Pohlepni pčelari neće vrcati med

Slika korisnika admin
UVIJEK U PRVOJ KLUPI - Krsto Bukvić, dobitnik Grba grada Zadra

Educirani pčelari koji u ovu zimu ulaze s jakim pčelinjim zajednicama iduće proljeće će sigurno vrcati med. Ovogodišnja sezona je bila bolja nego lanjska koja je bila katastrofalna, tako da smo se oporavili od šoka. Međutim, ne možemo reći da je ovo bila dobra godina. Pčelari su vrcali oko trideset kilograma meda po košnici, a to je duplo slabije nego što su je vrcali prosječnih godina, kaže poznati zadarski pčelar Krste Bukvić koji je i ovogodišnji dobitnik Grba Grada Zadra.

 Pčelari su najeduciraniji stočari

Bukvić navodi kako je needuciranost pčelara glavna kočnica većeg razvoja ove grane stočarstva. Iako je opće mišljenje struke da su pčelari najeduciraniji stočari, mjesta za poboljšanje uvijek ima. Pokazuje to i ovogodišnji slučaj s tretiranjem varooze, gdje su mnogi pčelari zbog needuciranosti pretrpjeli ogromne gubitke. Stoga se sada pred zimu govori o katastrofalnim gubitcima koji sežu do nevjerojatnih trideset posto. Bukvić objašnjava pozadinu svega toga.

- Mi smo ove godine vršili tretiranje s varoozom koje se dogovorno radi u prvom tjednu srpnja, kako radimo posljednje tri godine. Lani su rezultati bili odlični s lijekom koji smo dobili. I ove godine smo dobili lijek, koji se pokazao ne toliko učinkovit, kako onaj koji smo koristili prije dvije godine. Pčelari su se zbog dobrih rezultata iz 2012. godine i zbog needuciranosti opustili. Pčelari su morali nakon dvadeset dana napraviti testove, brojiti varoe na podnici. Ako ih ima znači da moramo nastaviti s tretmanom. Needucirani pčelari to nisu radili. Oni koji jesu danas imaju pčele kakve nisu imali u posljednjih petnaest godina. Dobre i snažne pčele garancija su da će imati dobru sezonu, kaže Bukvić te dodaje:

- Upravo da bi spriječili velike gubitke u Udruzi pčelara Dalmatinka najveći dio rada posvećujemo edukaciji pčelara.

 Posljednja prilika

Ulazak u zimu s malim brojem jedinki garantira neuspjeh. Bukvić dodaje da se nada kako će oni koji su pretrpjeli velike gubitke iz svojih grešaka nešto naučiti. Njegov savjet je da ne ulaze sa slabim zajednicama u zimu.

- Slabe zajednice treba spojiti. Kada imamo jednu zajednicu koja ima četiri ulice pčela, to je otprilike na razini "kilograma" pčele, to ne može preživjeti zimu. Ako takve dvije spojimo, onda ćemo dobiti jednu uspješnu zajednicu koja može takvu zimu preživjeti, Bukvić.

Kao drugi problem navodi da su mnogi pčelari ušli u zimu s malim zalihama meda u košnici. Tamo gdje su male zimske zalihe, ne može se očekivati dobar proljetni razvoj.

- Pčelama treba osigurati dobru zimnicu. Višak meda nije izgubljen med. Pčele neće potrošiti sav med, one potroše točno koliko im treba. U jednoj zimi prosjek na zadarskom području po košnici je potrošnja pet do šest kilograma meda po košnici. Međutim, ne smije se ostaviti samo šest kilograma meda u košnici. Pčela tada smatra da je u opasnosti, slabije će se razvijati. Ako se ostavi deset kilograma meda, onda ona zna da nije u opasnosti i normalno će se razvijati, završava Bukvić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno