Izmjeru sa 60 posto financiraju vlasnici nekretnina

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Svečanost otvaranja poslova upriličena je kod starog-novog Masleničkog mosta

Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Danko Markovinović i načelnik općine Jasenice Martin Baričević jučer su kod novog-starog Masleničkog mosta svečano obilježili početak radova na novoj katastarskoj izmjeri u k.o . Jasenice.

- Riječ je o prvoj fazi katastarske izmjere u općini Jasenice vrijednoj 6,9 milijuna kuna bez PDV-a. Općina, odnosno vlasnici nekretnina financiraju sa 60 posto, a 40 posto DGU. Radi se od čak 8.647 hektara površine, a radove izvode Geodetski zavod Split i GEOdata, također iz Splita, rekao je načelnik Martin Baričević.

- Sustav digitalnog arhiva u skladu je s jednim od prioriteta Vlade RH o uspostavi djelotvorne i učinkovite državne uprave koja će moći ispuniti potrebe građana i gospodarstva te doprinijeti općem razvoju Republike Hrvatske, naglasio je ravnatelj Markovinović na konferenciji za novinare održanoj u Općinskoj vijećnici, na kojoj je od pisanih i elektronskih medija nazočio jedino Zadarski list.

Pritom je rekao da je cilj katastarske izmjere rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, da se zna čije je što vlasništvo, ali i mogućnost najjeftinijeg ujedinjenja, podjela, razmjena unutar obitelji, među međašima, pa čak ako i nisu međaši.

- Prvenstveni interes geodetske uprave je da se digitalizira sva arhivska građa koja se nalazi u posjedu te uprave te se na taj način olakša poslovanje i države i građana, kaže Markovinović te nastavlja:

- Kad riješimo zemljišne knjige, bit ćemo u potpunosti svoj na svome. To će donijeti vrijednost kako obiteljskim domaćinstvima tako i gospodarstvu, rekao je ravnatelj Danko Markovinović iz Vinkovaca, dodavši kako očekuje dobru suradnju Općine, stanovništva i izvođača radova kod označavanja međa i rada na terenu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno