Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Matica Obrovčana čuvat će kulturu i tradiciju Obrovca

20.11.2013. 23:00
Matica Obrovčana čuvat će kulturu i tradiciju Obrovca


Udruga Matica Obrovčana osnovana je na blagdan Sv. Josipa, a za cilj ima očuvati kulturnu i tradicijsku vrijednost grada na Zrmanji


Predsjednik Matice Obrovčana Mićo Jurjević ovih je dana uspio u srcu Zagorja sakupiti stotinjak Obrovčana iz čak četiri države.
Matica Obrovčana udruga je koju su Obrovčani osnovali ove godine u Zagrebu, točnije osnovali su je upravo na blagdan Sv. Josipa, zaštitnika ovog malog gradića na Zrmanji. Pozdravljajući okupljene Obrovčane, predsjednik Matice Obrovčana pojasnio je što za Obrovac znači blagdan Sv. Josipa.
– To je dan kojeg se svi sjećamo kao posebnog u Obrovcu, jer bez obzira na državne praznike, na dan Sv. Josipa najviše se svetkovalo i najviše se družilo. Sjećamo se narodnih kola i drugih običaja u kojima nikom nije bilo važno tko je tko. Najčešće se taj dan prepričavao kao  dan kad se na ražnju okrenulo 50-ak janjaca, kazao je Mićo Jurjević istaknuvši kako je Matica Obrovčana u potpunosti apolitična udruga.
– To svakako podrazumijeva da niti na koji način ova Udruga i njezini aktivni članovi radom Matice neće nastojati utjecati na politički život Obrovca niti neke druge sredine. Osnovni cilj naše Matice je očuvanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti grada Obrovca. Uz to, kao svaka slična udruga, radit će i na jačanju demokratskih vrijednosti u društvu, poglavito na kulturi dijaloga koja je u današnje vrijeme izrazito potrebna. Konkretan projekt koji će odrediti budući smjer djelovanja naše Udruge je izrada monografije grada Obrovca. Bit će to knjiga u kojoj će stručni tim povjesničara na objektivan način sažeti povijest našega grada, zabilježiti naše kulturne i tradicijske vrijednosti i istaknuti osobe koje su svojim djelovanjem ostavile dubok trag u životu Obrovca i šire zajednice, kazao je Jurjević ističući kako će se upravo takvom monografijom moći jačati obrovačka muzejska građa, razvijati obrovački folklor, oblikovati buduća druženja Matice i častiti zaslužne Obrovčane.
Na druženje Obrovčana u Zaboku došao je i obrovački gradonačelnik dr. Ante Župan, zajedno sa svojim zamjenikom Stankom Mijićem, uz još nekoliko viđenijih Obrovčana. Zanimljivo je da su se pozivu Matice odazvali ne samo Obrovčani koji žive u Zagrebu i okolici, nego ih je bilo i iz Beograda, Banje Luke i oni koji trenutno žive u Italiji. Neki od njih nisu se vidjeli više od 20 godina, pa je tema za razgovor bilo u obilju. Gradonačelnik Župan obećao je da će gradske vlasti intenzivno surađivati s Maticom Obrovčana u Zagrebu te sudjelovati u svim njihovim projektima, posebno na izradi monografije.
Mićo Jurjević izuzetno je, kaže, zadovoljan druženjem i siguran je da će to prerasti u tradiciju.
– Toliko pozitivnih vibracija izazvanih našim malim, ali nadasve prekrasnim gradićem odavno nisam doživio, kazao je Mićo Jurjević, predsjednik Matice Obrovčana.
Uz poznatog hrvatskog komičara i imitatora Denisa Bašića i Tamburaški sastav “Ranom Zorom” Obrovčani su u druženju uživali doslovno do rane zore.