Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Morske orgulje – turistička atrakcija koja možda postane spomenik

21.11.2018. 12:01
Morske orgulje –  turistička atrakcija  koja možda postane  spomenik


Najpoznatiji zadarski arheolog dr. sc. Radomir Jurić održao  je u ponedjeljak u zadarskom Arheološkom muzeju predavanje Zadar  na dlanu. Bila je to virtualna šetnja u tri dimenzije s naglaskom na kulturne znamenitosati i bogatu povijesnu baštinu grada. Dugogodišnji  djelatnik i ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, muzejski savjetnik u  mirovini, popularni Miro Jurić odnedavno je dobitnik Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva. Nagrada koja predstavlja najveće priznanje struke dr. sc. Juriću dodijeljena je za izniman trajni doprinos muzejskoj struci. Kao sveučilišni nastavnik prof. i arheolog, Radomir Jurić, jedan je od najznačajnih Zadrana suvremnog doba koji je  svojim osebujnim pristupom svojoj struci stekao veliku popularnost ne  samo u stručnim krugovima nego i u cijelom gradu.  
– Mnogi su me pitali što to znači "Zadar na dlanu". Kad se popnete  na zvonik katedrale sv. Stošije onda vidite Zadar na dlanu. Iz tog dlana  izlaze razni spomenici. Prepoznaju se razni zvonici, crkve i muzeji. Nakon toga smo se malo spustili na zemlju, a nakon hodnje po dlanu, iz  njega izlazi sva slojevitost naselja. Od željeznog doba do suvremenog  razdoblja. Zadar je imao svoje osobitosti. Osobito za austrijske uprave,  a i danas ima svoje vrijeme kao grad kojeg treba poštivati i voljeti, rekao je u uvodu Miro Jurić.
No, na pitanje kako bi Miro Jurić sastavio reprezentaciju najvažnijih  kulturnih spomenika i artefakata u Zadru, zadarski arheolog je odgovorio: “Ako se tiče Arheološkog muzeja onda su to dva spomenika. To su  skupina kipova iz Nina koji pripadaju rimskom razdoblju. To su i ploče  Sv. Nediljice i ciborij prokunzula Grgura iz 11. st. Nigdje u Europi 11. st.  nema spomenika koji se može staviti uz bok pluteja i crkve sv. Nediljice. Kad govorimo o sakralnim objekatima, tu su bez posebne priče katedrala sv. Stošije i crkva sv. Donata. No, svaka od tih crkava ima svoje  iznimnosti, bilo povijesne ili kulturne.
Međutim, zanimljiviji „spomenik“ od svih spomenutih su, prema turistima, zadarske Morske orgulje.
– Jesu li one već sad spomenik kulture ili tek suvremeni izložak, upitali smo Radomira Jurića.
– Riječ je o turističkoj atrakciji koja kao takva treba ostati u prostoru.  No, možda i ona nekad postane spomenik, zagonetno je rekao zadarski  arheolog.