Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

MELAdetect Melanom je jedan od najagresivnijih zloćudnih tumora

21.11.2018. 11:54
MELAdetect Melanom je jedan  od najagresivnijih  zloćudnih tumora


Novim ciklusom dvodnevnih radionica s tematikom "Kliničke značajke melanoma", nastavljena je realizacija tijekom ljeta započetih edukativnih radionica, a u okviru provođenja redovitih aktivnosti na projektu MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i  oka. Nakon radionica namijenjenih zdravstvenim djelatnicima i studentima, održanih u ponedjeljak, jučer su u prostorijama zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo održane radionice namijenjene nezdravstvenim  djelatnicima koje su vodili eminentni stručnjaci iz područja dermatologije i oftalmologije.


Može nastati bilo gdje na koži
Projekt MELAdetect, koji se realizira u sklopu trilateralnog programa  Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 i sufinancira iz sredstava Europske unije, ima za cilj  zajedničkom prekograničnom suradnjom poboljšati kvalitetu zdravlja i  zdravstvenih usluga na području prevencije i liječenja kožnog, očnog i  mukoznog melanoma.
Predavači na jučerašnjim radionicama bili su Ivana Patrk, dr. med.  spec. dermatologije i venerologije i dr. sc. Samir Čanović, dr. med. spec.  oftalmolog, a jučerašnje radionice bile su namijenjene nezdravstvenim  djelatnicima.
Cilj ovih edukativnih radionica je širenje znanja i podizanje svijesti o  mogućim kliničkim slikama melanoma, novim dijagnostičko-terapijskim procedurama i mogućnostima sudjelovanja u kliničkim studijama,  budući da je melanom najzloćudniji tumor kože i sluznica, a nije ga uvijek lako dijagnosticirati u ranoj fazi. Njegovo kasno otkrivanje ostavlja  male mogućnosti za izliječenje oboljelih, te je od iznimne važnosti njegovo rano otkrivanje.
Predavanje zadarske dermatologinje dr. Ivane Patrk odnosilo se na kliničke značajke melanoma kože, nokta i sluznice, a sadržaj izlaganja bio  je prilagođen u prvome redu djelatnicima koji zbog svoje struke prije liječnika dolaze u doticaj s osobama kojma se na koži pojavila neka od  promjena koja bi mogla ukazivati na rak kože, a to su najčešće kozmetičari, maseri, frizeri, pedikeri i sl.
– Namjera je ukazati i upozoriti na važnost ranog prepoznavanja karcinoma kože, nokta i sluznice i educirati djelatnike koji u svome poslu mogu primijetiti određene kožne promjene kod drugih osoba da ih upozore  i upute liječniku, kaže dr. Ivana Patrk, te dodaje kako je melanom jedan  od najagresivnijih zloćudnih tumora, a može nastati bilo gdje na koži,  uključujući i sluznicu, vlasište, područje ispod nokta i sl.


O očnim tumorima
Iako je melanom među najrjeđim od svih zloćudnih tumora kože, jedan je od najzloćudnijih, te je odgovoran za sve veći porast smrtnosti u  svijetu. Mada je za razliku od melanoma kože, melanom nokta daleko  rjeđi, posljednjih je godina također u porastu.
Dr. sc. Samir Čanović održao je predavanje vezano uz tumore oka pri  čemu je važno znati da očni tumori u ranom stadiju mogu biti asimptomatski, što znači da osoba nema nikakvih simptoma koji bi mogli ukazivati na pojavu bolesti, te se ona može otkriti jedino na oftalmološkom  pregledu.
– Kad je riječ o simptomatologiji tumora oka koji se javljaju, u oko 70  posto je prisutan neki od simptoma poput magljenja, dvoslike, bljeskova  i sl., ali u oko 30 posto nema nikakvih simptoma u prvim fazama bolesti,  te se tumor može otkriti jedino na oftalmološkom pregledu, ističe dr.  Čanović i dodaje kako je stoga važno da se osvijesti potreba redovitih  odlazaka na oftalmološke preglede jednom godišnje.
Prva radionica u sklopu ovog međunarodnog projekta pod nazivom  "Epidemiologija", od predviđenih ukupno pet, održana je prije nekoliko  mjeseci. Nakon ove dvodnevne radionice, do kraja godine planira se  održavanje još jedne koja će se odnositi na ranu dijagnostiku, a preostale  su planirane u sljedećoj godini, doznajemo od dr. sc. Zrinjke Paštar, dr.  med. spec. dermatovenerolog, koja je uz prof. dr. sc. Suzanu Konjevoda,  dr. med. spec. oftalmolog idejna začetnica projekta MELAdetect, čija je  provedba započela 1. srpnja 2017., a završetak je planiran za 31. kolovoza  2019. godine.