Izbori kao da nikad ne prestaju

Slika korisnika admin

Odahnuo je predsjednik Ivo Josipović ustvrdivši kako je u Vukovaru bila jedna Kolona sjećanja i to osjetio i kao svoju pobjedu. No svi su političari zajedno s njim propustili ukazati na svoj poraz jer se danima prije obilježavanja vukovarske tragedije onako nemilice raspravljalo o tome tko će i gdje u koloni koračati. Zar se za takav događaj uopće moralo pozivati na mir i dostojanstvo? Zar se to već nije moralo podrazumijevati? Zar se moralo strahovati od sramotne politizacije grada žrtve? Zar to nije poraz političara i politike? Upravo pred skore predsjedničke izbore.

Kad su na kraju pred obilježavanjem stradanja i tragedije ipak ustuknule primisli i pomisli o kampanji, svi upitani spremno su izjavljivali da nije vrijeme ni mjesto za politiku ili su šutjeli. Predsjednik Josipović i predsjednički kandidat Milan Kujundžić pozdravili su se, da bi odmah dan poslije, u objavi datuma predsjedničkih izbora 28. prosinca, i Kujundžić pronašao svoju pobjedu. Naime, zbog prethodno najavljivanog datuma 11. siječnja on je zaprijetio ustavnom tužbom problematizirajući zakonski rok za održavanje izbora pa ovu promjenu tumači kao svoj plus i ide i dalje tvrdeći da ga se Josipović boji jer, kako kaže, otkazuje i sučeljavanja s njim.

Pobjednicom se zasigurno osjetila i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović jer je baš ona dobila zastavu s kninske tvrđave, dok nisu razvili raspravu kritičari predbacujući da HDZ ne može na takav način "prisvajati" Hrvatsku. Zastavu je Kolinda Grabar Kitarović uručila udruzi Žene u Domovinskom ratu i tu bi, da nije predsjedničkih izbora, priča stala. No nema kraja natezanjima lijevih i desnih, nepresušni su ideološki izvori koji žubore još iz Drugog svjetskog rata te teku preko Domovinskog rata i uvijek su tu za političare žedne izbornih pobjeda.

Iako službena kampanja nije počela građani su već mjesecima u žrvnju kampanje za predsjedničke izbore i mnoga se događanja poput afere Agram ili pokretanja istrage protiv Božidara Kalmete gledaju i s obzirom na njihov predizborni tajming. Politička scena će u narednom periodu, za očekivati je, dodatno zakuhati iz još jednog ozbiljnog razloga, a to je gospodarsko stanje u zemlji koje za vladajuće, a onda i za Josipovića predstavlja veliki politički uteg. Razočarani građani kojima se godinama samo obećava izlazak iz krize potencijalni su glasači protiv Ive Josipovića koji se koliko god nastojao ne može distancirati od neuspješne Vlade.

Glasači bi trebali povjerovati Kujundžiću da će on napraviti sve ono što Josipović nije u pet godina svog mandata ili to isto povjerovati Kolindi Grabar Kitarović ili tvrdnjama svih njih kako je predsjednička misija za gospodarski napredak vrlo važna... Teška je to zadaća za one kojima su prema ovlastima vezane ruke, a pred očima im se kao na brzom filmu stalno smjenjuju "kolone" mladih koji odlaze iz zemlje, referendumi, monetizacija, uhićenja, istrage, prosvjed branitelja, Kolona sjećanja... I o svemu bi trebali imati spreman stav ili čak rješenje, a to, kako se vidjelo, nije lako.

Svejedno, s pobjedničkim osjećajem nemaju problema spomenuta tri kandidata koji se izdvajaju na čelo utrke ispred ostalih, Đapića, Rude i Grubišića.

Politika će "zasoliti" blagdane, a onda će se poslije predsjedničkih izbora već početi pričati o parlamentarnim izborima i svi će se opet upregnuti za osvajanje vlasti.

Gospodarstvo i reforme ostaju u drugom planu u zemlji u kojoj izbori kao da nikad ne prestaju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno