Na zadarskom području halal turizam tek u povojima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Unatoč rastućem broju muslimanskih gostiju
U našoj standardnoj ponudi za sada nemamo halal ponudu, ali za goste muslimanske vjere, ukoliko to naglase, prilagodimo ponudu, prije svega tako da iz sobnog minibara, ali i sa švedskog stola, uklonimo alkoholna pića, kažu u hotelu Kolovare
U hotelu Kolovare prilagode se gostima muslimanske vjere na način da uklone alkohol iz sobnog minibara

 Iako je prema najnovijim istraživanjima broj halal putovanja u posljednje vrijeme u Europi u značajnom porastu, zbog čega sve više hotela nudi kapacitete i usluge usklađene s muslimanskim običajima, ovaj oblik turističke ponude na zadarskom je području za sada tek u povojima. Još uvijek, naime, unatoč porastu broja gostiju koji dolaze iz zapadnoeuropskih država, a koji su muslimanske vjeroispovijesti, kao i gostiju iz islamskih zemalja, na zadarskom području gotovo da i nema ugostiteljskih objekata koji nude halal hranu. Tako je za sada jedini restoran s halal ponudom u Zadru, a i na širem dalmatinskom području restoran „Pašta&svašta“ koji u svojoj gastronomskoj ponudi ima i onu koja zadovoljava halal kvalitetu prema zahtjevima i mjerama halal norme, dok su halal certifikat za svoje proizvode u Zadarskoj županiji dobili Paška sirana, te odnedavno i Maraska, što im je širom otvorilo vrata tržišta muslimanskog svijeta.

Svakom gostu izaći ususret

Kad je riječ o hotelijerstvu na području grada Zadra, situacija je, doznajemo, na razini improvizacije, s obzirom da za sada zahtjeva za hotelskim halal standardom uglavnom nema. No, zadarski hotelijeri navode kako su spremni uvesti halal kvalitetu u svoj segment turističke ponude, posebno kad je riječ o opremanju soba po halal standardima ako za to bude interesa. S pripremom jela situacija je pak znatno složenija jer je potrebno proći određenu proceduru koja uključuje edukaciju i dokazivanje usvajanja svih normi koje treba zadovoljiti pripremanje halal hrane, kako bi se dobila potvrda odnosno halal certifikat.

- U našoj standardnoj ponudi za sada nemamo halal ponudu, ali za goste muslimanske vjere, ukoliko to naglase, prilagodimo ponudu, prije svega tako da iz sobnog minibara, ali i sa švedskog stola uklonimo alkoholna pića, kažu u hotelu Kolovare, gdje navode kako se rado prilagode i skupinama gostiju koje dolaze iz islamskih zemalja na način da dobiju sobu okrenutu u smjeru jugoistoka odnosno prema gradu Meki prema kojem se islamski vjernici mole. U hotelu još navode kako su usmjereni internacionalnoj ponudi, ali će svakom gostu izaći ususret ukoliko to ne zahtijeva drastične preinake i prilagodbe. Za sada se, ističu, susreću najčešće sa zahtjevima gostiju iz Japana koji traže da u kupaonici obavezno bude kada, a ležajevi odvojeni, čak i kada se radi o bračnome paru.

I ostali zadarski hotelijeri iskazuju dobru volju po pitanju eventualnih halal zahtjeva ako ih u budućnosti bude, tim više što oni ne iziskuju velika ulaganja, osobito kad je riječ o uređenju sobe. Naime, osim oznake za smjer jugoistok, takve sobe najčešće imaju i prostirku za molitvu, kao i vaktiju, tablicu s točnim vremenom nastupanja zore i pet dnevnih molitvi – namaza. Bar u sobi ne smije sadržavati alkoholna pića, a hrana koja se poslužuje treba biti pripremljena u skladu s islamskim propisima.

Nikoga ne izuzima

Halal turizam, kako je prigodom jednoga od svojih posjeta Zadru istaknuo Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, podrazumijeva omogućavanje dvaju osnovnih uvjeta turistu muslimanu, a to je da mu se osigura halal hrana i omogući obavljanje vjerskih obreda. Prednost halala je što on nikoga ne izuzima i ne sukobljava se ni s jednom vjeroispoviješću i kulturom, već predstavlja jednu dodatnu vrijednost i kvalitetu, kazao je Dugonjić.

U Hrvatskoj je, inače, za sada tek nekoliko hotela koji su u svoje poslovanje uveli halal standarde, najviše u gradu Zagrebu, te Rijeci, Slavonskom Brodu, Krku te još nekim mjestima. Turisti iz islamskog dijela svijeta, koji broji milijardu i 300 milijuna ljudi, najčešće pripadaju dobrostojećim kategorijama građana, a podaci kazuju da na svjetskoj razini muslimanski gosti godišnje potroše 12 milijarda dolara. Posebno raste broj putovanja mladih muslimana, te se očekuje da će oni gotovo udvostručiti potrošnju na putovanja u narednim godinama i potaknuti bum ove specifične grane turizma čija će vrijednost, predviđa se, dosegnuti 300 milijardi dolara. Dio muslimanskih turista zasigurno će u budućnosti za svoje odredište odabrati i Hrvatsku, pa tako i Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno