Prilagođavanje tržištu rada ponekad znači odustajanje od svojih snova!

Slika korisnika valentinam
Sljedeći tjedan nastava za pomoćna zanimanja u turizmu
Kod prijavljivanja za prekvalifikacije nisu nam bile važne godine, a prema zakonu, 65. godina života je ona kada pojedinci izlaze iz sustava HZZ-a. Među kandidatima je najveći broj onih do 50. godine života, a imamo dosta mladih i to je dobro, ističe Sandra Vukić v.d. pročelnica zadarskog HZZ-a
Edukacija će se provesti i za zanimanje pomoćnog pekara

Nakon završetka natječaja javne nabave za izbor najboljih ponuđača, koji će realizirati posao prekvalifikacije od sljedećeg tjedna će započeti nastava za sve one koji su se prijavili i prošli liječnički pregled potreban kako bi se prekvalificirali za zanimanja u ugostiteljstvu.

Tijekom dvije godine 728 tisuća kn

- Prekvalifikacije će realizirati Ustanova za obrazovanje odraslih učilište Virtus iz Splita i Učilište Finis iz Zadra. Tijekom ovog tjedna ćemo kontaktirati sve one s kojima su potpisani ugovori kako bi se od sljedećeg tjedna započelo s edukacijom, kazala je Sandra Vukić v.d. pročelnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zadar.

Tijekom sljedeća dva i pol mjeseca, koliko će trajati edukacije u grupama po 15 kandidata, one će se obavljati za pomoćna zanimanja u smještaju i posluživanju hrane, a to su zanimanja pomoćnog slastičara, kuhara, pekara i konobara, te za masera i wellness terapeuta.

- Kod prijavljivanja za prekvalifikacije nisu nam bile važne godine, a prema zakonu 65. godina života je ona kada pojedinci izlaze iz sustava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Među kandidatima je najveći broj onih do 50. godine života, a imamo i dosta mladih i to je dobro. Važno je kazati kako svi oni koji budu redovito pohađali nastavu imaju pravo na novčanu naknadu od 50 kuna za svaki dan kada se održavaju predavanja, te još i putne troškove, koji se plaćaju za udaljenosti veće od dva kilometra od mjesta boravka. Nastava će se održavati u poslijepodnevnim satima, a uz teoretski dio bit će organizirana i praksa.

Za prekvalifikacije za ugostiteljska zanimanja osigurano je 728 tisuća kuna tijekom dvije godine, a početkom sljedeće godine će biti organizirana prekvalifikacija za zanimanja u građevinarstvu za što je izdvojeno pola milijuna kuna, naglašava Vukić.

Šansa u turizmu

Kako je turizam na području Zadarske županije postao glavna gospodarska grana i savjetnici u PU HZZ-a nezaposlene savjetuju da se odluče na prekvalifikaciju i to osobito one, koji godinama već rade u ovoj djelatnosti. Kako je na kraju istaknula Vukić, veliki broj sezonaca uspije ostvariti i 9-mjesečni radni staž u turističkim poduzećima, pa im se ovim prekvalifikacijama pruža mogućnost da im se poveća sigurnost ostanka na radnom mjestu, ali i povećaju znanja potrebna za njihovo kvalitetno obavljanje posla u turizmu.

Prilagođavanje tržištu rada, jedna od mantri u javnom prostoru, ono je što v.d. pročelnica PU HZZ-a drži važnim kada se radi o situacijama teško zapošljivih osoba.

Naime, kako naglašava Vukić, mnogi često ne odustaju od zamišljenih i neostvarivih ciljeva, dok im se s druge strane nude mogućnosti zapošljavanja u djelatnostima kojima trebaju radnici ne samo za kratki sezonski posao već i za puno duži period.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno