Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Šare predsjednik županijske Poljoprivredne komore, dobio sva tri glasa

20.11.2013. 23:00
Šare predsjednik županijske Poljoprivredne komore, dobio sva tri glasa


Slavko Šare iz Galovca novi je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Zadarske županije. Tako je tajnim glasovanjem odlučilo troje nazočnih članova Županijske komore na izbornoj skupštini, Šare je dobio 100 posto glasova, odnosno sva tri glasa.
– Izbori se provode na temelju Statuta Hrvatske poljoprivredne komore u skladu sa Zakonom o HPK-u. Izborima mogu pristupiti članovi Komore koji su se izjasnili o članstvu putem izjave te uplatili članarinu do 30. srpnja ove godine kada se i zatvorila lista birača, objašnjavale su bacc. oec. Katarina Srečec, pomoćnica glavnog tajnika, i dipl. polit. Tajana Radić, voditeljica Samostalnog odjela za regionalni razvoj, obje iz državnog HPK, koje su pratile tijek sjednice, tumačile Statut i provele izbor za predsjednika Županijske komore.
Na području Zadarske županije ima tek sedam članova HPK. Na sjednici su nazočili novi predsjednik Slavko Šare, te stočari Milenko Kesić iz Gračaca i Radoslav Jokić iz Popovića. Svoj nedolazak je opravdao, kazao je Šare, farmer Marin Glavan iz Ninskih Stanova dok je Mario Šušić iz Ruplja odustao.
– Zbog malog broja članova koji sudjeluju na izbornoj skupštini, iako ima oko 6.500 tisuća članova OPG-a, obrta i pravnih osoba u Zadarskoj županiji što se tiče poljoprivredne djelatnosti, odabir na bilo koju dužnost u Komori iziskivao bi veliku odgovornost. Nažalost, ovo je za mene neprihvatljiv način izborne sjednice. Gdje su drugi? Ne bježim od obveza, uz dužno poštovanje, ali ovdje ne vidim sebe. Ne može nas nekoliko donositi odluke za ogromnu većinu, sukus je odgovora dvoje maslinara, vinogradara i vinara iz Polače, Radoslava Rade Bobanovića i Viktora Vite Prtenjače, polačkog načelnika.
Prvi se za riječ javio Prtenjača i prvi napustio sjednicu, a potom nakon obrazloženja odlaska i Bobanović.
U tijeku su izborne skupštine u županijama. Svaka županijska skupština bira predstavnike u Glavnu skupštinu Komore, proporcionalno broju članova Komore u županiji na način da na svakih započetih 30 članova županijske, uz uvjet da je svakoj županijskoj Komori zajamčen jedan mandat.
Na sjednici u hotelu Kolovare su nazočili Mladenka Mašina, upraviteljica PZ Drobnica iz Preka, Aleksandar Knežević, upravitelj PZ Žegar, Vesna Kesić, upraviteljica PTZ Veda iz Gračaca, Nada Manojlović iz OPG- a Manojlović iz Gračaca.