Nakon 20 kilograma dokumentacije Biogradu odobreno 15 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Stručne službe Grada Biograda na Moru i Komunalca d.o.o. su dokazale da se mogu nositi s visokim zahtjevima koje postavlja Europska unija.

- Odobreno je 15 milijuna kuna za sekundarnu, uličnu kanalizaciju gradskih četvrti Meterize, Rust, Tuče i Granda te za kanalizaciju i vodovodizaciju gradske četvrti Meterize, ističe Knez, dodajući da je dokumentacija sadržavala preko 2.000 stranica dokumenata teških gotovo 20 kilograma.

Grad Biograd sudjeluje s 2,2 milijuna kuna

Grad u investiciji od 15 milijuna sudjeluje s 15 posto, odnosno s oko 2,2 milijuna kuna.

- Nije sve došlo preko noći, pripreme i sve pokrenute radnje taju oko osam godina. Štoviše, za projekte, ishođenje potrebite dokumentacije, građevinske dozvole i kupnju zemljišta Grad je več uložio preko 15 milijuna kuna, naglasio je Knez.

Ugovori za izvođenje radova su potpisani još prije dvije i pol godine, s tvrtkom Golemi iz Vrane potpisan je ugovor za izvođenje radova na izgradnji sekundarne, ulične kanalizacijske mreže istočnog dijela grada u vrijednosti od 4,8 milijuna kuna, a za Kumenat u iznosu od 6,5 milijuna kuna. Sa splitskim Lavčevićem je u vrijednosti od 3,3 milijuna kuna kuna potpisan ugovor za izgradnju sekundarne mreže Meterize i Rust.

- Ako sve bude ići po planu radovi bi trebali početi već početkom nove godine kako bi završili prije početka turističke sezone, najavio je biogradski gradonačelnik.

Izgradnja kanalizacijskog sustava Biogradske rivijere s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda s odgovarajućim stupnjem pročišćavanja i dispozicijom otpadne vode s podmorskim ispustom u Pašmanski kanal te izgradnja magistralnog cjevovoda zasad je koštala oko 94 milijuna kuna.

- Za kanalizaciju u Biogradu smo dosad uložili oko 22 milijuna kuna, govori Knez, naglasivši kako do sada imaju preko 600 priključaka, a preostaje još oko 1.300. Treba istaknuti kako su za sve građane koji nisu dužni Gradu, Komunalcu i Bošani, kanalizacijski priključci do parcele su besplatni.

- Treba znati da je cijena jednog metra dužnog 2.500 kuna, a shodno dužini od cijevi do parcele radovi mogu koštati i preko 20.000 kuna, pojašnjava Knez.

Na natječaju Ministarstva poljoprivrede za dodjelu EU bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda za provedbu investicijskih projekata koji se odnose na vodoopskrbni i kanalizacijski sustav sustav biogradski projekt je od ukupno 150 projekata drugorangirani.

Odmah do Koprivnice, a ispred Splita

- Projekt koji je do najsitnijih detalja usklađen s EU procedurama javne nabave od 100 bodova osvojio je čak 95 bodova, odmah do Koprivnice, a ispred Splita, Slavonskog Broda, Trogira, Čakovca, Rovinja, Ploča i drugih, objašnjava Marin Colić, direktor Komunalca.

Rang lista projektnih prijava odabranih za financiranje sredstvima EU formirana je uzimajući u obzir rezultate postupka ocjenjivanja prema kriterijima odabira i rezultate provjere prihvatljivosti te raspoloživa EU bespovratna sredstva odnosno do iscrpljenja raspoložive financijske omotnice.

- Priprema se dokumentacija i otkupljuje zemljište za drugu fazu izgradnje sekundarne kanalizacije za gradske predjele Bošana i Torovi, odnosno Kosa Istok i Kosa Zapad, ističe Colić, prvi čovjek Komunalca koji skrbi za vodovod i odvodnju na području bivše općine Biograd (Biograd na Moru, Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman, Tkon).

Komunalac d.o.o. Biograd na Moru trenutačno ima ugovorenih ili neposredno pred potpisom ugovora za investicije u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav Biogradska rivijera u vrijednosti od čak 40 milijuna kuna, što je respektabilan podatak s obzirom na recesijske škare koje su u infrastrukturnim projektima praktično srezale planove.

- U tijeku su radovi na završetku I. faze Sv. Petar u iznosu od 10 milijuna kuna. Zbog semaforske signalizacije koroz Sv. Petar molim sve sudionike u prometu na još jedan mjesec strpljenja, pozvao je Colić.

Pritom je naglasio izuzetnu suradnju od strane Hrvatskih voda, Grada Biograd na Moru te općina Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman bez kojih projekti odvodnje i vodovodizacije ne bi uopće došli do realizacije.

- Izgradnja kanalizacijskog sustava Biogradske rivijere otvara daljnju perspektivu razvoja, uz važno očuvanje okoliša, zaključio je Marin Colić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno