20.11.2012. 23:00
Zelene površine zalijevaju računala


Nasadi su zajedno s tvrtkom Rain Bird, vodećim svjetskim proizvođačem uređaja i opreme za navodnjavanje u hortikulturi, započeli s testnom fazom upravljanja sustavom za navodnjavanje javnih zelenih površina, kaže direktor Nasada Hrvoje Grdović


Zadarska tvrtka Nasadi i američka kompanija Rain Bird pokrenuli su u gradu Zadru pilot projekt upravljanja sustavom za navodnjavanje javnih zelenih površina. Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj koji nudi niz prednosti, o čemu direktor Nasada Hrvoje Grdović kaže:
– Nasadi su zajedno s tvrtkom Rain Bird, koja je vodeći svjetski proizvođač uređaja i opreme za navodnjavanje u hortikulturi i ostalim područjima, započeli s testnom fazom upravljanja sustavom za navodnjavanje javnih zelenih površina. Sustav funkcionira na način upravljanja baterijskim programatorima postavljenima na području grada i to putem računala, preko radio veze. Ovakav način upravljanja sustavom za navodnjavanje omogućuje brojne pogodnosti od daljinskog upravljanja do uštede vode, kao i dostupnosti podataka, kaže Grdović.
Radio odašiljači
Pet radio odašiljača postavljeno je na nekoliko lokacija i to u Perivoju Vladimira Nazora, na Branimirovoj obali, na Trgu tri bunara i na Obali Petra Krešimira odnosno na rivi, kod mula i kod Pozdrava suncu, čime je pokriveno područje Poluotoka, Branimirove obale, Jazina i Ravnica.
Kako ističe Grdović, radio odašiljači imaju svoje baterije koje se povremeno pune električnom energijom.
Radio odašiljači postavljaju se na maksimalnoj udaljenosti od 1,2 kilometra s dometom od 300 metara za prikupljanje podataka s baterijskih programatora. Svaki radio odašiljač može prikupiti podatke od 30 baterijskih programatora. Trenutno je u funkciji devet baterijskih programatora koji su povezani preko radio adaptera na radio odašiljače do programatora, pojašnjava direktor Nasada.
Oborinski senzor
Također, jedna od važnih značajki ovoga sustava jest i postojanje oborinskog senzora koji je spojen na glavni programator čija je funkcija gašenje cijelog sustava u slučaju padalina, čime se značajno smanjuje potrošnja vode, ali i olakšava rad djelatnicima koji su prije uvođenja ovakvog sustava morali po svim lokacijama ručno isključivati programatore.
Budućnost ovog projekta je da se svih 86 programatora koji su raspoređeni na različitim lokacijama, na području grada Zadra povežu na programator s kojega će se upravljati cijelim sustavom za navodnjavanje te bi se povezivanjem svih lokacija postigla kontrola nad sustavom i vremenska ušteda.