Vraća se stari sjaj crkvi sv Mihovila u Sv. Filipu i Jakovu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Sat na zvoniku opet zvoni
Velika je to radost i ponos za sve mještane, sat otkucava na pola i na pun sat, rekao je Ivica Eškinja Lantana, predstavnik Župnog vijeća Župe sv. Filip i Jakov
Velimir BRKIĆ

Crkvi u Sv. Filip i Jakovu koja je bila srušena 1125. godine, a obnovljena u 14. stoljeću i pregrađena 1707. nakon prestanka turske opasnosti te posvećena 1750. sv. Mihovilu vraća se nekadašnji sjaj i ljepota. Nakon 30 godina potpune tišine sat na zvoniku crkve sv. Mihovila opet otkucava sate.

- Velika je to radost i ponos za sve mještane, sat otkucava na pola i na pun sat, rekao je Ivica Eškinja Lantana, predstavnik Župnog vijeća Župe sv. Filip i Jakov.

Naime, na inicijativu Zadarske nadbiskupije i Župe Sv. Filip i Jakov u jezgri staroga sela u tijeku je obnova zvonika crkve Sv. Mihovila.

- Sama inicijativa je pokrenuta polazeći od pretpostavke da je zvonik crkve Sv. Mihovila utjelovljenje ili razglednica mjesta, a njegova su zvona svojim glasovima dobro prepoznatljiva kako Filipjancima, tako i drugim susjedima u Pašmanskom kanalu, kazao je Lantana te dodaje:

- Svi zajednički objekti jednoga naselja su zapravo njegovo ogledalo. Što su uređeniji, to je znak da je mještanima stalo do njih, naglašava.

Obnovu je započeta za vrijeme službovanja bivšeg župnika, don Tomislava Baričevića a nastavljena sa sadašnjim župnikom don Tomislavom Dubinkom.

- Vrijednost projekta iznosi oko 800.000 kuna, dosad je utrošeno 400.000 kuna. U sufinanciranju sudjeluju župljani, odnosno Župa sv. Filip i Jakov sa župnikom Tomislavom Dubinkom, te Ministarstvo kulture i Općina, precizan je Lantana.

Osim sata obnovljena je galerija i piramidalni krov, električna instalacija, izvedena je nova armiranobetonska ploča na koju su smještena zvona s jarmovima, nosači zvona, unutarnja i vanjska žbuka na gornjem dijelu zvonika, injektiranje, sanirani kameni pragovi otvora galerije i drugo, preostaje obnova od piramide do temelja zvonika.

- Crkva Sv. Mihovila je prvotno dobila ime po dvojici Isusovih apostola Filipu i Jakovu, a njihovo je ime nosila prvotna crkva koja je stradala od Mlečana u 12 stoljeću. Na njenom mjestu rogovski opat Petar Zadranin podigao je novu crkvu 70-ih godina 14 stoljeću, kaže Lantana te nastavlja:

- U crkvi se čuva poznato gotičko raspelo iz 14. stoljeća preneseno iz crkve sv. Roka na Rogovu. U unutrašnjosti crkve pri ulazu nalazi se glagoljski natpis don Nikole Kužinovića koji je, nakon turske opasnosti obnovio crkvu, reći će Lantana.

Nad filipjanskom nebom, iako je obnovljen gornji dio zvonika s kojeg je skinuta armatura, zvonik već sjaji blještavilom i ljepotom, onako gord, dostojanstven, graciozan i lijep.

- Crkvena zvona sv. Mihovila osobito su nam bliska i draga zvona čiji mi se zvuk utisnuo još u djetinjstvu i grije dušu za cijeli život, navodi Lantana.

Zvona imaju dušu, njihova zvonjava označava vrijeme molitve, skuplja vjernike na bogoslužje i upozorava ih na značajnije događaje u njihovu životu. Za blagdana ili vjenčanja vedrim zvonom slave, a za sprovoda zvone tugaljivo ili brecaju. Njegov glas je, kaže, glas božanske zaštite pa se stoga smatra nositeljem svete snage.

- Još mi je djed govorio kako zvona vise u zvoniku između neba i zemlje, a njihov zvuk izaziva strahopoštovanje i uzdiže našu misao iz onog svakodnevnog u vječno. Zvuk zvona tako na mističan način veže zemaljsko s božanskim, zaključio je Ivica Eškinja Lantana.

 

 

-- Slika

Zvonik crkve Sv. Mihovila je utjelovljenje ili razglednica mjesta Sv Filipa i Jakova

 

-- Slika

Vrijednost projekta iznosi oko 800.000 kuna, a dosad je utrošeno 400.000 kuna

 

-- Slika

Izvedena je nova armiranobetonska ploča na koju su smještena zvona s jarmovim

 

-- Slika

Sat otkucava na pola i na pun sat

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno