Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NA BRODARICI 53-GODIŠNJAK U OBITELJSKOJ KUĆI UZGAJAO MARIHUANU Radi se o najsofisticiranijem sustavu za indor uzgoj

21.11.2018. 12:29
NA BRODARICI 53-GODIŠNJAK U OBITELJSKOJ KUĆI UZGAJAO MARIHUANU Radi se o najsofisticiranijem sustavu za indor uzgoj


Zadarska policija je u potkrovlju obiteljske kuće na Brodarici pronašla laboratorij za uzgoj marihuane, a koju je uzgajao 53-godišnji Zadranin. Neslužbeno doznajemo kako se radi o R. K., koji od prije nije poznat po kaznenim djelima vezanima uz droge, već je protiv njega prije desetak godina bila podnesena kazenena prijava zbog imovinskog kriminala.
Anton Dražina, načelnik PU Zadarske te Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije, na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekli su kako je pretragom potkrovlja obiteljske kuće u kojoj je živio osumnjičenik s obitelji, pronađeno 419 stabljika kanabisa. Dodali su kako se berbom sa svake stabljike može dobiti od 30 do 50 grama cvjetnih vrhova droge marihuane, što ukupno čini oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjoj razini i više od 60 kilograma.


Vrijednost veća od dva milijuna kuna
Inače, prilikom pretrage koristili su se i termovizijom, odnosno uređajima za detekciju topline koji su pokazali kako je potkrovlje kuće neobično toplije od ostalog dijela kuće. U trenutku dolaska policije osumnjičenik je bio sam u kući, a doznali smo kako obitelj nije sudjelovala u poslu.
 – Marihuana uzgojena na ovaj način, posjeduje znatno povećan udio aktivnog sastojka THC-a u odnosu na običnu marihuanu, pa je tako i njena cijena na narko tržištu znatno veća. Tako se cijena kilograma ovakve marihuane na ilegalnom narko tržištu procjenjuje na oko 22 tisuće kuna, a ukupna vrijednost pronađene "trave" premašuje 350 tisuća kuna. Na uličnoj preprodaji cijena višestruko raste, pa se gram preprodaje po 100 kuna, što u konačnici čini njenu vrijednost većom od dva milijuna kuna, rekao je Mršić.
Policija je u dvoranu, u kojoj je održana konferenciji za novinare, donijela dio zaplijenjene marihuane te se radilo o nekoliko velikih papirnatih vreća, kao i o vakumiranoj marihuani.
 – Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga, Službe kriminalističke policije PU zadarske, dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom sa zadarskog područja koji je u utorak oko 11 sati i uhićen. Izvršenom pretragom obiteljske kuće u Zadru, na Brodarici, utvrđeno je da je isti u potkrovlju kuće uredio improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane. U tako uređenom laboratoriju, stvorio je uvjete za strogo kontrolirani cjelogodišnji uzgoj kanabisa, marihuane i to višestruko kvalitetnije od iste takve uzgojene u prirodnim uvjetima na otvorenom prostoru. Radi se najsofisticiranijem sustavu za indor uzgoj marihuane, pronađenom na području Policijske uprave zadarske, rekao je Anton Dražina, načelnik PU.
Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije rekao je kako je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako je 53-godišnjak cijelu etažu kuće, toplinski izolirao, opremio s klima uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sustavom za dopremanje čistog zraka, sustavom infracrvene i LED rasvjete, tajmerima za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage, te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka.


Iznad svake biljke LED lampica s ventilatorom za hlađenje
 –  Konstrukcija rasvjete i ventilacije raspoređena je na način da je iznad svake biljke bila raspoređena zasebna LED lampica s ventilatorom za hlađenje. Isto tako instalirao je sustave: za pročišćavanje vode, navodnjavanje i prehranu biljaka. Uz to navedeni je precizno vodio evidenciju o datumima sadnje, zalijevanja i prehrani biljaka kao i dozama dodanog gnojiva, rekao je Mršić.
Istaknuo je kako je osumnjičeni je tijekom mjeseca rujna i listopada ove godine, zasadio i uzgojio ukupno 419 stabljika visine od 4 do 100 centimetara, od kojih je 174 stabljike pobrao i stavio na sušenje, dok su 254 biljke u fazi rasta.
Također, uz prethodno navedenu opremu pronađeno je i oduzeto: 546 grama droge marihuane namijenjene ilegalnoj prodaji, više desetaka sjemenki kanabisa, vaga za precizno mjerenje i uređaj za vakumiranje osušene droge namijenjene daljnjoj preprodaji.
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je pronađena marihuana bila namijenjena distribuciji na zadarskom narko tržištu. Iz policije su nam rekli kako je 53-godišnjak, uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje  i prometa drogama, priveden pritvorskom nadzorniku PU Zadarske te će biti odveden na ispitivanje kod Općinskog državnog odvjetnika, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru.
Dražina i Mršić su za kraj dodali kako će zaplijenjena marihuana biti uništena.
U prilogu pogledajte video PU zadarske.