Kolan - Prošlost i sadašnjost na 664 stranice

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Općina Kolan i Odjel za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru upriličili su sinoć u Svečanoj dvorani Sveučilišta predstavljanje monografije "Kolan - Prošlost i sadašnjost". Riječ je o monografiji izdanoj prošle godine u povodu 10. obljetnice utemeljenja Općine Kolan, a sinoćnje predstavljanje, koje je privuklo uistinu zavidan broj posjetitelja, u okviru je obilježavanja Dana grada Zadra. Pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku dr. Rafaela Božić istaknula je važnost dugogodišnje suradnje s Općinom Kolan, koja je rezultirala predstavljanjem ove izvrsne monografije o njihovom zanimljivom i dragom mjestu, kazala je.

Načelnik Općine Kolan Josip Zubović pozdravio je sve uzvanike, na poseban način studente i sve zaljubljenike u Kolan, napomenuvši kako nije riječ ni o politici, ni o skupovima, nego o predstavljanju znanstveno-popularne monografije u kojoj se baca pogled na prošlost i opisuje sadašnjost ovog dijela otoka Paga. Istaknuo je važnost suradnje s Odjelom za kroatistiku i slavistiku, jer tako, kaže, Kolanjci doprinose promicanju hrvatske tradicijske kulture te njegovanju hrvatskog jezika i književnosti. Naime, već nekoliko godina u okviru terenske nastave, četrdesetak studenata Sveučilišta u Zadru pod mentorstvom dr. Vande Babić iz različitih krajeva Hrvatske dolazi jedan dan u posjetu općini Kolan da bi se upoznali s eko-etno posebnostima ove općine.

- Mi kao mala općina na tom polju imamo puno toga za pokazati, što će u nastavku reći i predstavljači, uvaženi sveučilišni profesori, kazao je Zubović.

Moderatorica predstavljanja monografije "Kolan - Prošlost i sadašnjost" bila je dr. Vanda Babić, a predstavljači knjige su ugledni znanstvenici, prof. dr. sc. Josip Lisac, prof. dr. sc. Josip Faričić i prof. dr. sc. Josip Balabanić, ujedno i glavni i odgovorni urednik monografije. Izvršni urednici monografije su Ivo Butković i Marin Balabanić.

Jedan od predstavljača, jezikoslovac dr. Josip Lisac istaknuo je kako se u svom poslu susretao s Pagom i tamošnjim ljudima.

- Monografija je opsežna, nema čega nema, govori o raznim pitanjima na različite načine, kako strogo znanstveno, ali i manje znanstveno, o važnim i manje važnim pitanjima. Opisuje se i prošlost i sadašnjost Kolana, s jednim okom upućenim u budućnost. Nabrojao sam 64 autora i ima vrlo mnogo toga zanimljivoga, pa ako se i ne radi o umjetnosti prvoga reda, kazao je dr. Lisac.

Knjiga, dakle sadrži tekstove više od 60 autora, ima gotovo 300 vrijednih fotografija i oko 30 crteža te preslike različitih dokumenata, a uz to i 150 fotografija iz starih obiteljskih albuma, i sve to na čak 664 stranice.

Izdavač Općina Kolan i urednici ovog izdanja tekstom i slikom željeli su dati, kažu, svoj skroman prilog buđenju i snaženju duha zajedništva i suradnje na cijelom području Općine Kolan i otoka Paga.

Predstavljanje monografije obogatili su nastupi kolanjskih Pivača nakanat, članova KUD-a "Kolan", ženske klape "Kolanjke" i klape "Kolan".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno